Business Construct

Imobiliare: Clujul, cel mai productiv oras in retail din provincie

Imobiliare: Clujul, cel mai productiv oras in retail din provincie

Iulius Mall Cluj este cel de-al treilea centru comercial si cel mai mare construit de Iulius Group in Romania, dupa cele de la Iasi si Timisoara

30.08.2007, 18:52 118

Piata clujeana va fi invadata in urmatorii doi ani de trei mall-uri: Iulius Mall, Polus Center si Atrium Center, primele doua urmand a fi livrate pana la sfarsitul acestui an. Unul dintre centrele comerciale, care va fi livrat luna viitoare, Iulius Mall Cluj este dezvoltat de compania Iulius Group are o valoare totala de aproximativ 70 de milioane de euro si va avea o suprafata inchiriabila de 37.000 de metri patrati. Iulius Mall Cluj va fi cel mai mare dintre cele trei detinute de omul de afaceri Iulian Dascalu, iar lansarea lui va insemna de asemenea intrarea brandului Auchan pe piata din provincie. Magazinul Auchan de la Cluj va avea o suprafata de 10.000 de metri patrati si va avea 450 de angajati. Conducerea Auchan estimeaza ca hipermarketul din Cluj va avea 18.000 de vizitatori pe zi. Auchan Romania a investit 40 de milioane de euro in hipermarketul din Cluj- Napoca, acesta fiind primul proiect dintr-o serie mai ampla, pe care Auchan intentioneaza sa le realizeze in parteneriat cu Iulius Grup.
Mall-ul de la Cluj este cel de-al treilea si cel mai mare construit de Iulius Group in Romania, dupa cele de la Iasi si Timisoara. Iulius Center Iasi, investitie in valoare de sapte milioane de dolari, a fost inaugurat in aprilie 2000, ocupa o suprafata totala de 19.632 metri patrati, iar pe cele patru niveluri ale sale gazduiesc 130 de magazine. Iulius Mall Timisoara reprezinta o investitie de tip greenfield in valoare de 45 milioane de euro, finantarea fiind asigurata din fonduri proprii si imprumuturi. Suprafata construita a imobilului totalizeaza 83.000 de metri patrati. Centrul comercial Iulius Mall va beneficia, de asemenea, de un cinematograf multiplex, fast-food-uri, restaurante, baruri, sala de fitness, patinoar si parc de joaca pentru copii. Cinematograful va include 10 sali si va fi operat de compania Cinema City International, care mai detine 58 de cinematografe cu 466 de ecrane in tari precum Israel, Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria.

Polus Center Cluj, livrat in octombrie
Un alt proiect major este cel initiat de Trigranit Development Corporation, denumit Polus Center Cluj si care va fi lansat pe piata in luna octombrie a acestui an. Anul trecut, Trigranit Holding a vandut complexul comercial Polus Center fondului austriac de investitii Immoeast, valoarea tranzactiei fiind de 210 milioane de euro.
In urma acestei tranzactii Trigranit se va ocupa in continuare de lucrarile de constructie si de administrare ale mall-ului, Immoeast urmand sa fie proprietarul si beneficiarul chiriilor percepute in Polus Center Cluj. Polus Center va avea o suprafata totala de 140.000 de metri patrati din care 82.000 de metri patrati vor fi construiti, investitia in acest proiect fiind estimata la aproximativ 140 de milioane de euro. Mall-ul va detine pe langa spatiile comerciale, un cinematograf multiplex cu 12 sali, restaurante, fast-food-uri si banci.
Lansarea Polus Center va insemna, de asemenea, intrarea Carrefour pe piata din Cluj, precum si lansarea companiei Odeon Cineplex, care va investi aproximativ 20 de milioane de euro in patru multiplexuri. Polus Center Cluj include 60.000 de metri patrati disponibili pentru inchiriere, iar printre companiile care au incheiat deja contracte se numara Sephora, Marks&Spencer, KFC, Mango, Zara, LeeCooper sau Yves Rocher. Trigranit este o companie integrata de investitii, dezvoltare si management imobiliar, cu operatiuni in 11 tari din Europa Centrala si de Est si cu un portofoliu de investitii de peste 8 miliarde de euro.


Al treilea mall din Cluj, dezvoltat de Dawnay Day
Cea mai noua investitie in spatii comerciale anuntata anul acesta este cea a britanicilor de la Dawnay Day, care au incheiat la inceputul anului achizitia locatiei fabricii Tricotaje Somesul, aflata in centrul orasului Cluj-Napoca. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa expertii imobiliari au cotat proprietatea fostei fabrici la aproximativ 10 milioane de euro. Pe locatia vechii fabrici a Tricotaje Somesul va fi construit un proiect imobiliar in valoare totala de aproximativ 85 de milioane de euro. Dezvoltatorul acestui proiect va fi o companie joint-venture intre Dawnay Day Pan Terra si Atrium Centers, noul complex imobiliar urmand sa se numeasca Atrium Center Cluj.
Atrium Centers este o companie cu capital britanic infiintata pentru administrarea si dezvoltarea acestui proiect. Fabrica Tricotaje Somesul detinea in zona un teren de 18.000 de metri patrati, ocupati in principal de spatii de depozitare si productie. Reprezentantii Dawnay Day PanTerra estimeaza ca in septembrie vor demara lucrarile de constructie la proiectul Atrium Center din Cluj-Napoca, in prezent, dezvoltatorul fiind in etapa de demolare a fostei fabrici Tricotaje Somesul. "Estimam ca in luna septembrie terenul va fi pregatit pentru noua constructie, iar in primul trimestru din 2009 speram sa putem lansa proiectul pe piata. In acest moment suntem deja in discutii cu mai multi potentiali chiriasi, o parte dintre acestia nefiind inca prezenti pe piata locala", a declarat Adina Calinescu, country manager Atrium Centers.
Proiectul va include un hotel de patru stele, destinat mai ales oamenilor de afaceri, un business center cu o suprafata utila de 10.000 de metri patrati, dar si spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 32.000 de metri patrati. Atrium Center Cluj va dispune, de asemenea, de 850 de locuri de parcare, opt sali de cinema, un club de fitness si o sala de bowling.
Potrivit informatiilor furnizate de oficialii Dawnay Day, in perioada urmatoare grupul britanic, tot in colaborare cu Atrium Centers, intentioneaza sa mai deruleze proiecte imobiliare in Arad, Baia Mare si Satu Mare. Proiectul de la Arad va presupune o investitie de aproximativ 50 de milioane de euro si va include un centru comercial cu o suprafata utila de aproximativ 30.000 de metri patrati. Grupul britanic a achizitionat deja in zona centrala a orasului Arad un teren, lucrarile la centrul comercial urmand sa inceapa anul acesta in august si sa fie finalizate la sfarsitul lui 2008.
Proiectul din Baia Mare va include, de asemenea, un centru comercial si de divertisment, iar investitia se va cifra la aproximativ 55 de milioane de euro. Dawnay, Day PanTerra a cumparat prin intermediul Atrium Centers un teren de 6 hectare in Baia Mare, iar lucrarile de constructie vor incepe cel tarziu in prima parte a anului viitor, inaugurarea shopping center-ului fiind estimata pentru aprilie 2009.
Proiectul va avea o suprafata construita de 50.000 de metri patrati din care o suprafata de 32.000 de metri patrati va fi inchiriabila. De asemenea, vor exista 1.000 de locuri de parcare, un hipermarket si opt sali de cinema. Grupul britanic mai deruleaza proiecte imobiliare in Polonia, Ungaria sau Cehia.
Anul trecut grupul britanic a achizitionat prin intermediul Dawnay Day Carpathian centrul comercial MacroMall din Brasov, contra unei sume de 19 milioane de euro, aceasta fiiind prima achizitie a britanicilor pe piata locala.
Grupul Dawnay Day este prezent pe piata din 1928, are sediul la Londra, insa opereaza in Europa, India, Australia si Orientul Mijlociu. Grupul britanic activeaza in domeniul investitiilor imobiliare, managementul fondurilor de investitii si servicii financiare si detine active totale in valoare de peste 3 miliarde de euro.


Mall a la Cluj
Iulius Group, dezvoltatorul de centre comerciale detinut de omul de afaceri Iulian Dascalu, va livra pe piata clujeana in octombrie proiectul Iulius Mall Cluj, care are o valoare totala de aproximativ 70 de milioane de euro si va avea o suprafata inchiriabila de 37.000 de metri patrati.
Iulius Mall Cluj va fi cel mai mare dintre cele trei detinute de omul de afaceri Iulian Dascalu, iar lansarea lui va insemna, de asemenea intrarea brandului Auchan pe piata din provincie.
Polus Center, proiectul dezvoltat de compania Trigranit Development Corporation, va avea o suprafata totala de 140.000 de metri patrati din care 82.000 de metri patrati vor fi construiti, investitia in acest proiect fiind estimata la aproximativ 140 de milioane de euro. Mall-ul va detine pe langa spatiile comerciale, un cinematograf multiplex cu 12 sali, restaurante, fast-food-uri si banci.
Proiectul va include un hotel de patru stele, destinat mai ales oamenilor de afaceri, un business center cu o suprafata utila de 10.000 de metri patrati, dar si spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 32.000 de metri patrati. Atrium Center Cluj va dispune, de asemenea, de 850 de locuri de parcare, opt sali de cinema, un club de fitness si o sala de bowling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO