Business Construct

Amenajari interioare: Scarile care aduc lumina

Amenajari interioare: Scarile care aduc lumina

In ultimii ani se urmareste de catre arhitecti eliminarea senzatiei de "masivitate" pe care scara clasica (din beton) o degaja intr-o incapere

30.08.2007, 19:04 2510

Scarile de lumina, din materiale usoare, care sa ocupe cat mai putin spatiu, sunt in trendul din ultimii ani, potrivit producatorilor de profil. In ultimii ani se urmareste, in mod deosebit de catre arhitecti, eliminarea senzatiei de "masivitate" pe care scara clasica (din beton) o degaja intr-o incapere. Scara trebuie sa ramana un element central, fara a strivi insa prin dimensiunile sale tot restul decorului. Astfel, producatorii au inceput sa dezvolte solutii de scari fara contratreapta, ceea ce a presupus si regandirea sistemului de ancorare si sustinere a scarii. Asa a aparut scara "de lumina", spune Constantin Vilcu, director executiv Geo.Co.M International. Compania produce scari balansate sau de lumina, in spirala si retractabile. Aparitia scarilor din materiale usoare contrasteaza cu cele din vechile conace boieresti unde treptele imense erau un simbol al statutului social.
"In vechile case cu stil (resedinte, conace) scara era intotdeauna un obiect central, bogat decorat, care "trona" in mijlocul unui salon somptuos. La constructiile modeste, prin contrast, scara este un obiect strict functional, plasata deseori pe un hol, fara a i se acorda importanta in sintaxa arhitecturala a intregului intr-un interior. Intr-o locuinta moderna scara joaca un rol central, fiind in egala masura un obiect functional si unul de mobilier si design", spune Vilcu. Potrivit reprezentantilor Geo.Co.M International, treptele scarii de lumina sunt fixate in perete pe o latura si sunt suspendate prin intermediul balustrilor de mana curenta a scarii, pe partea cealalta. Astfel, scara permite asimilarea si integrarea zonei de desubt in suprafata utila a incaperii. "Pentru senzatie mai mare de transparenta a scarii s-a recurs chiar la confectionarea treptelor din sticla", spune Vilcu. Totodata, scara escamotabila asigura accesul la un nivel superior, fara ca scara sa fie un obiect fix. ''Acest tip de scara se ascunde in interiorul unei cutii montate in tavan. Scara escamotabila sau retractabila se foloseste de regula pentru acces la spatii rar vizitate precum poduri, terase, mansarde nelocuite, in principal pentru a economisi spatiul pe care l-ar ocupa o scara fixa", afirma Vilcu.
Cert este ca proiectarea si executia unei scari trebuie incredintata unor specialisti, mai ales ca forma unei scari este unica de la caz la caz.
"Specialistii vor sti ce forma trebuie sa aiba scara pentru a se incadra in ambient si pentru a fi pe deplin functionala, unde ar trebui amplasata, din ce material ar trebui executata, ce design se potriveste cel mai bine, cum se evita traversarea golurilor din ziduri (deschideri pentru ferestre sau usi), cum se evita obstacolele superioare (grinzi in planseu, distanta prea mica intre treapta si tavan), ce forma si ce dimensiuni trebuie sa aiba golul din planseu", spune Vilcu.
Specialistii devin indispensabili si ca urmare a faptului ca normele europene in domeniu sunt foarte stricte in ceea ce priveste criterii precum distanta dintre trepte, inaltimea balustradei si altele.

Lemnul masiv se transforma in scari
Potrivit reprezentantilor Geo.Co.M, materialul traditional pentru confectionarea scarilor este lemnul masiv. " Se utilizeaza de regula esente tari, foarte indicat fiind mahonul sau lemnul de Iroko sau Doussie - esente africane, dar si fagul. Lemnul trebuie sa se incadreze in anumite limite foarte stricte de umiditate procentuala , iar acest lucru se obtine prin uscare controlata in cuptoare speciale, pe diverse perioade de timp si in mai multe etape, iar in cele din urma se lasa la uscare naturala timp de cativa ani in depozite cu atmosfera controlata", explica Vilcu. Astfel, faptul ca viata unei scari este de cele mai multe ori durata unei case, reprezentantii din acest domeniu nu recomanda ca pretul sa fie criteriul de alegere a unei scari.
"Trebuie sa tinem cont de faptul ca investitia intr-o scara se face o singura data, ca si intr-o casa. Durata medie de viata a unei scari este de 30 de ani", spune Dragos Spataru, manager zonal al companiei Stairs Expert. Totodata, reprezentantii Stairs-Expert sustin ca o scara turnata din beton si finisata poate depasi costurile unei scari individualizate din lemn. Compania Bona Dea, care produce si furnizeaza scarile marca Stairs Expert, a intrat pe piata interna abia in acest an, desi fabrica de la Resita are o experienta indelungata in ceea ce priveste exportul de scari de interior. Dragos Spataru considera ca piata scarilor din Romania nu s-a maturizat inca, lasand loc atat cresterii, cat si intrarii jucatorilor internationali.
"Pe piata romaneasca cererea este inca scazuta, dar are tendinte de crestere datorita faptului ca puterea de cumparare, precum si pretentiile asupra calitatii sunt in crestere. Sunt foarte multi romani care pleaca in strainatate si preiau motivele de baza de acolo", afirma Spataru. In acest context, reprezentantii Stairs Expert au remarcat si ei ca scarile din beton se inlocuiesc cu scarile din lemn sau se placheaza cu lemn. Compania produce si furnizeaza scari in rampa, elicoidale si pentru spatii inguste, materialul principal folosit in realizarea acestor scari fiind lemnul masiv de fag. Scarile Stairs Expert se pot imparti astfel in doua categorii, scarile realizate doar din lemn si combinatiile din lemn si otel.

Metalul, suflu de avangardism
"Scarile din lemn au un design clasic, in timp ce scarile realizate din lemn in combinatie cu metalul au un design futurist si se preteaza si spatiilor de birouri.
Lemnul folosit in constructia scarilor este de esenta tare - fagul romanesc din regiunea Banatului montan care de altfel este utilizat de majoritatea producatorilor europeni de scari", spune Spataru.
Stairs Expert colaboreaza cu constructorii si arhitectii de pe piata, dar consumatorul final ramane persoana fizica, proprietarul locuintei respective. "Ne adresam in principal proprietarilor de vile si penthouse-uri, dar si celor care isi restructureaza casa sau isi construiesc extensii locative ( de ex. mansarde)", precizeaza reprezentantul companiei. In ceea ce priveste culoarea in trend, Spataru a observat ca nuantele inchise au fost cele mai cerute datorita materialelor exotice care ocupa teren pe piata. Astfel, o locuinta cu parchet din merbau atrage dupa sine o scara intr-o culoare inchisa.
Desi exista tipuri de scari si tendinte, produsul se individualizeaza in functie de fiecare locuinta in parte.
"Credem ca fiecare casa este un proiect de sine statator, asa ca fiecare produs se personalizeaza si se configureaza dupa nevoile clientului" , spune Spataru.
Desi este la inceput pe piata interna, compania urmareste lansarea de noi produse in urmatoarea perioada. "Durata medie de viata a unui produs este de 2-3 ani, asa ca vom introduce pe piata si alte modele, dar vom pastra materialele specifice, adica lemnul de esenta tare (fagul) si otelul", precizeaza reprezentantul zonal pe Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO