Business Construct

Imobiliare: Fabricile din centrul Clujului se transforma in proiecte imobiliare

Imobiliare: Fabricile din centrul Clujului se transforma in proiecte imobiliare

Hotelul Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, a fost construit pe locul unei foste fabrici de dulciuri

22.02.2007, 19:47 219

Potrivit directivelor impuse de Uniunea Europeana si asumate de statul roman, odata cu incheierea Capitolului 22 privind protectia mediului toate fabricile si uzinele din interiorul oraselor trebuie sa lucreze cu linii tehnologice nepoluante. In aceste conditii, toate companiile care detin facilitati de productie in zonele urbane sunt obligate fie sa investeasca in linii tehnologice moderne, fie sa isi reloce activitatile in zonele industriale de la marginea sau din afara oraselor. In multe dintre orasele Romaniei aceasta prevedere s-a materializat intr-o febrila transformare a proiectelor industriale in proiecte imobiliare extrem de profitabile. Fratii Buzoianu, proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, vor demara in luna februarie relocarea unitatii de productie aflate in zona centrala spre comuna Jucu, din judetul Cluj, operatiune estimata la aproximativ 3 milioane de euro. De fapt, fratii Buzoianu au fost printre primii care au demarat proiecte imobiliare in amplasamentul unor foste locatii de productie. Hotelul Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, a fost construit pe locul unei foste fabrici de dulciuri, apartinand tot companiei Feleacul. Constructia hotelului a fost demarata in 2004 si s-a finalizat anul trecut, in urma unei investitii de aproximativ 4,5 milioane de euro. Imobilul are o capacitate de 52 de camere si apartamente, insa potrivit conducerii, exista posibilitatea dublarii acestei capacitati. Actionarii Feleacul au concesionat in zona un teren de cateva sute de hectare pentru o perioada de 49 de ani si intentioneaza sa dezvolte aici un complex agroindustrial.
"Am optat pentru aceasta solutie deoarece activitatea de productie pe care o derulam in zona nu este conforma cu standardele europene. De asemenea, structura fabricii este veche, iar un proces de modernizare necesar pentru a avea produse competitive ne-ar costa mai mult decat relocarea fabricii", declara Octavian Buzoianu, unul dintre proprietarii fabricii Feleacul. Noua fabrica va fi functionala in luna august si va permite diversificarea gamei de produse si alinierea la standardele europene.
Pe locatia vechii fabrici de dulciuri Feleacul, fratii Buzoianu intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar cu o valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, care va include un complex rezidential, unul de birouri si un altul de spatii comerciale. Proiectul va avea o suprafata totala de 72.000 de metri patrati si va fi demarat cel tarziu in luna iunie. "Intentia noastra era sa demaram lucrarile mai devreme, insa operatiunile de autorizare au durat mai mult decat preconizam. Cu toate acestea, estimam ca vom recupera intarzierea pe care o avem si vom finaliza proiectul la data stabilita, adica la sfarsitul anului 2008", a precizat Octavian Buzoianu.
Potrivit informatiilor furnizate de Buzoianu, segmentul rezidential va avea o suprafata de 39.000 de metri patrati, birourile o suprafata de 9.000 de metri patrati, iar spatiile comerciale 12.000 de metri patrati. Finantarea proiectului va fi asigurata din credite bancare, dar si din resurse proprii. O alta companie care a anuntat ca intentioneaza sa exploateze valoarea imobiliara a locatiilor de productie este fosta Flacara, actuala LCS Conf. Compania s-a divizat anul trecut in luna octombrie, iar in urma acestui proces au rezultat pe langa LCS Conf SA, compania responsabila cu activitatile de productie, alte doua societati, LCS Comercial SA, care are ca activitate comercializarea produselor companiei, si LCS Imobiliar SA, care are in patrimoniu cladirile si terenurile fostei societati si desfasoara activitate imobiliara. La doua luni dupa procesul de divizare, in decembrie actionarul majoritar al LCS Conf, firma romano-germana Leotex Industries, a vandut pachetul majoritar de actiuni al companiei responsabile cu activitatea de productie firmei Jolidon. Tranzactia in valoare de 800.000 de euro s-a derulat pe piata Rasdaq.
In urma achizitiei, Jolidon a preluat doar activitatile de productie, utilajele aferente acestora, precum si peste 1.000 de angajati, care vor fi mutati, incepand cu luna martie, intr-una din sectiile de productie ale Jolidon. Terenul de aproape 2 hectare si cladirile din centrul Clujului au ramas sub controlul Leotex. Potrivit reprezentantilor LCS Conf SA, in spatiile ramase dupa transferul activitatii de productie in cadrul Jolidon va fi dezvoltat un proiect imobiliar. "Oricum dupa integrare am fi fost obligati sa relocam productia din centrul orasului mai la periferie, proces care dupa calculele noastre ar fi necesitat o investitie de pana la 3 milioane de euro. In acest moment suntem multumiti ca am gasit o companie care sa ne continue activitatea, urmand ca noi sa ne ocupam de dezvoltarea imobiliara a spatiului pe care il detinem", a declarat Vasile Leordean, director general al LCS Conf SA. El nu a putut sa ofere deocamdata mai multe detalii legate de proiectul imobiliar ce urmeaza sa fie derulat in zona. O alta relocare a spatiilor de productie din centrul orasului a fost anuntata anul trecut de compania Tricotaje Somesul. Potrivit specialistilor in domeniul imobiliar, spatiul detinut de Tricotaje Somesul are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Reprezentantii Tricotaje Somesul au anuntat ca in acest moment sunt in negocieri cu potentiali cumparatori pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare. "In acest moment suntem in tratative cu mai multe companii interesate de locatie, insa deocamdata nu am luat nicio decizie. Exista posibilitatea sa ne asociem cu o firma si sa dezvoltam in parteneriat un proiect sau putem sa vindem, deoarece exista si companii care vor sa cumpere", a declarat Ioan Leanca, director general al Tricotaje Somesul. Facilitatile de productie vor fi relocate la periferia orasului, in zona industriala CUG, in urma unei investitii de aproximativ 2 milioane de euro. "Am achizitionat o hala de 5.000 de metri patrati, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie sa finalizam lucrarile de amenajare si sa demaram productia", a precizat Ioan Leanca.
In aceeasi zona in care se afla fabrica clujeana de confectii, grupul olandez Friesland a obtinut 4,2 milioane de euro din vanzarea unui teren de 7.200 de metri patrati pe care se afla sediul administrativ al producatorului de lactate Napolact. Sediul Friesland din Cluj a fost achizitionat de fondul de investitii anglo-american Morava, dezvoltatorul retelei de magazine SPAR. Anul trecut Friesland Foods s-a mutat intr-un nou centru administrativ, situat langa fabrica din comuna clujeana Baciu (la 5 kilometri de Cluj), unde grupul olandez a avut un amplu program de investitii in capacitati de productie.
Fie ca au decis sa vanda terenurile pe care se aflau fostele fabrici unor investitori imobiliari, fie ca au ales sa investeasca din resurse proprii in dezvoltarea imobiliara a terenurilor detinute, proprietarii fabricilor din zonele centrale vor contribui la "schimbarea la fata" a arhitecturii, dar, mai ales, vor continua sa aduca investitorilor profituri considerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO