Business Construct

Investitii: Europa Capital: Vom investi 160 mil. euro in trei proiecte

Investitii: Europa Capital: Vom investi 160 mil. euro in trei proiecte

Tim Norman, CEO la Europa Capitol Emerging Europe: Cel putin jumatate din investitiile fondului Europa Emerging Europe vor fi derulate in Romania. De altfel, am intrat deja in parteneriate cu diferite firme pentru doua proiecte logistice in Bucuresti si Cluj, precum si pentru un proiect mixt la Timisoara, care va fi alcatuit in special din spatii rezidentiale. Valoarea cumulata a acestor proiecte este de circa 160 de milioane de euro.

30.08.2007, 18:58 116

Europa Capital, companie cu sediul la Londra, a anuntat, la sfarsitul lunii martie, formarea unui fond (Europa Emerging Europe Fund) destinat Romaniei, Bulgariei, Ucrainei, Croatiei si Serbiei, care vizeaza proiecte de peste 600 de milioane de euro in aceste tari. Cea mai mare parte a investitiilor vor fi indreptate catre piata locala.
"Cel putin jumatate din investitiile fondului Europa Emerging Europe vor fi derulate in Romania. De altfel, am intrat deja in parteneriate cu diferite firme pentru doua proiecte logistice in Bucuresti si Cluj, precum si pentru un proiect mixt la Timisoara, care va fi alcatuit in special din spatii rezidentiale. Valoarea cumulata a acestor proiecte este de circa 160 de milioane de euro", a declarat Tim Norman, Chief Executive al Europa Capital Emerging Europe.
Norman a preluat conducerea fondului destinat pietelor emergente in luna mai a acestui an, dupa ce lucrase timp de 14 ani in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, in tari precum Kazahstan, Rusia si chiar Romania, unde a fost implicat in finantarea hotelului Hilton.

Joint-venture pentru fiecare proiect
Compania detine participatii de peste 50% in fiecare investitie de pe piata locala, proiectul de la Timisoara, care ar putea cuprinde si spatii de birouri si de retail, reprezentand cea mai importanta dezvoltare de pe piata locala.
"La proiectul de la Cluj vom incepe lucrarile de constructie anul acesta, in timp ce la proiectele de la Timisoara si Bucuresti vom incepe la mijlocul anului viitor. Ne uitam in permanenta la oportunitati, dar ar trebui sa fie un proiect deosebit pentru a ne implica in el anul acesta", a adaugat managerul Europa Capital. Planurile fondului vizau patru ani pentru realizarea investitiilor si o perioada de inca patru ani pentru vanzarea proprietatilor. Cu toate acestea, Norman estimeaza ca in decurs de patru-cinci ani vor fi realizate ambele operatiuni.
"Targetul este dublarea componentei equity a fondului - aproximativ 150 de milioane de euro. Investitorii, in special banci americane, prefera sa nu fie o companie listata, cu toate ca firma se supune multor reguli asemanatoare unei companii publice", a precizat Norman. Un alt oras care a atras atentia companiei este Constanta, unde Europa Emerging Europe Fund ar putea investi in terenuri destinate unei mori de vant. Pe de alta parte, Norman exclude implicarea in proiecte rezidentiale in interiorul Capitalei, in special din cauza preturilor la terenuri si a problemelor de infrastructura.
"Traficul din Bucuresti este un cosmar - probabil cel mai prost din Europa Centrala si de Est, insa este si un semn de progres. Nu ne intereseaza piata rezidentiala a Capitalei, dar ne-ar tenta un proiect in afara orasului, unde terenul ar fi mai ieftin, dar am avea probabil probleme cu transportul", a declarat Norman.
Principalul motiv pentru concentrarea acestui fond catre piata locala este legat de aderarea la Uniunea Europeana, care a dat siguranta investitorilor.
"Romania este o tara foarte interesanta, dar cred ca moneda este vulnerabila. Sper, de atfel, ca intreaga economie sa nu fie afectata de problemele de pe pietele globale", a adaugat directorul Europa Capital.
El considera ca unul dintre motivele pentru care Romania este atractiva pentru investitori este numarul mare de profesionisti prezenti - care ofera flexibilitate in alegerea colaboratorilor, fie ca este vorba de firme de consultanta sau case de avocatura.
Investitiile Europa Capital nu se concentreaza doar asupra pietelor emergente, compania fiind prezenta si pe piete dezvoltate precum Marea Britanie, Olanda, Spania, Austria sau Italia. Compania este activa pe toate segmentele pietei imobiliare, avand in portofoliu proiecte de birouri, retail, logistic, dar si mixte, care includ spatii rezidentiale.
Investitorii britanici sunt printre cei mai activi jucatori de pe piata locala de real estate, valoarea totala a proiectelor detinute sau aflate in diferite stadii de dezvoltare depasind un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO