Business Construct

Criza care maturizeaza piata imobiliara

Criza care maturizeaza piata imobiliara

Achizitia proiectului Felicia Shopping Center din Iasi a fost intermediata de avocatii de la Tuca, Zbarcea si Asociatii

24.04.2008, 23:48 26

In mediile de afaceri din Bucuresti se vorbeste, din ce in ce mai des, despre inevitabilitatea unei crize pe piata imobiliara din Romania. Motivatiile sunt diverse, dar criza imobiliara recenta din Statele Unite este mentionata frecvent ca fiind cauza ce va genera cel putin stagnarea cresterii segmentului imobiliar al economiei, daca nu chiar regresul acestuia.
Se aminteste, in acest context, de faptul ca marii jucatori de pe pietele financiare vor tinde sa retraga sume importante din investitiile europene pentru a sprijini piata americana si, prin urmare, se estimeaza ca bancile vor inregistra o scadere a disponibilitatilor de finantare pentru investitii imobi?liare, in special a celor legate de achizitii si ca acest factor va conduce, in mod firesc, la scaderea numarului si volumului tranzactiilor.
In contextul unei crize a disponibilitatilor pe piata bancara, unii investitori (in special fonduri de investitii) se pare ca se gandesc la un posibil exit prin vanzarea unor active importante, insa o asemenea decizie trebuie, din punctul nostru de vedere, privita intr-un cadru mai larg. Decizia de vanzare a unor active in scopul reinvestirii sumelor obtinute in proiecte mai atractive poate fi o chestiune ce tine de politica si planul de afaceri concrete ale unui investitor si nu neaparat de anuntata cadere a pietei imobiliare.
Experienta anului 2007 a fost semnificativa in ceea ce priveste evolutia pietei din punctul de vedere al avocatului implicat in tranzactii imobiliare. Este adevarat ca numarul tranzactiilor a fost oarecum mai mic comparativ cu volumul ametitor al achizitiilor din cursul anului 2006, dar nu este mai putin adevarat ca cele mai mari tranzactii ale pietei s-au inregistrat in 2007.
De altfel, printre cele mai importante deal-uri ale noastre putem mentiona proiectul rezidential al grupului de investitori turc Opus, in vederea dezvoltarii unui proiect rezidential in zona de nord a Bucurestiului, unde valoarea totala a proiectului este undeva la 800 mil. euro; serviciile de asistenta si consultanta juridica oferite Romania Invest privind achizitia mai multor proiecte rezidentiale in valoare de 130 mil. euro; achizitia pachetului de control in mai multe proiecte rezidentiale din Bucuresti, Brasov si Ploiesti de catre Rothschild Private Equity Management, tranzactie in valoare de 104 mil. euro; asistenta juridica oferita OMV Group / Petrom pentru vanzarea unui teren in suprafata de 110.000 mp situat in zona Baneasa (Straulesti) catre Raiffeisen Evolution in valoare de 90 mil. euro; asistenta pentru Laromet in cadrul uneia dintre cele mai mari tranzactii imobiliare cu terenuri din Romania, constand in vanzarea unui teren in suprafata de 155.000 metri patrati catre AFI Europe pentru suma de aproximativ 78 mil. euro; pentru achizitia Felicia Shopping Centre de catre ING Real Estate, in cadrul unei tranzactii in valoare de 40 mil. euro si lista poate continua.

Era tranzactiilor speculative se incheie
Valorile ridicate ale tranzactiilor derulate anul trecut pe piata arata ca marii investitori abia acum isi fac intrarea pe piata. Este adevarat insa ca epoca tranzactiilor pur speculative, de tipul achizitiilor de terenuri urmate de revanzari rapide pe fondul cresterii accelerate a preturilor, se apropie evident de un final. Randamentele rezultate din asemenea tranzactii care au facut Romania un ?paradis" al oportunitatilor pe termen scurt vor deveni si ele in curand legende.
Chiar daca trendul de maturizare a pietei era asteptat de ceva vreme de catre toti actorii implicati in aceasta industrie, faptul ca acesta se intampla intr-un context international dificil face ca evolutia ulterioara a acestui segment sa fie subiectul unor analize ale caror rezultate sunt dintre cele mai diferite.
Astfel, daca sunt persoane (chiar foarte vizibile pe esichierul economiei romanesti) care postuleaza o cadere a pietei, majoritatea celor implicati pe piata imobiliara considera ca aceasta ?criza" va normaliza preturile si ca evolutiile ulterioare vor fi unele normale (fara salturile spectaculoase ale ultimilor ani, dar si fara prabusirea preturilor actuale).
Suntem si noi adeptii previziunilor care spun ca piata nu va inregistra convulsii majore, mai ales pentru argumentul ca toate segmentele pietei (rezidential, birouri, retail sau logistica) vor continua probabil sa creasca, intrucat cererea de produse finite este inca nesatisfacuta.
Daca, asa cum spuneam, epoca achizitiilor si-a atins apogeul, cea a dezvoltarilor propriu-zise abia incepe. Cererea inca foarte mare de locuinte, birouri, spatii de retail, parcuri industriale noi va determina cel mai probabil stabilitatea pietei.
Desigur ca in aceste coordonate noi, dezvoltarile viitoare vor trebui sa tina seama de toate elementele unei dezvoltari organice, cu respec?tarea tuturor principiilor economice, urbanistice si, de ce nu, estetice, care sa transforme eforturile dezvoltatorilor in succese.
Sa speram ca odata cu acest avertisment venit dinspre pietele internationale sa treaca si febra dezvoltarilor in camp sau in mijlocul parcurilor industriale si sa fie respectate toate regulile jocului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO