Business Construct

Polonia, noul El Dorado al Europei

Polonia, noul El Dorado al Europei
14.12.2009, 14:40 47

Economia Poloniei a avansat cu 1,1% in al treilea trimestru din2009, fiind una dintre putinele tari europene care au reusit sainregistreze crestere fata de trimestrul anterior si singura care aavut o evolutie pozitiva comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut.

Poloniava inregistra anul acesta o crestere de circa un procent, iar anulviitor o crestere de aproape doua procente, potrivit datelorpublicate de firma de cercetare Consensus Economics. In schimb,analistii UniCredit Group estimeaza o crestere economica de 1,4%anul acesta si de 1,8% in 2010.

Indicatorii macroeconomici s-au inrautatit in prima parte aanului, dar in ultimele luni situatia s-a ameliorat semnificativ inconditiile in care somajul a coborat cu 0,3% comparativ cu martie2009, iar inflatia a ajuns la 3,4%. De asemenea, vanzarile dinsectorul de retail au coborat in primul semestru pentru a reveni lao crestere anualizata de 2,5% in septembrie, potrivit datelorOficiului National de Statistica de la Varsovia.

Productia industriala inregistreaza in continuare un declin caurmare a exporturilor reduse catre Europa de Vest, dar acesta s-adiminuat de circa sase ori in numai o jumatate de an. Inseptembrie, productia industriala a scazut cu 2,1% comparativ cuaceeasi luna din 2008, in conditiile in care in primavara declinulanualizat depasea 12 procente.

Revin investitorii. In conditiile crizei delichiditati si a reticentei investitorilor vizavi de activele de pepiete emergente, investitiile de pe piata imobiliara din Polonia auscazut in primele luni din 2009 concomitent cu cele de pe celelaltepiete din Europa Centrala si de Est, dar analistii spun ca inultima vreme se resimte o revigorare pe acest segment in conditiilein care tara s-a dovedit rezistenta in fata crizei economice.

In primele trei trimestre din 2009, pe piata imobiliara polonezaau avut loc noua tranzactii majore evaluate la 320 de milioane deeuro, adica mai putin de un sfert comparativ cu volumul consemnatin aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport al firmeide consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

In intervalul ianuarie-septembrie 2008 au fost inregistrate 39de tranzactii evaluate la peste un miliard si jumatate de euro. Ceamai mareparte a investitiilor din 2009 a mers catre sectorul spatiilor debirouri, acesta absorbind 205,5 milioane de euro, adica 64% dintotalul de 320 de milioane.

Analistii Jones Lang LaSalle spun insa ca in ciuda volumuluiredus de tranzactii din prima parte a anului incredereainvestitorilor in piata poloneza incepe sa revina treptat,reflectandu-se intr-o reluare a activitatii. Mai mult, analistii seasteapta ca imbunatatirea sentimentului investitorilor strainivizavi de piata poloneza si numarul in crestere de discutii privindeventuale tranzactii pe piata imobiliara sa se concretizeze intr-ostabilizare rapida a preturilor si implicit a intregii piete.

Avantaj pentru chiriasi. Analistii se asteaptaca dezvoltarea de noi spatii de birouri sa continue, dar intr-unritm mai putin accentuat decat in anii trecuti in conditiile incare mai multe proiecte aflate in derulare au fost suspendate. Inacelasi timp, dat fiind faptul ca gradul de ocupare a coboratconstant in ultima perioada, ajungand la circa 93% la sfarsitullunii septembrie, analistii spun ca in 2009 si 2010 principaliiavantajati vor fi chiriasii, care isi vor putea negocia mai usorcontractele incheiate cu dezvoltatorii.

Mai mult, in orasele mari stocul spatiilor de birouri vacontinua sa creasca, in timp ce aceeasi tendinta va fi manifestatasi de piata de subinchiriere.

Aceasta piata este evaluata la circa 50.000 de metri patrati despatii de birouri in Varsovia si la 10.000 de metri patrati inCracovia, al doilea mare oras al tarii, potrivit datelor Jones LangLaSalle. Spatiile de birouri de pe piata poloneza au depasit 3,2milioane de metri patrati, in primele trei trimestre dezvoltatoriilivrand 224.000 de metri patrati sau 77% din spatiile programate safie deschise anul acesta.

In acelasi timp, cererea de spatii de birouri continua sa fiesemnificativ mai mica comparativ cu anii trecuti, desi in ultimaperioada se remarca o tendinta de imbunatatire. Aceasta situatiepune si mai multa presiune asupra dezvoltatorilor care se vadnevoiti sa accepte o buna parte din conditiile impuse dechiriasi.

Spatiile de birouri ocupate de chiriasi in trimestrul trei din2009 au totalizat 74.800 de metri patrati, in scadere cu 28%comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit unuistudiu al CB Richard Ellis. In 2009, analistii au remarcat ocrestere abrupta a renegocierilor de chirii, acestea ajungand la24% din totalul tranzactiilor comparativ cu 12% in 2008.

Mai multe extinderi. In acest moment, inVarsovia exista 33 de centre comerciale mari care insumeaza circaun milion de metri patrati de spatii. Activitatea pe segmentulconstructiilor de spatii de retail este insa limitata in aceastaperioada, existand in faza de dezvoltare doar patru proiecte carenu depasesc impreuna mai mult de 52.000 de metri patrati, potrivitJones Lang LaSalle.

In acelasi timp, asteptata constructie a unui nou hipermarketAuchan care urma sa inceapa in apropierea Varsoviei a fost amanata.Totusi, Varsovia ofera in continuare oportunitati dezvoltatorilor,in conditiile in careexista o serie de zone, cum sunt cartierele Wilanow, Kabaty sauBielany, unde spatiile de retail sunt relativ limitate si care auatras deja atentia investitorilor.

De asemenea, detinatorii mai multor spatii comerciale dinVarsovia si-au anuntat intentiile de a-si extinde galeriile, iarNeiver a inceput deja lucrarile la al doilea outlet Factory situatin nord-estul capitalei poloneze. Printre centrele comerciale carear putea fi extinse in perioada urmatoare se numara GaleriaMokotow, Zlote Tarasy sau Wola Park.

Cererea pentru spatii comerciale continua sa ramana la un nivelridicat, chiriasii orientandu-se in principal spre zonele cel maibine cotate. Guess si-a deschis recent primul magazin in centrulcomercial Klif din Varsovia, iar lantul francez de bijuterii Agathasi-a deschis doua noi spatii in centrele comerciale Arkadia siZlote Tarasy. In trimestrul trei, rata de ocupare a spatiilorcomerciale din Varsovia a continuat sa creasca, ajungand la 98,6%.Chiriile lunare ajung, in cele mai scumpe locatii, pana la 75-85 deeuro/metru patrat.

Oferta ramane scazuta. In primele noua luni din2009, pe piata rezidentiala din Varsovia s-au inregistrat circa2.000 de tranzactii, o scadere semnificativa comparativ cu aniianteriori, in timp ce numarul proiectelor noi a ramas in continuarescazut. Totusi, in trimestrul trei au fost construite circa 900 delocuinte, un numar superior celui inregistrat in perioadaaprilie-iunie. In ciuda acestei cresteri, faptul ca un numarrelativ ridicat de proiecte au fost suspendate sau amanate acontribuit din nou la reducerea ofertei.

Desicererea a fost de asemenea scazuta, numarul locuintelor noi vandutein trimestrul trei l-a depasit pe cel al locuintelor finalizate inaceeasi perioada de catre dezvoltatori. Si aceasta in conditiile incare numarul locuintelor incepute in primele noua luni din 2009 afost cu 79% mai mic decat cel inregistrat in perioada similara aanului trecut, potrivit datelor Jones Lang LaSalle. La sfarsitullunii septembrie, pe piata din Varsovia erau circa 12.000 delocuinte noi puse in vanzare, ceea ce corespunde cu rata deabsorbtie pe termen lung a pietei din Varsovia.

Cererea de locuinte de pe piata poloneza si-ar putea reveni insadestul de rapid, in conditiile in care banca centrala a datsemnalul relansarii creditarii, reducand dobanda de referinta panala 3,5% (un nivel apropiat de inflatie). In aceste conditii, ratelela creditele ipotecare in zloti nu depasesc 6-7 procente,comparativ cu un nivel de peste 10% in Romania. Totusi, pe parteade oferta ar putea exista o problema in conditiile in caredezvoltatorii obtin mai greu credite pentru proiecte noi.

O piata matura. La nivelul lunii octombrie pepiata din Varsovia existau circa 58 de hoteluri, care detineauimpreuna peste 10.000 de camere. Dintre acestea, 32% erau hoteluride trei stele, iar 40% de patru si cinci stele.

Intre 2000 si 2005, numarul camerelor de hotel din capitalapoloneza a urcat in medie cu circa 9,3% pe an, iar in conditiile incare piata a inceput sa absoarba din ce in ce mai greu noileproiecte in ultimii ani activitatea pe acest segment s-a diminuatsemnificativ.

Totusi, cererea pentru locuri de cazare ramane la un nivelridicat in conditiile in care numarul de vizitatori a crescutconstant din 2002 incoace, chiar si in 2008 inregistrandu-se unavans de circa sapte procente. Aproape jumatate din cererea pentrulocuri de cazare vine din partea vizitatorilor straini.

In primele noua luni, pe piata din Varsovia s-au inregistratdoua tranzactii mai mari de 10 milioane de euro, un nivelasemanator cu cel din perioada similara a anului trecut.

Cea mai mare tranzactie consemnata anul acesta a fostachizitionarea hotelului Radisson Blu din Cracovia de catrecompania germana Union Investment Real Estate pentru 32 de milioanede euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO