Business Construct

Primele semne de stagnare

Primele semne de stagnare

Click pentru imaginea intreaga

24.04.2008, 23:44 17

Cresterea aproape invizibila din ultima perioada, rezultata din scaderi in anumite zone si evolutii pozitive timide in altele, survine dupa cel putin un an in care preturile cresteau cu circa 4%-5% de la luna la luna. Astfel, pe intreg anul trecut cresterea a ajuns la nivelul de 50%.
Analiza Ziarului Financiar a fost realizata pe ofertele de vanzare la apartamentele de trei camere, care sunt cele mai stabile din punct de vedere al pretului, publicate pe anuntul.ro. Desi preturile avansate de vanzatori sau de agentii imobiliare nu reprezinta de cele mai multe ori suma la care se incheie tranzactia, anunturile surprind tendinta pietei.
Incetinirea ritmului de crestere a fost prevazuta de unii jucatori de pe piata, fiind corelata cu darea in folosinta a apartamentelor din noile proiecte rezidentiale.
Anul acesta in Bucuresti este estimata finalizarea a circa 6.000 de locuinte, potrivit unei analize ZF, dupa ce anul trecut au fost date in folosinta in Capitala 2.541 de locuinte, arata Statistica. Potrivit aceleiasi analize, anul viitor urmeaza sa fie livrate peste 10.000 de unitati, adica de patru ori mai mult fata de 2007.
Totodata, la cresterea mai domolita a preturilor a contribuit, potrivit analistilor de pe piata, si cresterea dobanzii de referinta de catre Banca Nationala.
BNR a anuntat o dobanda de referinta pentru luna martie de 9% pe an, cu un punct procentual peste cea din luna februarie. Majorarea dobanzilor ar putea atrage o incetinire a ritmului de acordare a creditelor ipotecare, dupa ce anul trecut acesta a avut una dintre cele mai mari cresteri. In ianuarie 2008 valoarea creditelor ipotecare era de patru miliarde de euro, cu 90% in plus fata de luna ianuarie 2007 si de trei ori mai mare comparativ cu anul 2006.
Totodata, la cresterea mai domolita a preturilor a contribuit, potrivit analistilor de pe piata, si deprecierea monedei nationale in raport cu euro, avand in vedere ca majoritatea preturilor nu sunt afisate in moneda nationala.

Preturi mai mici in zonele scumpe
Zona care a luat in perioada ianuarie-martie cel mai mare avans este Militari, unde pretul pe metru patrat este de circa 1.800 de euro, fata de 1.100-1.200 de euro acum un an. Aceasta crestere a fost precedata de evolutii similare in alte zone destul de departate de centru, precum 1 Decembrie, Berceni sau Colentina, care au avut cresteri de peste 50% in ultimul an.
Urmatoarea zona dupa ritmul de crestere a fost Aviatiei, unde pretul cerut de cumparator este mai mare cu circa 9% fata de luna ianuarie. Zona de nord a Capitalei a devenit din ce in ce mai atractiva, odata cu extinderea zonei rezidentiale prin noi cartiere precum Baneasa sau Pipera.
Scaderile de preturi au fost consemnate in zone considerate scumpe, in general cu un pret pe metru patrat de peste 2.000 de euro, precum Unirea, Dorobanti sau Decebal.
Daca preturile nu isi vor lua din nou avant in acest an, 2008 va fi primul an din 2004 fara cresteri de circa 50% anual. Daca la inceputul lui 2004 un cumparator cerea in medie pana in 600 de euro pe metru patrat pentru un apartament dintr-un bloc construit intre 1980 si 1990, iar la inceputul lui 2006 circa 1.000 de euro, acum valoarea afisata la vanzator se duce peste 2.000 de euro/mp.
Cresterea preturilor inregistrata in ultimii ani a fost pusa pe seama cererii foarte mari, estimata in Capitala la nivelul zecilor de mii. Pe de alta parte, aceasta perioada a fost propice pentru speculatii, astfel ca cei care au achizitionat apartamente acum doi-trei ani le-au putut
vinde la preturi cel putin duble. Specula este si motivul pentru care jumatate din cele peste 2.000 de locuinte noi finalizate anul trecut in Bucuresti sunt pe
jumatate goale, arata o analiza a companiei de consultanta poloneza REAS, realizata in colaborare cu consultantul Nicusor Dinu.
Astfel, o mare parte dintre locuintele noi au fost achizitionate de investitori inca din faza de proiect, acestia urmarind obtinerea unor randamente bune din chirii sau profituri de 30-50% din revanzarea locuintelor in momentul finalizarii acestora.
Decizia cumparatorilor de a ramane in stand-by i-a afectat si pe dezvoltatorii imobiliari, avand in vedere ca numarul apartamentelor noi care vor fi livrate in acest an a scazut de la 8.000 de unitati la aproximativ 6.000 de locuinte, potrivit datelor din primele editii ale catalogului de Ansambluri Rezidentiale editat de BUSINESS Magazin.
Astfel, daca in prima editie a catalogului aparuta in octombrie 2007, dezvoltatorii ansamblurilor cuprinse in analiza anuntau livrarea a circa 8.000 de locuinte, in editia din luna martie a revistei numarul locuintelor a caror finalizare este anuntata pentru 2008 a scazut cu 2.000 de unitati.
Diferenta reiese din amanarea livrarii pentru 2009 a unor proiecte integrale, precum InCity Resi-dences (502 apartamente in Vitan) sau Curtea Domneasca (110 vile in Domnesti), precum si din finalizarea cu intarziere sau doar partial a unor proiecte dezvoltate in mai multe etape.
Astfel, din proiectul Planorama dezvoltat in Colentina vor fi livrate anul acesta doar doua din cele patru blocuri, in conditiile in care dezvoltatorii anuntasera finalizarea a trei imobile, in ansamblul Edenia din Titan vor fi predate in 2008 doar doua din cele sapte blocuri ale proiectului. Cu toate acestea, in eventualitatea in care cele 6.000 de locuinte care ar trebui livrate anul acesta vor fi predate la timp, va fi un nou record pe piata rezidentiala a Capitalei, tinand cont ca in ultimii patru ani numarul apartamentelor finalizate in Bucuresti nu a depasit anual 3.000 de unitati, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).

Semnale oficiale pe piata imobiliara
Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol si cel mai bogat roman potrivit topului realizat de revista Forbes, sustine ca am putea asista la diminuarea brusca a pretului la case si apartamente. In acelasi timp, si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a afirmat recent ca se va intalni saptamana viitoare cu reprezentantii notarilor pentru a discuta despre datele statistice furnizate de acestia privind piata imobiliara, care a luat un avant foarte mare in ultimii ani.
In plus, si Institutul National de Statistica are in plan realizarea unui index care sa reflecte pretul locuintelor. O statistica in acest sens ar putea fi finalizata in trimestrul trei al acestui an, proiectul de lege fiind in prezent in lucru.
Reprezentantii INS spun ca fiecare stat din Uniunea Europeana raporteaza date referitoare la preturile apartamentelor la Banca Centrala Europeana (BCE), care din 2001 obtine un indicator al preturilor proprietatilor rezidentiale pentru zona euro. In momentul de fata in Romania nu exista niciun index imobiliar oficial al preturilor apartamentelor.
Aceasta piata este cu atat mai supusa speculatiilor cu cat bunurile imobiliare reprezinta intre jumatate si doua treimi din averea totala a majoritatii economiilor europene, potrivit datelor Consiliului Concurentei, care are in vizor acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO