Business Construct

În aşteptarea investitorilor

FOTO: Shutterstock
30.06.2010, 15:11 19

În Bulgaria, cererea pentru case de vacanţă a fost întreţinutăani la rănd de britanici şi irlandezi şi ulterior de est-europeniîn condiţiile în care investiţiile în piaţa imobiliară locală aufost promovate puternic în publicaţii internaţionale precumFinancial Times sau prin spoturi publicitare difuzate de CNN.

Investitorii au devenit însă mai prudenţi după izbucnirea crizeifinanciare, iar în prezent cererea s-a mutat dinspre cumpărare spreînchiriere. Turiştii britanici sunt în continuare vizaţi deproprietarii de case de vacanţă, anunţurile publicate pe site-urile de specialitate afişănd adeseapreţurile în lire sterline.

Din datele publicate de agenţiile imobiliare bulgare cerereapentru închirierea de locuinţe de vacanţă creşte în perioadaprimăverii, cănd turiştii încep să-şi planifice vacanţa devară.

Preţurile pentru închirierea unei vile cu două-trei camereîntr-una dintre staţiunile de pe litoralul Mării Negre pornesc dela 50 euro/zi, potrivit datelor de pe site-ul rentinbulgaria.com,specializat în închirierea locuinţelor de vacanţă.

Impactul crizei la bulgari. Economia Bulgarieia fost afectată puternic de recesiunea mondială, Produsul InternBrut (PIB) al ţării contractăndu-se cu 6% în 2009, în timp cemajoritatea instituţiilor financiare internaţionale previzionează oscădere în continuare a activităţii economice cu 1% pănă la 2,5%,ceea ce pune şi mai multă presiune asupra pieţei imobiliare.

"Impactul declinului economic asupra pieţei rezidenţiale estevizibil nu doar pe piaţa din capitala Sofia, ci mai ales pe piaţalocuinţelor de vacanţă din staţiunile situate de-a lungul coasteiMării Negre. În acelaşi timp este incert în ce măsură spaţiul gollăsat de exodul capitalului străin va putea fi acoperit", se aratăîntr-un studiu al firmei de consultanţă imobiliară Jones LangLaSalle.

Înainte de 2008, cănd cererea de locuinţe de vacanţă pelitoralul bulgăresc al Mării Negre era alimentată de investitoriioccidentali, preţul pe această piaţă depăşea în unele locuri 1.200de euro pentru un metru pătrat, similar cu preţul mediu pentru unapartament nou în Sofia.

În prezent, pe piaţa din capitala Bulgariei preţurile au scăzutcu 20% pănă la 40%, coborănd sub pragul de 1.000 de euro pentru unmetru pătrat, în condiţiile în care majoritatea dezvoltatorilor aureacţionat la scădereacererii prin lansarea de promoţii agresive. Totuşi, analiştii JonesLang LaSalle apreciază că pe termen lung piaţa rezidenţială dinBulgaria are perspective foarte bune de creştere, avănd în vederedeficitul de locuinţe şi calitatea scăzută a stocului existent.

Doar chiria mai este căutată. Şi în Croaţiascăderea economiei cu aproximativ 5% anul trecut s-a reflectatîntr-o cădere serioasă a pieţei imobiliare, în special a celeirezidenţiale. Probleme majore se înregistrează pe piaţa locuinţelorde vacanţă de pe coasta Mării Adriatice, dar şi pe piaţa dincapitala Zagreb.

La fel ca în Bulgaria, pe piaţa locuinţelor de vacanţă, singurulsegment unde activitatea continuă este cel al închirierilor, avăndîn vedere că numărul cumpărătorilor este în scădere.

Potrivit anunţurilor de pe site-urile de specialitate, chiriapentru o locuinţă cu două dormitoare în Dubrovnik, cea mai vănatăstaţiune din Croaţia de către turiştii străini, ajunge undeva între350 şi 580 de lire sterline pe săptămănă. Preţurile ajung însă şila 3.000 de lire sterline pe săptămănă pentru vilele de lux cusuprafeţe de căteva sute de metri pătraţi, potrivit informaţiilorprezentate pe site-urile de specialitate.

Piaţa rezidenţială din Zagreb a suferit, de asemenea, o ajustareimportantă chiar dacă dezvoltatorii au reacţionat mai greu lascăderea cererii şi au menţinut preţurile la un nivel ridicatpentru o perioadă mai lungă de timp. Chiar dacă lipsa cererii aînceput să se resimtă încă din 2008, cănd circa o treime dinlocuinţele nou construite erau vacante, preţurile au început săscadă abia anul trecut. Preţul locuinţelor noi de pe piaţa dincapitala croată au coborăt pe parcursul anului trecut sub 2.000 deeuro pentru un metru pătrat, declinul înregistrat în 2009 fiind decirca 7%, potrivit datelor Jones Lang LaSalle.

Analiştii JLL spun că numărul mare al locuinţelor nevăndute vaîntărzia revenirea pieţei rezidenţiale, chiar dacă se preconizeazăcă economia va ieşi din recesiune anul acesta.

Austria a rămas atractivă. În schimb, Austria areuşit să-şi păstreze atractivitatea pentru investitorii străini,preţurile pe piaţa imobiliară locală înregistrănd doar scăderiuşoare în a doua jumătate a lui 2007 şi în 2008 pentru ca începăndde anul trecut să revină pe un trend ascendent.

Locuinţele de vacanţă din Alpii austrieci sunt vănate încontinuare de cumpărători în condiţiile în care Austria estepercepută ca o destinaţie mai ieftină decăt Elveţia sau Franţa.

Austria este văzută, de obicei, ca o destinaţie pentrupracticarea sporturilor de iarnă, dar turiştii nu lipsesc nici petimpul verii, în regiunea Salzburg lunile de vărf fiind februarieşi martie, respectiv iulie şi august, potrivit datelor SavillsInternational.

În staţiunea Rauris, de exemplu, 48% din numărul total alturiştilor dintr-un an se înregistrează în lunile de vară.

Aproape70% dintre vizitatori sunt străini, în special germani. Creştereanumărului de vizitatori şi faptul că regiunea Alpilor austriecireprezintă o atracţie pentru turişti pe toată perioada anului suntdoi indicatori care influenţează pozitiv investiţiile imobiliare înregiune, spun analiştii Savills International.

În Rauris, ponderea locuinţelor private oferite spre închiriereturiştilor ajunge la circa 20% din totalul facilităţilor de cazareexistente.

Ponderea scade însă pănă la 5-10% în staţiunile mai mari, cu opiaţă a hotelurilor mai dezvoltată, cum sunt Obertauern sau Zell amSee. Rata de ocupare a locuinţelor de vacanţă din Alpii austriecitinde să fie mai ridicată în sezonul de iarnă, iar în ultimii ani aînregistrat o creştere cu căteva puncte procentuale în ciudacontextului economic dificil.

Preţurile de pe piaţa rezidenţială din staţiunile montaneaustriece nu au înregistrat ritmuri de creştere foarte înalte niciîn perioada în care preţurile explodau aproape peste tot în Europa,astfel că nu a existat un spaţiu foarte larg de corecţie odată cuapariţia crizei economice. Preţurile locuinţelor de vacanţă dinstaţiunile alpine au rămas stabile anul trecut, în jurul a4.000-5.000 de euro pentru un metru pătrat, arată dateleSavills.

Mai mult, numărul scăzut al locuinţelor nou construite ajută încontinuare la stabilitatea şi eventual creşterea uşoară apreţurilor.

Chiria pentru o locuinţă de căteva sute de metri pătraţi în carepot fi cazate patru pănă la şase persoane se situează în jurul a450 de euro pentru o săptămănă, potrivit datelor de pe site-urilede profil.

Slovenia continuă creşterea. Investitoriiinteresaţi de piaţa locuinţelor de vacanţă găsesc în continuareoportunităţi în Slovenia, unde turismul a fost industria cu cea mairapidă creştere în ultimii ani. Intrarea ţării în Uniunea Europeanăîn 2004 a facilitat accesul investitorilor străini, aceştia căutăndîn general locuinţe cu suprafeţe mici, dar care beneficiază deteren în jurul lor.

Atenţia investitorilor a fost atrasă în ultimii ani de regiuneaKarst şi Notranjska, situată între Golful Trieste şi LaculCerknica. Regiunea are un potenţial turistic ridicat, vizitatoriifiind atraşi aici de aşezările vechi construite din piatră,podgorii cu viţă-de-vie şi celebrele peşteri de la Postojana.

Castelul Predjama este un alt punct de reper pentru turismullocal, la fel ca şi lacul glaciar Bled din Alpii Julieni. Chiriapentru un apartament cu două camere într-o staţiune montană dinapropierea Lacului Bled porneşte de la circa 50 de euro pe zi,potrivit datelor de pe site-urile cu anunţuri. Şi pe piaţaimobiliară slovenă preţurile au început să scadă în 2007 şi 2008,pentru ca situaţia să se stabilizeze în ultima perioadă odată cuapariţia primelor semne de stabilizare a economiei.

Pe termen lung, piaţa locuinţelor de vacanţă, la fel ca întreagapiaţă imobiliară din Europa Centrală şi de Est are un potenţialuriaş de creştere, spun analiştii imobiliari. Îmbunătăţireasentimentului investitorilor străini odată cu revenirea economieiglobale va genera un nou flux de capital pe piaţa de profil dinregiune, iar semnalele în acest sens au început deja să apară,potrivit unui studiu al Jones Lang La Salle.

"În ciuda tensiunilor acumulate în continuare pe pieţelefinanciare, sectorul imobiliar şi-a recăştigat atractivitatea înfaţa investitorilor şi, în condiţiile în care economiile îşi revindin recesiune, volumul capitalului îndreptat către investiţii înproprietăţi este în creştere. Piaţa investiţiilor imobiliare dinEuropa Centrală şi de Est a înregistrat tranzacţii de circa 700 demilioane de euro în primele cinci luni din 2010, în creştere cu169% faţă de perioada similară a anului trecut. Volumultranzacţiilor ar trebui să crească şi în perioada următoare", spuneTomasz Trzoslo, Head of Capital Markets în cadrul Jones LangLaSalle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO