Business Construct

Co-finanţare norvegiană de 1,4 mil. euro pentru un proiect de colectare a deşeurilor reciclabile de la populaţie

Co-finanţare norvegiană de 1,4 mil. euro pentru un...

Autor: Carol Dan

20.05.2015, 17:14 669

Guvernul norvegian, prin Granturile Norvegiene, a co-finanţat cu 1,4 milioane de euro un proiect de colectare a deşeurilor reciclabile de la populaţie, implementat de Total Waste Management, firmă din grupul Green Group. Valoarea totală a proiectului este de 4 mil. euro.

Proiectul constă în dezvoltarea unei infrastructuri inteligente de colectare în 25 de oraşe mari din România, cu obiectivul de a prelua anual peste 15.200 tone de deşeuri de ambalaje şi echipamente electrice şi electronice, care să ajungă în fabricile de reciclare din ţară.

În prezent există instalate 11 astfel de puncte de colectare în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Suceava, Brăila, Focşani, Piteşti şi Ploieşti. Prin cele 11 puncte de colectare au fost recuperate aproximativ 1.300 tone de materiale reciclabile, dintre care dintre care 17 milioane de sticle PET, 125.000 doze de aluminiu, 100.000 sticle, 353.000 kilograme de electronice şi 154.000 kilograme de hârtie şi carton.

Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, Romcarbon, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Vrancart, Ecopaper Zărneşti sau AMEP.

Primul proiect de acest tip a fost lansat în 2013 la Buzău, din fonduri private, de  Green Group, care a mai implementat anul trecut, tot din fonduri private, alte două staţii de acest tip, la Carrefour Băneasa şi Carrefour Vitantis.  România era în 2012 pe ultimul loc în Uniunea Europeană după gradul de reciclare, în condiţiile în care până în 2020 ponderea gunoaielor reciclate trebuie să ajungă la 50%.

Grupul de firme active în domeniul reciclării deşeurilor Green Group estimează că va înregistra în acest an o cifră de afaceri de 160 milioane de euro, în creştere cu 6,6% faţă de 2014. Grupul, controlat de BERD, fondul elen de investiţii Global Finance, investitori irlandezi şi taiwanezi, are în România cinci fabrici de procesare a deşeurilor şi circa 1500 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO