Business Construct

Interviu: Din finantatori au devenit dezvoltatori

Interviu: Din finantatori au devenit dezvoltatori

Edmond Bogdan Desliu, Country Manager Premiumred

22.02.2007, 19:36 119

Mai multe grupuri bancare importante, precum Erste, ING sau Volksbank, si-au adus in Romania diviziile de investitii sau dezvoltare imobiliara, impulsionate de marjele ridicate de profitabilitate de pe piata.
"Este un pas foarte mic pentru o banca, deja activa pe piata imobiliara prin finantari, sa spuna ca, daca tot am ajuns pana aici, hai sa si construim ca mai apoi tot noi sa fim cei care folosesc, vand sau inchiriaza proiectul", spune Edmond Bogdan Desliu, country manager Premiumred, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului bancar Volksbank.
Potrivit anunturilor facute de reprezentantii celor trei grupuri, investitiile cumulate in piata locala ar putea depasi in urmatorii ani un miliard de euro, atat in achizitii de produse, cat si in dezvoltarea independenta sau in participatiune cu alte companii. Grupul bancar Volksbank este prezent pe piata locala, prin intermediul Investkredit, de care apartin companiile Premiumred, Immoconsult Leasing si Europolis, pe mai multe segmente ale pietei imobiliare.
"Prin aceasta divizare, reusim sa acoperim o gama larga din segmentele pietei imobiliare, si anume, achizitii prin Europolis, leasing imobiliar prin Immoconsult si dezvoltare prin Premiumred. In fapt, finantarea proiectelor Premiumred este asigurata de Volksbank. In principiu insa putem accesa finantari si de pe piata libera, cu acordul firmei-mama", precizeaza Desliu. Arhitect de meserie, lucreaza in cadrul grupului din vara anului trecut, dupa ce timp de 40 de ani a trait in Germania.


Piata Victoriei, viitor hub imobiliar

Primele doua proiecte ale Premiumred sunt derulate in zona Pietei Victoria, si anume, constructia a doua cladiri de birouri care implica o investitie cumulata de circa 35 de milioane de euro. "Piata Victoriei este o locatie foarte valabila prin strazile Buzesti, Dr. Felix sau Nicolae Titulescu. Este in apropierea dezvoltarii din nord si totusi in mijlocul orasului, beneficiind de acces la metrou, mijloace de transport in comun si chiar de gara. Pe terenurile dintre Piata Victoriei si Gara de Nord poate fi construit un cartier foarte interesant de birouri combinat cu rezidential", spune reprezentantul Premiumred.
Faptul ca pe piata locala lucrurile nu merg intr-un ritm galopant este considerat un lucru pozitiv de catre Desliu, care-si aminteste cum in Germania, dupa unificare, s-a construit prea mult si lipsa chiriasilor a dus la caderea pietei. Pe de alta parte, in Romania investitorii sunt cei care pun presiune pe piata, in incercarea de a cumpara proiecte la randamente superioare pietelor din vestul Europei, insa in momentul de fata numarul proiectelor disponibile spre vanzare este destul de redus.
"Presiunea pe piata este atat de mare deoarece exista o multime de investitori care sunt interesati sa cumpere, dar numarul produselor disponibile este redus. E bine totusi ca lucrurile nu merg chiar atat de repede cum s-a intamplat in Germania cand s-a construit prea mult si deodata nu au mai fost chiriasi si a cazut piata", spune Desliu, managerul Premiumred.
Din cadrul grupului Volksbank, alaturi de Premiumred, mai face parte si compania Immoconsult, care are in portofoliu doua cladiri de birouri - Baneasa Business Center si Budisteanu Business Center. "Immoconsult este de multi ani pe piata, anticipand aceasta dezvoltare. Grupul Volksbank a intrat pe piata imobiliara intr-un moment in care multe firme din domenii asemanatoare din Germania nu s-au incumetat", precizeaza Desliu, care considera ca primul semnal care a inspirat siguranta dezvoltatorilor straini a fost aderarea tarii noastre la Alianta Nord Atlantica.
Calitatea slaba a unor proiecte este cauzata nu neaparat de catre constructor, ci chiar si de catre dezvoltator, in incercarea acestuia de a reduce cat mai mult costurile.
"Dezvoltatorii incearca sa scoata un pret cat mai bun in relatia cu subantreprenorul, dar si aceasta este o problema de echilibru. Daca ignori relatia cu subantreprenorul problemele se muta din momentul semnarii contractului pe mai tarziu, cand trebuie remediate lucrurile care nu au fost facute bine. In concluzie, costurile ajung la acelasi nivel, poate chiar mai mari", considera Desliu.In afara proiectului de birouri de pe Buzesti si a imobilului Premium Plaza, compania poarta negocieri pentru achizitionarea altor terenuri in Bucuresti, cu suprafete cuprinse intre 5 si 12 hectare, pe care ar putea dezvolta mai multe proiecte imobiliare. In urmatorii cinci ani, Premiumred ar putea derula proiecte cu o valoare cumulata de circa 400 de milioane de euro, compania vizand totodata extinderea si in orasele din provincie.
"Politica firmei este sa dezvoltam intai proiecte in Bucuresti. Mai apoi, ne gandim si la extinderea in provincie. Alaturi de Constanta, Brasovul este unul dintre orasele cheie datorita pozitiei geografice. Cu toate ca existau si planuri de constructie a unui aeroport, dupa finalizarea autostrazii nu ar fi nicio problema sa ajungi la Otopeni cu masina sau cu un tren de mare viteza", spune reprezentantul Premiumred. Cererea de spatii de birouri este in continuare sub nivelul ofertei, lucru ce se poate observa si din rata de neocupare cuprinsa intre 2 si 5%, una dintre cele mai mici din Europa, motiv pentru care este putin probabil sa asistam in viitorul apropiat la esecuri pe acest segment.
"Bucurestiul mai poate absorbi in urmatorii patru-cinci ani un volum important de spatii de birouri. Probleme ar putea aparea cu imobilele care nu sunt bine plasate, nu au suficiente locuri de parcare sau sunt greu accesibile", a adaugat Desliu.


Ce banci au venit cu diviziile de real-estate

Un alt exemplu de banca hotarata sa infiinteze o divizie de investitii imobiliare este Erste. Astfel, Sparkassen Immobilien a intrat anul trecut pe piata locala prin achizitionarea Hotelului Novotel, pentru ca mai apoi sa se implice in dezvoltarea proiectului Sun Plaza din sudul Bucurestiului, cu o valoare totala de 150 de milioane de euro. Per total, austriecii au anuntat un buget de 500 de milioane de euro pentru proiecte imobiliare in Romania.
Mai mult, grupul bancar ING a anuntat, prin intermediul diviziei locale a ING Real Estate, un plan de achizitii de circa 200-300 de milioane de euro, urmand sa se concentreze pe proiecte de birouri in Bucuresti si centre comerciale in provincie. Printre bancile extrem de active pe piata imobiliara, dar care se focuseaza in special pe finantarea proiectelor se regasesc si nume precum Alpha Bank sau Raiffeisen, implicate in proiecte de zeci sau chiar sute de milioane de euro.
De curand, reprezentantii Raiffeisen au anuntat ca finantarea proiectelor imobiliare a ajuns sa reprezinte circa 12% din portofoliul bancii. Totodata, Alpha Bank este implicata direct in finantarea unor proiecte de mari dimeniuni, precum imobilul de birouri Tower Center International, dezvoltat de Avrig 35, sau proiectele rezidentiale de mari dimensiuni precum Asmita Gardens sau Oxford Gardens.
Odata cu finantarea unui proiect rezidential, bancile acorda deseori facilitati speciale si clientilor care doresc contractarea unui credit imobiliar pentru o achizitie in acel ansamblu rezidential. Aceasta linie de business este din ce in ce mai importanta in activitatea bancilor locale, avand totodata un potential important de crestere, in eventualitatea inlesnirii conditiilor impuse de banca centrala, dar si a cresterii veniturilor populatiei.

Investitiile Premiumred pe piata locala
Primele doua proiecte ale Premiumred sunt derulate in zona Pietei Victoria,si anume constructia a doua cladiri de birouri care implica o investitie cumulatade circa 35 mil. euro.
Compania poarta negocieri pentru achizitionarea altor terenuri in Bucuresti, cu suprafete cuprinse intre 5 si 12 hectare, pe care ar putea dezvolta mai multe proiecte imobiliare. In urmatorii cinci ani, Premiumred ar putea derula proiecte cu o valoare cumulata de circa 400 milioane de euro, compania vizand totodata extinderea si in orasele din provincie.
Grupul bancar Volksbank este prezent pe piata locala, prin intermediul Investkredit, de care apartin companiile Premiumred, Immoconsult Leasing si Europolis, pe mai multe segmente ale pietei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO