Business Construct

Investitii: Vanzari record de materiale de constructii in Cluj

Investitii: Vanzari record de materiale de constructii in Cluj

Piata imobiliara clujeana este una dintre cele mai dinamice din provincie

20.12.2007, 15:29 58

Producatorii de materiale de constructii acopera cu greu cererea de pe toata piata romaneasca, in care consumul intern de materiale de constructii este estimat in 2007 la peste 6,5 miliarde de euro, insa au inceput investitii masive in majorarea productiei.
Sectorul de BCA, unul dintre cele mai dinamice ale pietei de materiale de constructii, a fost motorul vanzarilor din regiunea de vest a tarii, in principal in zona Clujului. De altfel, consumul de BCA a inregistrat o crestere puternica anul trecut in toate zonele tarii, ajungand la o valoare de circa 180-200 de milioane de euro, in crestere cu circa 25% fata de anul precedent.
Compania Macon din Deva, producator de materiale de constructii, a inregistrat cresteri ale vanzarilor in zona Cluj in primele noua luni din 2007 de peste 60% fata de perioada similara a anului precedent.
"Cresterea cifrei de afaceri aferenta zonei Cluj s-a inregistrat in special datorita dezvoltarii segmentului rezidential, aspect care a generat o majorare a cererii pe piata materialelor de constructii. Alte doua aspecte care au avut o contributie insemnata in evolutia vanzarilor Macon pe piata clujeana sunt investitiile straine derulate in ultimul timp in aceasta regiune si cresterea nivelului de trai al populatiei", spune Marius Marin, manager general al companiei Macon.
Potrivit acestuia, regiunile in care compania a inregistrat cele mai mari vanzari in perioada ianuarie-septembrie 2007 sunt judetele Cluj, Bistita-Nasaud si Valcea.
"Consideram ca piata materialelor de constructii este o piata caracterizata de o dinamica deosebita, o piata concurentiala aflata in plina ascensiune, cresterea acesteia fiind influentata in mare masura de alocarea de fonduri atat pentru proiectele de infrastructura, cat si pentru cele de dezvoltare locala si regionala", spune Marin.
Insa, dificultatea atragerii de fonduri europene, blocarea unor finantari de proiecte generate de instabilitatea politica, dar si intarirea artificiala a leului in raport cu euro vor avea repercusiuni negative asupra evolutiei pietei materialelor de constructii, potrivit reprezentantului companiei Macon.
Pentru anul trecut, firma hunedoreana estimeaza o crestere usoara a cotei de piata pe segmentul de BCA de la 14% la 15%, pe fondul investitiilor in productie. Potrivit reprezentantilor Macon, cifra de afaceri estimata pentru 2007 va ajunge la 38 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2006.
"Datorita numarului mare de hipermarketuri, mall-uri si cladiri de birouri construite in ultimul timp mizam in 2007 pe o majorare a indicatorilor financiari cu 25% fata de anul 2006, cele mai mari cresteri ale vanzarilor pana in prezent inregistrandu-le la prefabricatele din beton ca urmare a expansiunii segmentului de retail", explica Marian.
Investitiile companiei hunedorene anul trecut au fost orientate in dezvoltarea capacitatilor de productie, modernizarea si automatizarea echipamentelor de lucru, investitiile principale derulandu-se in cadrul sectoarelor de BCA si prefabricate. Totalul investitiilor firmei hunedorene in 2007 se ridica la 5 milioane de euro, iar, potrivit oficialilor Macon Deva, anul acesta se doreste reorganizarea proceselor de fabricatie, cresterea echipelor de marketing si vanzari, dar si dezvoltarea competentelor din zona resurselor umane.
Macon desfasoara activitati de productie a materialelor de constructii, BCA (beton celular autoclavizat), cahle de teracota, produse termo si fonoizolatoare, produse din beton, obiecte ceramice, tigle, produse destinate finisajelor si agregate minerale, comercializarea marfurilor facandu-se prin intermediul distribuitorilor din tara si al magazinelor de profil.
Compania Macon, infiintata in anul 1992, a fost preluata in 2006 de catre fondul de investitii polonez Enterprise Investors, pentru circa 35 de milioane de euro. Enterprise Investors intentioneaza sa reinvesteasca profiturile obtinute la Deva in dezvoltarea afacerii si sa aloce bani pentru eventuale achizitii ale Macon in sectorul de profil. Polonezii doresc o listare a Macon pe Bursa pana in 2009, dupa ce fondurile de pensii vor deveni active pe piata. Numarul de angajati ai companiei hunedorene in prezent este de 780 persoane.


Consum de 10 mld. euro peste trei ani
Grupul de firme Simcor Oradea, producator si distribuitor de materiale de constructii, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o crestere cu 10% a vanzarilor aferente judetului Cluj fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la nivelul de aproximativ 2 milioane de euro. Grupul de firme oradean estimeaza pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri de peste 75 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2006.
"Factorii care au sustinut cresterea vanzarilor produselor Simcor in zona Cluj au fost dezvoltarea sectorului constructiilor in aceasta regiune, aparitia unor proiecte rezidentiale noi, blocuri de locuinte si centre comerciale, aspecte care au generat cereri mari pentru materialele de constructii", spune Dumitru Manucu, directorul general al Simcor Management Oradea, compania de management a grupului.
Potrivit reprezentantului Simcor, in primele noua luni din acest an judetul in care s-au realizat cele mai mari vanzari ale produselor Simcor Grup a fost Maramuresul, cu incasari de aproximativ 4,75 milioane de euro, urmat de Bihor si apoi de judetul Cluj.
"Ne asteptam si anul acesta la o dezvoltare a sectorului constructiilor si a pietei imobiliare in regiunea noastra de activitate, zona de nord-est a Romaniei, si speram ca si iarna aceasta sa fie la fel de blanda ca si cea de anul trecut pentru ca trendul ascendent al pietei materialelor de constructii sa-si mentina cursul", spune Manucu.
In 2007, grupul Simcor Oradea a derulat investitii de 6 milioane de euro pentru instalarea sistemului de
gaz al cuptorului la fabrica de var din Medgidia si achizitionarea unei linii automate de ambalat BCA. Banii au fost utilizati si pentru marirea capacitatilor de productie prin montarea de noi cuptoare, investitii de mediu, cumpararea de masini si utilaje si marirea flotei de camioane existenta.
Investitiile in majorarea capacitatilor de productie au fost derulate pentru a face fata cererii de pe piata, care va creste anual cu circa 15-20%. "Potrivit estimarilor facute de specialisti din industria constructilor, domeniul ingineriei civile va surclasa sectoarele rezidentiale si nonrezidentiale de pe piata, acesta urmand sa ajunga in urmatorii trei ani la 10 miliarde euro", afirma Manucu.
Simcor Grup desfasoara activitati de productie si comercializare a materialelor de constructii, seminee, cosuri de fum, cahle de teracota, mortare si adezivii, var, BCA, elemente prefabricate din beton, plase sudate, stalpi electrici si pavaje, activitati derulate prin intermediul propriilor retele de distributie.
In 2006 Simcor a vandut BCA in valoare de aproximativ 22 de milioane de euro si estimeaza pentru anul 2007 ca a realizat o crestere a vanzarilor de 10% la un total de 24 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor grupului oradean, cererea de BCA pe piata din Romania este de aproximativ 1,8 milioane de metri cubi pe an.
Grupul detine doua fabrici de BCA, una la Oradea si una la Suceava cu capacitati de productie de 265.000 de metri cubi, respectiv 50.000 de metri cubi pe an.
Simcor Grup a infiintat in 2006 doua companii, Ceramica International si Sanimix, cu principal domeniu de activitate distributia de placi ceramice, gresie, faianta si obiecte sanitare. Pe langa aceste firme, din grup mai fac parte companiile Simcor S.A. (producator de BCA), Simbeton (producator de betoane), Simterac (producator de cahle de teracota), Simsped (activitati de transport intern), Simcor Var (facilitati de productie var de la Medgidia si Targu-Jiu, afacere preluata de la Lafarge), Simcor Management S.A. (cu sediul la Oradea si punct de lucru la Suceava), Simpromat (care preia o parte din activitatile derulate de Simcor Management).
In prezent Simcor Grup detine noua companii care desfasoara activitati in productia si livrarea materialelor de constructii, cu capital privat majoritar german si un numar de 570 de angajati. Actionarii grupului Simcor sunt omul de afaceri german Stache Lutz, care detine pachete de actiuni majoritare sau de control in aproape toate companiile grupului, si Mihai Voiculescu, conform ultimelor informatii disponibile. Stache Lutz este implicat in conducerea grupului de materiale de constructii german AHG Gruppe, activ in special in estul Germaniei si in Polonia. Stache Lutz si Mihai Voiculescu se numara printre fondatorii retelei de materiale de constructii la nivel national ACOM, care este vazuta ca o alternativa pe piata de profil a lanturilor de retail Bricostore sau Praktiker.


Proiectele finantate de UE, motorul de crestere
Compania Elpreco din Craiova, producator de materiale de constructii, a inregistrat o crestere de 45% a vanzarilor, in primele noua luni din acest an, pe zona Cluj ca urmare a dezvoltarii pietei constructiilor rezidentiale din aceasta regiune.
"Trendul ascendent al vanzarilor produselor Elpreco pe piata clujeana este in mod natural influentat de dezvoltarea pietei constructiilor din aceasta zona. Mai mult, anticipam o crestere importanta a pietei materialelor de constructii datorita investitiilor finantate de la Uniunea Europeana prin intermediul accesarii fondurilor structurale", spune Dan Caprioara, directorul general al companiei Elpreco Craiova.
Compania Elpreco a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 38,9 milioane de euro, estimarile companiei pentru acest an prevad o crestere a indicatorilor financiari de 25%, pana la peste 48 de milioane de euro.
"Anul acesta estimam o cifra de afaceri in crestere cu 25% fata de 2006, bazandu-ne pe cererea de materiale de constructii de pe piata datorata trendului ascendent de dezvoltare al sectorului constructiilor, care va fi mentinut si in continuare", afirma Caprioara.
Potrivit reprezentantului Elpreco, evolutia vanzarilor in acest an va fi sustinuta si de investitiile de peste 30 de milioane de euro derulate de companie in ultimii zece ani, atat in noile capacitati de productie, cat si in modernizarea celor existente, dar si in diversificarea gamei produselor fabricate.
Produsul cu cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei este BCA-ul (beton celular autoclavizat), pentru care volumul vanzarilor a atins cifra de 64,5 mil. lei (18,3 mil. euro) in anul 2006, in crestere cu 25% fata de anul 2005.
"Estimam ca anul acesta productia de BCA sa depaseasca 300.000 de metri cubi, in prezent compania noastra detine o cota de aproximativ 15% pe o piata a BCA-ului estimata anul trecut la 140-150 de milioane de euro", spune directorul general al Elpreco Craiova.
Potrivit reprezentantilor Elpreco, productia de BCA a ajuns anul trecut la 1,8-1,9 milioane de metri cubi, in crestere cu aproximativ 10% fata de anul precedent, din totalul pietei de BCA aproximativ 7% reprezinta importuri. Pretul mediu pe metru cub de BCA a inregistrat in acest an o crestere de circa 20% fata de anul trecut, ajungand in prezent la valoarea de aproximativ 86 de euro.
Compania mai produce pe langa BCA si sisteme de invelitori si accesorii pentru acestea si elemente pentru pavaj. Elpreco este controlata de fondul de investitii american Broadhurst, inca de la inceputul anului 2004.
Titlurile companiei au fost listate pe piata RASDAQ, insa au fost retrase pe 31 iulie 2006. Elpreco a fost infiintata in anul 1963 sub denumirea de "Intreprinderea de prefabricate din beton" si are in prezent 640 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO