Business Construct

Externe: Ce usi mai sunt deschise spre Est

Externe: Ce usi mai sunt deschise spre Est

Cel mai mare proiect comercial din Europa de Est, Forum Istanbul, care urmeaza sa fie finalizat pana la finele lui 2009, totalizeaza 172.000 mp

26.11.2008, 20:51 12

 

Trei dintre cele mai apreciate cinci locatii europene in materie de investitii in segmentul spatiilor industriale se afla in centrul si estul continentului, se arata in ultimul studiu al analistilor Cushman&Wakefield referitor la piata de logistica.
Desi primele doua pozitii din acest clasament sunt detinute de tari din partea vestica a Europei - Belgia si Olanda - economiile emergente din fostul spatiu sovietic vin puternic din urma, urmatoarele trei locuri fiind ocupate de Ungaria, Cehia, respectiv Polonia.
In acelasi timp, o alta tara din regiune, Slovacia, detine penultimul loc din top 10. Studiul Cushman & Wakefield include 25 de tari de pe continentul european, zece dintre acestea, majoritatea central si est- europene, regasidu-se pentru prima data in acest clasament.
Clasamentul general este realizat pe baza unor indicatori de tipul cost-beneficiu, care iau in calcul variabile precum nivelul chiriilor, costurile cu forta de munca, rata de saturare a pietei, distanta vizavi de pietele cheie si densitatea populatiei.
Logistica, strategica. Importanta pietei imobiliare industriale a crescut in ultimii ani, in conditiile in care accelerarea fenomenului de globalizare a transformat retelele de aprovizionare cu marfuri in elemente cheie ale mediului de afaceri, sustin analistii Cushman&Wakefield.
Pe acest fundal importanta pe care investitorii o acorda pietei central si est-europene devine si mai relevanta.
"Nu este nicio o surpriza faptul ca tarile din Europa Centrala si de Est au urcat atat de mult in clasamentul Cushman&Wakefield. Privim aceste piete ca fiind unele mature, in conditiile in care retelele de distributie care se creeaza in regiune alimenteaza pietele locale in plina expansiune si implica, de asemenea, costuri relativ mici", a declarat Ferdinand Hlobil, director al Cushman&Wakefield pentru Europa Centrala si de Est, intr-un comunicat al companiei.
Ceea ce releva studiul citat este ca majoritatea investitorilor de pe piata industriala est-europeana, la fel ca si cei din vestul continentului, prefera sa dezvolte astfel de facilitati in apropierea oraselor regionale, de dimensiuni medii, ocolind astfel aglomeratia din jurul capitalelor.
De asemenea, un avantaj este reprezentat de faptul ca spatiile industriale din orasele regionale atrag clientii pe fondul unor niveluri semnificativ mai reduse ale chiriilor.
In ceea ce priveste viitorul pietei de logistica, analistii prevad o migratie si mai accentuata a investitorilor spre estul continentului, pe fondul schimbarii climatului economic, care concentreaza o atentie si mai apriga asupra raportului costuri-beneficii. Noile facilitati dezvoltate pe coasta Marii Negre - vazuta ca o ruta importanta a marfurilor venite din China - sau pe litoralul polonez al Marii Baltice ar putea juca un rol central in remodelarea pietei europene de distributie, arata studiul Cushman&Wakefield.
Explozia spatiilor de retail. Anul acesta pe piata europeana se vor deschide spatii comerciale cu o suprafata totala de 15 milioane de metri patrati, potrivit estimarilor efectuate in luna octombrie de catre analistii Cushman&Wakefield.
Acesta este cel mai ridicat nivel inregistrat din 1965 incoace. Mai departe, suprafata centrelor comerciale dezvoltate in perioada iulie 2008-decembrie 2009 ar putea ajunge la 26 de milioane de metri patrati, 58% din acestea fiind adjudecate de pietele emergente din Ucraina, Rusia si Turcia.
De asemenea, se preconizeaza ca in urmatoarele 18 luni suprafata totala a spatiilor comerciale existente in Rusia si Ucraina se va dubla. Rusia se afla pe prima pozitie in clasamentul tarilor europene in functie de suprafata spatiilor comerciale aflate in constructie, mai mult de 10 mil. metri patrati urmand sa fie finalizati in perioada iulie 2008-decembrie 2009, potrivit Cushman&Wakefield.
Cel mai mare proiect comercial din Europa de Est, care urmeaza sa fie finalizat pana la finele lui 2009, se afla insa in Istanbul si totalizeaza 172.000 de metri patrati. De fapt, in regiune sunt in derulare 14 proiecte de dimensiuni mari, suprafata fiecaruia depasind 100.000 de metri patrati. Proportional, cresterea inregistrata de suprafata spatiilor comerciale din Europa Centrala si de Est in a doua jumatate a acestui an si pe intreg parcursul lui 2009 va ajunge la 400%, spun analistii.
Si asta in conditiile in care criza de lichiditate de pe piata financiara globala a avut un impact minor asupra proiectelor privind dezvoltarea de centre financiare. Totusi, analistii estimeaza ca in conditiile in care turbulentele de pe piata se vor prelungi, dezvoltatorii de centre comerciale vor avea dificultati serioase in incercarea de a obtine finantare.
Atractia bulgara. In ultimele luni, piata imobiliara din Sofia a inceput sa atraga din ce in ce mai mult atentia consumatorilor cu dare de mana din Occident, punandu-se astfel bazele unei noi piete a proprietatilor de lux, arata un stidiu al firmei britanice de consultanta imobiliara Obelisk International.
Vacante si distractii ieftine si proprietati la fel de ieftine comparativ cu vestul continentului - acestea sunt principalele atuuri ale pietei imobiliare bulgare, care atrage din ce in ce mai multi investitori straini chiar si intr-o perioada de intensificare a turbulentelor de pe piata financiara internationala.
Sofia este orasul care gazduieste majoritatea dintre cei 200.000 de milionari ai tari, milionari pregatiti in orice moment sa plateasca 3.000 de euro/metrul patrat pentru un apartament in cadrul unui complex rezidential din centrul capitalei bulgare. Iar evolutia ascendenta a pietei proprietatilor de lux este dictata de cererea din ce in ce mai mare venita din partea nu numai a milionarilor locali, dar mai ales a celor straini. 67% din cumparatorii straini de pe piata bulgara sunt in continuare britanici, spun analistii Obelisk. In acelasi timp, cererii avansate de investitorii occidentali se adauga cea a angajatilor multinationalelor straine prezente pe piata din capitala Bulgariei si care si-au sporit semnificativ numarul in ultimii ani.
Cererea uriasa inregistrata pe piata proprietatilor de lux impinge in acelasi timp dezvoltatorii sa ridice standardele de constructie. In general insa, dincolo de imbunatatirile aduse standardelor de constructie, preturile de pe piata rezidentiala bulgara au ramas extrem de competitive.
Totusi, riscurile implicate de efectuarea unor tranzactii pe pietele extrene raman la un nivel ridicat, motiv pentru care analistii Obelisk recomanda investitorilor straini o studiere atenta a pietei inainte de a se lansa intr-o achizitie.
De asemenea, in prima jumatate a anului piata bulgara a spatiilor industriale a inregistrat o crestere treptata, investitorii fiind atrasi in mare masura de costurile reduse cu forta de munca, spun analistii Colliers International. Cel mai semnificativ proiect finalizat in aceasta perioada este primul parc de logistica din tara, Logistic Park Varna, care a fost dat in folosinta in luna iunie. In aceasta perioada investitorii se concentraza insa asupra unor proiecte la scara larga, cum ar fi Industrial Park Sofia East.
In acelasi timp, o parte a investitorilor se orienteaza spre orasele de dimensiuni medii, precum Plodviv si Bourgas, unde volumul spatiilor industriale au cresteri semnificative in perioada ianuarie-iunie 2008. In primele sase luni ale anului, suprafata totala a spatiilor industriale din Plodviv a urcat cu 27% fata de perioada anterioara ajungand la 760.000 de metri patrati, potrivit Colliers.
Jumatate dintre spatiile existente sunt destinate activitatilor de manufactura. In acelasi timp, dezvoltarea pietei de logistica din Bourgas vine pe fondul asezarii strategice a orasului, foarte aproape de drumul european E773 si de zona industriala din nordul tarii. Spatiile industriale din regiune au ajuns in acest context la aproape 150.000 de metri patrati.
Investitii peste medie. In ciuda tuturor asteptarilor initiale privitoare la o incetinire a volumului investitiilor de pe piata imobiliara europeana pe durata verii, activitatea din trimestrul trei a cunoscut o relativa stabilizare vizavi de trimestrul precedent.
Tranzactiile inregistrate pe piata imobiliara europeana in perioada iulie-septembrie au totalizat 26,4 miliarde de euro, un nivel similar celui intregistrat in trimestrul al doilea al anului in curs, potrivit unui studiu al CB Richard Ellis. Totusi, valoare tranzactiilor se situeaza cu 60% sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
In contrast cu evolutia pietelor din Marea Britanie, Germania si Franta - unde valoare tranzactiilor a coborat pana la 11,4 miliarde de euro - activitatea de pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est - in special din Cehia, Polonia si Rusia - a fost una robusta. O performanta similara a fost inregistrata de pietele nord-europene, unde o mare parte a tranzactiilor s-a desfasurat in sectorul public. In general, tranzactiile desfasurate in aceasta perioada nu au depasit nivelul de 100 mil. euro, semn al dificultatilor din ce in ce mai mari inregistrate de investitori in incercarea de a obtine finantare.
Valoarea tranzactiilor inregistrate in perioada iulie-octombrie 2008 pe segmentul pietei imobiliare din Europa Centrala si de Est a coborat cu 42%, pana la 2,7 miliarde de euro fata de 4,6 miliarde de euro in intervalul similar al anului trecut.
Acest declin se afla insa sub scaderile de pe piete vestice, Marea Britanie de exemplu inregistrand o reducere cu 78% a valorii tranzactiilor, pana la 5,2 miliarde de euro.
Tarile scandinave au avut in acelasi timp o crestere a valorii tranzactiilor cu 41%, pana la 8,1 miliarde de euro. Scaderea medie inregistrata pe piata europeana s-a situat la 59%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO