Business Construct

Penthouse-urile, cumpa rate de pe planseta

Penthouse-urile, cumpa  rate de pe planseta

Proiectul Tower Park (foto) presupune construirea a 475 de apartamente, un hotel de patru stele, precum si cladiri de birouri si spatii comerciale. Proiectul va fi realizat in asociere cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj.

27.03.2008, 21:42 120

Suprafetele apartamentelor penthouse - situate la ultimele etaje ale blocurilor - disponibile pe piata locala pornesc de la 70 de metri patrati si pot ajunge pana la 300 mp. Daca in urma cu cativa ani firmele care dezvoltau proiecte rezidentiale nu includeau in imobile acest gen de apartamente, in prezent sunt foarte putine proiectele care sa nu detina macar un imobil de acest gen.
Proiectul American Village, dezvoltat de compania Ceda Imobiliare, include trei penthouse-uri cu suprafete cuprinse intre 139 metri patrati si 200 de metri patrati. "Toate cele trei apartamente au terase cu suprafete cuprinse intre 50 si 57 de metri patrati, iar in prezent sunt deja vandute. Persoanele care au achizitionat penthouse-urile sunt oameni de afaceri locali", a declarat Sorin David, presedinte Ceda Imobiliare.
Potrivit acestuia, preturile de vanzare ale celor trei apartamente au fost intre 210.000 euro si 280.000 de euro. "Aceste sume includ de asemenea un garaj personal precum si acces la toate utilitatile cartierului si anume sauna, jacuzzi si piscina", a precizat Sorin David.
Compania Ceda Imobiliare, al carei actionariat este format din trei cetateni americani de origine romana, a fost infiintata in anul 2004, iar proiectul American
Village va presupune investitii de aproximativ cinci milioane de euro.
Complexul, care se va intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, va contine initial 27 de apartamente de tip condominium in trepte, urmand ca ulterior sa se extinda cu 45 de case de tip familial.

Cinci etaje cu penthouse
Un alt proiect anuntat recent pe piata clujeana, care include de asemenea apartamente de tip penthouse, este Tower Park, ansamblu dezvoltat de grupul imobiliar american Tower. Complexul include trei blocuri a cate 18 etaje fiecare, iar de la nivelul 13 toate apartamentele vor fi de tip penthouse, potrivit dezvoltatorilor. Suprafetele acestor apartamente incep de la 70 de metri patrati si ajung pana la 160 de metri patrati.
"Ne adresam in principal persoanelor cu venituri medii si peste medii. Am scos de doua saptamani la vanzare aceste apartamente, iar in acest moment aproximativ 25% sunt deja achizitionate", au declarat reprezentantii Tower.
Potrivit informatiilor furnizate de acestia, preturile imobilelor pornesc de la peste 1.100 de euro metrul patrat, iar in aceste conditii un apartament de tip penthouse costa intre 80.000 de euro si poate ajunge la peste 200.000 de euro.
Proiectul Tower Park presupune construirea a 475 de apartamente, un hotel de patru stele, precum si cladiri de birouri si spatii comerciale. Proiectul va fi realizat in asociere cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj.
In total ansamblul va avea 26.000 de metri patrati construiti si a fost estimat de expertii imobiliari la suma de aproximativ 30 de milioane de euro. In schimbul donarii terenului, universitatea clujeana va intra in proprietatea hotelului care va fi construit in incinta.
Acesta este cel de-al doilea proiect pe care grupul imobiliar american il dezvolta pe piata clujeana.
Celalalt proiect al Tower este in curs de finalizare si cuprinde 82 de apartamente si trei nivele de spatii comerciale si birouri, investitia in acest caz fiind de aproximativ 5 milioane de euro.

50 de penthouse-uri in cartierul Buna Ziua
Un alt proiect care include apartamente de tip penthouse este Bonjour Residence, dezvoltat de Elite Grup si Mao Imobiliare. Cele doua companii vor investi aproximativ 90 de milioane de euro in construirea unui complex imobiliar in zona rezidentiala Buna Ziua din Cluj-Napoca. Potrivit dezvoltatorilor, intregul ansamblu va cuprinde 50 de apartamente de tip penthouse, care vor avea intre patru si sase camere.
Suprafetele utile pentru apartamente de tip penthouse incep de la 111 metri patrati si 62 de metri patrati de terasa pentru cele cu patru camere si ajung la 202 metri patrati si 228 de metri patrati de terasa pentru cele cu sase camere. Preturile stabilite de dezvoltatori pentru apartamentele scoase acum la vanzare, in faza de proiect, sunt intre 205.000 de euro si 452.000 de euro, cu toate taxele incluse.
"Apartamentele de tip penthouse incep sa fie foarte cautate si in Cluj, mai ales de catre persoanele tinere cu bani care au nevoie de spatii mai deosebite si mai ales de panorama. Compania noastra a mai tranzactionat astfel de apartamente situate in cartierul Andrei Muresanu, iar din aceasta experienta putem spune ca acest tip de spatii se vand bine in momentul in care sunt deja finalizate, deoarece clientii pot vedea compartimentarea si finisajele", a declarat Georgiana Man, director marketing Nobila Casa, compania imobiliara care se ocupa de vanzarea proiectului Bonjour Residence.
Proiectul Bonjour Residence, dezvoltat de cele doua companii, va fi desfasurat pe un teren de sase hectare si va avea o suprafata construita de 150.000 de metri patrati. Cartierul va contine peste 1.000 de apartamente, 17.000 de metri patrati spatii de birouri de clasa A, 6.000 de metri patrati de spatii comerciale, precum si unitati de invatamant si terenuri de sport.
Proiectul se va realiza in mai multe etape, pe o durata intre trei si cinci ani, primele patru blocuri urmand sa fie date in folosinta anul acesta in noiembrie. Imobilele vor contine apartamente cu una pana la cinci camere si vor avea suprafete cuprinse intre 37 si 200 metri patrati. Ultimele doua etaje ale fiecarui bloc vor fi ocupate de apartamente de tip penthouse.
Dezvoltatorii proiectului estimeaza ca la finalizarea imobilelor, acestea vor fi vandute in proportie de 90%, pretul fiind de 1.300 de euro pentru un metru patrat. Aceasta valoare este stabilita pentru imobilele care vor fi disponibile anul acesta, iar in prezent, potrivit reprezentantilor agentiei Nobila Casa, care se ocupa de vanzarea locuintelor, aproximativ 25-30% din apartamentele care vor fi date in folosinta anul acesta sunt vandute sau retinute.

Preturile din Cluj, cele mai mari din provincie
Dezvoltatoriii intentioneaza de asemenea sa vanda si spatiile comerciale care vor fi disponibile la parterul fiecarui imobil. Finantarea primelor doua imobile este asigurata din credite bancare, restul proiectului urmand sa fie finantat atat din credite bancare, cat si din vanzari.
Potrivit investitorilor, spatiile de birouri vor fi construite in ultima etapa.
Piata imobiliara clujeana este, potrivit expertilor imobiliari, cea mai scumpa din tara dupa Bucuresti, iar ritmul de crestere a preturilor va continua si anul acesta, cand sunt asteptate evolutii de 15% fata de anul trecut. In 2007, segmentul rezidential a atras majorari de 10-15% pentru ofertele situate in Cluj-Napoca si 10-25% pentru oferte din localitatile situate langa oras.
Anul 2005 a adus prima crestere importanta a ratei constructiilor in Cluj-Napoca, atunci fiind lansate pe piata aproximativ 1.000 de locuinte noi, ceea ce a insemnat o crestere de 400% fata de 2001.
Ritmul sustinut de constructie s-a mentinut si in ultimii doi ani, prognozele aratand ca in urmatoarea perioada, pe piata locala vor aparea in jur de 2.000 - 2.500 de locuinte anual.


Penthouse-uri in proiect

American Village - 3 apartamente penthouse cu suprafete intre 139 si 200 mp, pretul fiind intre 210.000 si 280.000 de euro

Tower Park - penthouse-uri intre etajele 13 si 18, cu suprafete intre 70 si 160 mp, pretul fiind intre 80.000 si 200.000 de euro

Bonjour Residence - 50 de apartamente penthouse cu suprafete de la 111 mp utili si 62 mp terasa, pana la 202 mp utili si 228 mp terasa, pretul fiind intre 205.000 si 452.000 euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO