Business Construct

Preţul fierului a început să scadă, iar producătorii speră la ieftiniri în lanţ în perioada următoare

Preţul fierului a început să scadă, iar producătorii...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.07.2022, 08:30 1107

Industria construcţiilor înregistrează semnale pozitive după ce de aproximativ o lună, preţul fierului a început să scadă, iar producătorii de materiale se aşteaptă ca trendul să continue, fierul fiind cel care dă tonul pe această piaţă.

„În aprilie a fost un val de panică, deoarece au ieşit din piaţă jucători mari, odată cu războiul, nu se ştia cum va fi afectată piaţa şi se făceau stocuri. Din a doua săptămână a lunii aprilie, când s-a terminat cu stocurile, piaţa s-a răcit şi a început, atât regional, cât şi local, o scădere a cererii. Acum, companiile au rămas cu stocuri şi sunt nevoite să reducă preţurile, aşa că vând sub costurile de achiziţie pentru a scăpa de stocuri“, spune reprezentantul unei companii care foloseşte oţelul ca materie primă principală în activitatea sa.

În mod normal, preţul fierului era la circa 4 lei/kg. Odată cu războiul din Ucraina, a depăşit pragul de 8 lei, iar acum s-a întors la 3,6-4 lei/kg, în funcţie de cantitate. Impactul fierului, una din materiile prime care au suportat cele mai mari majorări de preţ în ultimul an, este unul foarte mare într-o construcţie per total.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO