Business Construct

Miza din prelucrarea lemnului: 150 mil. euro

Miza din prelucrarea lemnului: 150 mil. euro
27.08.2010, 09:37 28

Pe piaţa locală au fost dezvoltate în ultimii ani două fabricimari de PAL (plăci aglomerate din lemn), deţinute de austriecii dela Egger şi Kronospan, care controlează detaşat industria. Acesteaau o capacitate cu mulată de pro duc ţie de 1,5 mi lioane de me tricubi, ceea ce în valoare înseamnă peste 100-150 de milioane deeuro. Însă o parte din această produc ţie merge şi la export, unbusiness important pentru companiile din această industrie. Pe lângă aceste fabrici mari este posibil să mai existe şi alţiproducători însă de talie mică. Cu toate acestea, piaţa de PAL estepuţin competitivă.
Dacă ana lizăm indicatorii financi ari ai ce lor do uă com pa niipe 2009 ob ser văm că cei doi investitori au avut evolu ţiidiferite ale businessului. Egger spre exemplu, cu o investiţieoperaţională din 2008, a fost pe creştere, în timp ce principalulrival Kronospan, cu o istorie de mai mulţi ani în România, a avut oscădere a cifrei de afaceri până la aproximativ 548 de milioane delei (130,5 mil. euro).
"În 2009, în aproape toate ţările relevante pentru activitateaEgge, piaţa plă cilor din material lemnos a cunoscut un trenddescendent. Cele mai abrupte descreşteri au fost în Spania, care afost afectată de criza imobiliară, şi în România, unde s-aînregistrat o scădere de 25%", a spus Ulrich Buhler, director demarketing şi vânzări al grupului Egger. Astfel, în con diţiile uneipieţe în scădere, Egger a avut un rezultat net pozitiv de circa 4,1milioane de euro, în timp ce cifra de afaceri de peste 90 demilioane de euro a fost în creştere. Odată cu anunţarea acestorrezultate Egger a făcut publice investiţii de 58 de milioane deeuro într-o instalaţie de adezivi, o centrală pe bază de biomasă şio clădire de birouri pentru a "optimiza costurile deproducţie".
Cea mai mare sumă de bani, de 53 de milioane de euro, va merge înadezivi şi centrală, proiecte pentru care vor fi angajaţiaproximativ 50 de oameni. Restul banilor vor merge în clădirea debirouri de 3.800 mp.
Pe de altă parte, repre zen tanţii Kronospan se declară mul ţumiţide faptul că cifra de afaceri a scăzut "numai" cu 20% în condiţiileextraordinar de dificile din piaţă".
"Anul 2009 a fost cel în care a trebuit să găsim soluţii din merscă să putem păstra capacitatea de producţie la parametriiproiectaţi, în vederea ţinerii sub control a costurilor fixe şivariabile, a fost anul în care a trebuit să ne îndreptăm către altepieţe", a spus Oana Bodea, manager PR al Kronospan.
Cât despre începutul de an din 2010, ea a afirmat că a continuat săfie greu, dar compania a avut o creştere cu 25% a cifrei deafaceri. Businessul Kronospan a simţit din plin scăderea accentuatăa cererii de pe piaţa românească şi opririle de producţie cauzatede lipsa de comenzi, astfel că firma s-a orientat mai mult spreexport. Şi în ceea ce priveşte preţurile, cele două companii auavut strategii diferite. Kronospan spune că a fost nevoit să ridicepreţurile în condiţiile în care materiile prime şi chimicalele s-auscumpit, în timp ce la Egger preţurile au scăzut pe fondulimplementării unor măsuri interne.
ÎŞi revine piaŢa? Cele două companii active pe piaţa de PAL văddiferit şi evoluţia din acest a pieţei. Pesimiştii sunt cei de laEgger care şi-au croit planurile pe fondul unei pieţe în scădere,în timp ce Kronospan mizează pe creştere.
"Nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire semnificativă pe piaţa locală dincauza declinului în segmentul de construcţii şi a scăderii dinindustria de mobilă", a spus Emanuel Rucăreanu, director de vânzăriRomânia, Ucrai na şi Republica Moldova.
După ce businessul a crescut cu 25% anul acesta, Kronospan vede oîmbunătăţire semnificativă şi la nivel de piaţă. "Ne aşteptăm capiaţa să îşi revină spre sfârşitul acestui an, dar mai ales în2011. Există o nevoie pe piaţă care nu poate să fie neglijată şicredem că odată ce construcţiile şi renovările se vor relansa,acest lucru se va simţi vizibil şi în industria mobilei", a maispus Oana Bodea. Piaţa românească, a continuat ea, este foarteimportantă în regiune, care a avut o creştere "spectaculoasă" înanii precedenţi, dată fiind nevoia acută pentru locuinţe noi,respectiv de reabilitare.
Piaţa produselor din lemn a crescut în ritmul pieţei de mobilă,dependentă şi ea de sectorul imobiliar, în plin avânt până în 2008.Prăbuşirea din construcţii a atras şi declinul domeniilor conexe,piaţa de mobilă şi implicit cea de produse din lemn. La momentulprimelor semne de declin, companiile de pe piaţă pă reau că au fostprinse pe picior greşit pentru că atunci se finalizau investiţii desute de milioane de euro, însă se pare că au găsit resursele de atrece de această perioadă. O scurtă trecere în revistă a baniloraduşi de firmele austriece arată faptul că suma totală a trecut dejumă tate de miliard de euro. Dar se pregătesc noiinvestiţii.
Producătorul Prolemn din Reghin, controlat de com pania turceascăKastamonu Entegre, ar putea finaliza în perioadaoctombrie-decembrie anul acesta o investiţie de 50-60 de milioanede euro într-o linie de producţie a PAL-ului, urmând ca apoi să fieinstalată şi o linie de producţie MDF, investiţiile urmând săajungă la circa 100 de milioane de euro în 2012-2013.
De menţionat este faptul că un alt mare jucător pe această piaţăeste Holzindustrie Schweighofer, care însă se axează mai mult pecherestea.
Exporturile, colacul de salvare. Livrările externe se pare că suntcolacul de salvare pentru firmele din domeniul de prelucrare alemnului, care văd în principal aici menţinerea lor pe linia deplutire. "Peste 65% din producţia noastră merge la export. Este ocifră în creştere ţinând cont de faptul că industria mobilei dinRomânia a fost grav afectată de criză şi a trebuit să ne reorientămcătre pieţele externe", a spus Bodea de la Kronospan.
Pe de altă parte, în cazul Egger procentul exporturilor a sărit de53% distribuit între 29 de ţări străine. "47% din producţia curentăa fabricii Egger din Rădăuţi este distribuită pe piaţa locală.Restul de 53% este exportat în Europa de Est şi de Sud, OrientulMijlociu, ţările baltice şi Comunitatea Statelor Independente", aspus Mihai Şandru, directorul comercial al fabricii Egger dinRădăuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO