Business Construct

Amenajari interioare: Locuinta ca in manualul de geometrie

Amenajari interioare: Locuinta ca in manualul de geometrie

Trendul ultimilor ani a reusit sa reinvie minimalismul si formele geometrice, eliminand interioarele cu decoratiuni in stil baroc

30.08.2007, 19:05 352

Ceea ce a inceput acum cativa ani la targurile internationale de mobila, prin prezentarea influentelor geometrice asupra pieselor de mobilier, a fost rapid preluata de designeri si se prefigureaza a fi una dintre cele mai pregnante tendinte ale ultimelor decenii: geometria in designul interior.
Acest trend se incadreaza de altfel in elementele de minimalism asupra carora atat arhitectii, cat si designerii au cazut de acord ca marcheaza inceputul de mileniu in materie de amenajari interioare.
"In contextul decoratiunii tip new classic/glamour - trendul anului 2007 - se folosesc multe detalii, multe inflorituri, deci multe linii curbe. Avand in vedere insa ca in designul de interior ca si in moda vestimentara functioneaza in acelasi moment mai multe stiluri la fel de des folosite intalnim in continuare un interes sustinut pentru minimalism, pentru mobila stil, precum si pentru aceste noi tendinte: glamour sau natural", a spus Serban Cismarescu de la compania Innova.
Ne intoarcem astfel la unele elemente caracteristice caselor de acum o suta de ani, mai exact la camerele bine delimitate, fiecare cu o functiune specifica, si prin urmare si cu mai putine piese de mobilier, insa renuntam la tapiteriile incarcate si la decoratiunile somptuoase. Daca la aceste "ingrediente" se adauga "un pic" de mobila cu elemente geometrice obtinem o sufragerie a la manualul de geometrie.
Cum pentru cei mai multi casa inseamna locul in care se refugiaza dupa o zi plina de munca, una dintre camere se poate transforma intr-un birou de relaxare, cu cateva fotolii si aparatura audio-video necesara. Pentru altii insa casa trebuie sa lase loc si unei camere pentru hobby-uri (biliard sau alte jocuri), o mansarda unde se pot organiza petreceri si un subsol pentru sala de fitness sau spalatorie.
Toate aceste incaperi trebuie sa urmeze acelasi tipar: designul liniar, respectiv linii cat se poate de lungi si ferme si forme geometrice.
"La inceputul anilor 2000, se intrevedea o tendinta minimalista in designul de interior si in designul de mobilier. Daca atunci era doar o tendinta, astazi se poate spune ca zicala " less is more" (mai putin este mai mult - n.red.) a lui Ludwig van der Roche, ce defineste minimalismul in arhitectura, este obligatorie in conturarea oricarui spatiu sau creionarea oricarei compozitii de mobilier. In oricare din cele doua (spatiu sau compozitie de mobilier - n.red.), lucrarea e redusa la partile ei fundamentale, pastrandu-se functiunea specifica", spune Diana Anton, arhitect in cadrul Mobexpert.
In designul interior este perioada in care oricine isi poate permite luxul de a renunta la corpurile de dimensiuni mari in favoarea celor joase, care dau impresia de plutire. "In special pentru mobilierul modern, minimalist, totul se reduce la linii drepte. Mese, canapele, peturi, etc toate sunt drepte, simple, curate, fara multe curburi sau detalii complicate", spune Serban Cismarescu de la Innova. Pentru o sufragerie, de exemplu, regulile elementare ale minimalismului recomanda o canapea cu doua-trei locuri, doua fotolii, si eventual un taburet. "Formele geometrice cele mai uzitate sunt si cele mai simple: cercul, patratul, dreptunghiul dar si expresiile lor volumetrice: sfera, cubul, paralelipipedul", spune Diana Anton de la Mobexpert. Se remarca utilizarea formelor drepte, intregite de folosirea corpurilor in forma de cilindru sau sfera cu care fac nota discordanta. Elementele de avangardism intervin in momentul in care in sufragerie se fac loc canapelelor scobite intr-un cilindru sau fotoliilor decupate in sfera sau cub.
"In ceea ce priveste folosirea mai multor forme in aceeasi compozitie, totul depinde de abilitatea designerului de a alatura forme geometrice diferite si de a reusi o compozitie coerenta. O compozitie armonioasa este mai usor de obtinut cand este reprodusa aceeasi forma geometrica, iar rezultatul, din punct de vedere functional, este optim. Insa, din folosirea mai multor forme, culori, texturi si materiale, pot rezulta compozitii spectaculoase, care dau personalitate spatiului amenajat", explica Diana Anton.

Finisajele vorbesc despre calitate
Orice amenajare interioara poate fi pusa in valoare sau din contra estompata de culorile folosite. Pentru interioarele de inspiratie geometrica se recomanda culorile naturale, precum maro, rosu, alb, argintiu, in conditiile in care se renunta la albastru sau partocaliu, vedetele ultimilor ani. "Liniile simple si formele riguroase, culorile in contrast, interesante si puternice, negru, argintiu, rosu, alb, finisajele contrastante (lucios/mat), materialele
variate, lemn, inox, sticla, texturile sofisticate si dimensiunile atipice, toate sunt apanajul stilului modern, stil ce poate fi pus in valoare cu doar cateva detalii", explica arhitectul Mobexpert.
Trendul ultimilor ani a reusit sa reinvie minimalismul si formele geometrice pure, eliminand in acelasi timp interioarele cu decoratiuni in stil baroc. Dar chiar si asa, o amenajare in stil hi-tech, incarcata cu o multitudine de corpuri din metal si sticla nu e deseori recomandata, putine fiind casele in care se poate adapta cu usurinta.
"Culorile cele mai folosite in prezent, fara sa fie strans legate de forma obiectului, sunt asa-zisele "earth tones", respectiv culori ale pamantului. O puternica tendinta actuala este utilizarea materialelor naturale, lemn, piatra, metal in forma neprelucrata: la lemn sa se vada obligatoriu fibra chiar daca este vopsit, la piatra sa se lase marginea zgrumturoasa sau suprafata rugoasa. In cazul stilului glamour se foloseste foita de aur, de argint, crom sau crom negru, plus cristale Swarovski", explica Serban Cismarescu de la Innova.

Lumina, secretul din spatele usilor
Un rol discret in completarea interioarelor minimaliste il joaca lumina. Recomandat este ca ea sa patrunda in incapere intr-un mod cat mai natural si sa poata fi ajustabila, insa nici cei mai retincenti designeri nu pot spune nu unor candelabre clasice, intr-un ambient minimalist. In camerele cu ferestre largi, pot fi folosite candelabrele cu cristale Swarovski, ale caror preturi variaza intre 1.000 si 5.000 de euro.
In ceea ce priveste alte corpuri de iluminat, acestea trebuie sa fie cat mai usoare, eventual din hartie, si sa fie "inspirate" din forme geometrice clasice.
Sticla joaca si ea un rol important, fiind folosita atat pentru usi, mobilier sau in baie, in locul faiantei, mata sau in diferite culori (albastrie, verzuie etc). In functie de locatia casei si de gusturile proprietarilor, atmosfera se poate inviora cu un tapet in imprimeuri sau cu aplicatii din margele, vinil sau hartie pictata manual. Perdelele si draperiile pot lipsi daca privelistea permite acest lucru sau pot fi simple si elegante, in ton cu restul interiorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO