Business Construct

Editorial: Lupta se da pe santier

27.09.2007, 21:34 19

Dezvoltarea puternica a pietei constructiilor din ultimii ani, coroborata cu aparitia primelor magazine de bricolaj, a determinat companiile locale de distributie sa se indrepte catre o nisa de piata: livrarea materialelor de constructii direct pe santier.
Atat firmele mari, precum Arabesque sau Baduc, cat si cei medii, cum este Unisistem Grup, se lupta pe o piata inca neacoperita de marii jucatori internationali. Avand in vedere numarul mare de proiecte imobiliare aflate in derulare in prezent, constructorii nu au timp si resurse necesare sa-si dezvolte propriile retele logistice pentru ca au nevoie de materiale de constructii in 24 de ore
din momentul comenzii. Practic, "constructorii cauta
in prezent servicii", cum spune unul dintre distribuitorii de profil.
Piata de bricolaj, una dintre cele mai dinamice din sectorul de distributie de materiale de constructii, a lovit puternic in micile magazine de retail specializate in constructii, numai in ultimii trei ani fiind inchise o treime din cele din Capitala.
Lupta distribuitorilor de a castiga cat mai multe santiere este resimtita de catre producatorii locali, care nu reusesc sa faca fata cererii. Spre exemplu, de multe ori, la fabricile de ciment se formeaza cozi kilometrice de tiruri care asteapta sa fie incarcate.
In plus, producatorii si constructorii locali trebuie sa rezolve o noua problema care a aparut adiacent dezvoltarii pietei constructiilor: certificarea calitatii serviciilor sau a produselor pe care le vand. In numarul curent din Business Construct, vom arata de ce patronatele constructorilor nu au adoptat inca un sistem comun de certificare, fiecare preferand sa-si certifice singur companiile pe care le cuprinde, in timp ce producatorii recurg tot mai des la marcajul CE. Prin aceasta norma se atesta ca produsul satisface prevederile Directivei Consiliului Europei privind produsele pentru constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO