Business Construct

Interviu: Proiect rezidential in stil german

Interviu: Proiect rezidential in stil german

Click pentru imaginea marita

22.02.2007, 19:31 78

Investitorii germani au asteptat ca piata imobiliara romaneasca sa se maturizeze si apoi sa patrunda ca dezvoltatori in sectorul rezidential.
"Intentionam sa ne extindem activitatea pe piata locala si sa dezvoltam propriile noastre proiecte imobiliare. Vom lua o decizie privind un viitor proiect in al doilea semestru al anului curent si vom face un anunt oficial in 2008", a declarat Claus Kegel, directorul tehnic al Heberger Constructii. Piata de real-estate din Romania inregistreaza cresteri record in fiecare an, iar ritmul de dezvoltare este peste previziunile din urma cu doi-trei ani. Grupul Heberger are deja experienta in dezvoltarea unor proiecte rezidentiale dupa ce a derulat investitii de acest gen in Germania si Spania.
Heberger estimeaza pentru acest an afaceri de circa 55 mil. euro, in crestere cu 57% fata de anul precedent. Heberger a derulat pana in prezent doar activitati de proiectare si constructie si are contracte semnate in valoare de 74 de milioane de euro care se intind pana in 2009.
"Piata imobiliara s-a dezvoltat mult mai repede decat era previzionat in urma cu doi-trei ani. Faptul ca Romania urma sa intre in Uniunea Europeana si ca are peste 20 de milioane de locuitori a atras dezvoltatorii straini, care au fost atrasi de cererea de pe piata", precizeaza Kegel. Compania a fost implicata in constructia proiectului Bucharest Business Park, contract care a avut o valoare totala de 32 de milioane de euro si a cuprins constructia cladirilor A, B, C si D.


Primul contract, semnat cu Portland Trust

"Am intrat pe piata romaneasca in aprilie 2004, cand am semnat un contract cu Portland Trust pentru construirea proiectului Bucharest Business Park. Suntem prezenti si pe pietele din Cehia, Croatia, Polonia sau Ungaria si intrarea pe piata locala a fost un pas firesc in extinderea businessului", spune Markus Herrmann, director comercial al Heberger Constructii.
Compania a continuat parteneriatul cu Portland Trust si construieste proiectul logistic Bucharest West, care se afla langa autostrada Bucuresti-Pitesti. Valoarea contractului este de circa 26 de milioane de euro, la care se adauga o extensie a proiectului.
"Spatiile din cadrul proiectului Bucharest West sunt inchiriate in proportie de circa 80%. Portland Trust a decis sa mai achizitioneze teren si sa mareasca investitia in acest proiect", afirma Kegel.Compania a derulat si lucrarile de infrastructura din cadrul proiectului Bucharest West, care se ridica de obicei la circa 10% din valoarea investitiei intr-un proiect logistic.
Cel mai mare contract al companiei pe piata locala este constructia proiectului rezidential Parcul Banatului, dezvoltat de un joint venture format din Tiriac Holdings si compania germana LEG, care se ridica la 41 de milioane de euro. Complexul rezidential va cuprinde mai mult de 480 de apartamente incluse in 48 de cladiri cu 3 - 5 etaje.
Proiectul necesita o investitie de 70 - 80 de milioane de euro, in care nu este inclusa valoarea terenului. Locuintele vor avea suprafete cuprinse intre 66 si 194 de metri patrati si preturi aproximative cuprinse intre 80.000 de euro si 200.000 de euro. In plus, compania a castigat un contract pentru constructia fabricii de jante auto de aluminiu a companiei Ronal, cu sediul central in Elvetia, la Satu Mare.
"Recent am semnat un contract pentru construirea unei fabrici de jante auto de aluminiu in Satu Mare, proiect de circa 20 milioane de euro care cuprinde proiectarea si construirea halei industriale", spune Kegel. Proiectul va fi dezvoltat in mai multe faze, prima dintre acestea urmand sa fie initiata in perioada februarie-martie 2007. Constructia aferenta primei etape a investitiei va avea o suprafata de pana la 14.000 de metri patrati, iar unitatea de productie va fi deservita de circa 200 de angajati.
"Am intampinat dificultati in gasirea unor project manageri calificati, insa daca oferim conditii bune de lucru si salarii atractive gasim persoane calificate", spune Kegel. Potrivit reprezentantilor Heberger, un inginer cu o vechime de circa doi ani poate castiga circa 700-800 de euro, in timp ce un project manager cu experienta de 10 ani poate ajunge la un salariu de peste 1.000 de euro.
Heberger desfasoara pe piata locala atat lucrari de constructii, cat si lucrari de renovare, productie de elemente de beton prefabricat, servicii de inginerie civila si dezvoltare de proiecte si servicii imobiliare. Heberger Constructii SRL cu sediul in Bucuresti apartine grupului Heberger, cu sediul in Schiffenstadt, Germania. Subsidiara locala a fost infiintata in 2004 si are in prezent circa 50 de angajati. Grupul Heberger are o cifra de afaceri de peste 250 de milioane de euro si activeaza in intreaga lume, centrele locale de interes situandu-se in Germania, Europa si Orientul Apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO