Business Construct

Retail: 300 mil. euro in centre comerciale la Arad

Retail: 300 mil. euro in centre comerciale la Arad

Compania Africa-Israel Investments a cumparat un teren cu o suprafata de 8 hectare, la Arad, unde va investi 50 de milioane de euro in constructia unui centru comercial care va fi finalizat in 2009

27.09.2007, 21:47 148

Proiectele de centre comerciale anuntate in Arad pentru urmatorii trei ani vor atrage investitii de peste 500 de milioane de euro. Cea mai importanta investitie care urmeaza a fi derulata in nordul orasului apartine companiei austriece Delta, care si-a anuntat intentia de a investi 300 de milioane de euro pentru un proiect imobiliar, care va cuprinde atat zone comerciale, cat si spatii de birouri si rezidentiale, pe o suprafata totala de 52 de hectare. Lucrarile vor incepe in toamna acestui an si vor fi incheiate in 2009. Complexul se va numi North Gate Park si va cuprinde un mall cu suprafata de 50.000 de metri patrati, cladiri pentru birouri, spatii pentru logistica, dar si locuinte. De asemenea, pe suprafata totala de 520.000 de metri patrati vor fi construite si centre comerciale specializate pentru materiale de constructii, mobila sau reprezentante auto. Proiectul mai include un motel, ateliere auto, o statie pentru carburanti si un centru de activitati de recreere.
Insa cel mai mare mall in ceea ce priveste suprafata de constructie (8 hectare), va apartine omului de afaceri George Paunescu, investitia urmand sa beneficieze de un parteneriat cu o firma straina, care se va ocupa de proiectare si administrare. Valoarea proiectului a fost estimata la 40-60 de milioane de euro si are ca termen de executie de 20 de luni.
In apropierea acestui obiectiv, in zona Garii, va fi ridicat centrul comercial Atrium, o investitie a grupului britanic Dawnay Day. Atrium Center Arad va cuprinde aproximativ 150 de magazine si un supermarket. Suprafata totala construita va ajunge la 68.000 mp si va cuprinde si o parcare de peste 200 de locuri. Valoarea totala a investitiei in Atrium Center Arad se ridica la peste 50 milioane de euro. Procesul de inchiriere a spatiilor comerciale a fost de curand demarat. Lucrarile de constructie vor incepe in cursul acestui an, iar deschiderea centrului este planificata pentru ultimul trimestru al anului 2008.

Grupul RED investeste 50 mil. euro in proiectul Armonia
In vestul orasului, in imediata apropiere a Zonei Industriale Vest, cea mai puternic dezvoltata din municipiu, RED Project One, parte a grupului de dezvoltare imobiliara RED, a demarat lucrarile de constructie la cel mai mare centru comercial din Arad - Armonia, prin care una dintre cele mai importante retele de hipermarketuri din Europa, Carrefour, isi va continua expansiunea in vestul Romaniei. Armonia va fi un shopping center regional de impact, datorita locatiei, suprafetei si ofertei foarte largi de produse si servicii. Cu o suprafata totala de 112.500 mp, Centrul comercial Armonia va include hipermarketul Carrefour cu o galerie de peste 80 de magazine si restaurante. Magazinele vor aduce in Arad marci celebre, care vor acoperi o gama extinsa de produse: de la do-it-yourself, IT&C, pet shop sau bijuterii la servicii bancare, farmacie, coafor/cosmetica, curatatorie etc., pe o suprafata totala construita de peste 50.000 mp. "Suntem multumiti ca am reusit, ca o dovada clara a dezvoltarii municipiului nostru, sa atragem la Arad constructia celui mai important parc comercial cu hipermarket din N-V Romaniei. Municipalitatea va sprijini astfel de investitii care ofera nu numai o crestere a calitatii produselor si serviciilor, dar si noi locuri de munca", a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad. Centrul comercial Armonia reprezinta o investitie de 50 milioane euro si va fi finalizat la inceputul anului viitor. Actionarii principali ai companiei RED sunt fondurile de investitii GED Group (Spania) si Warburg Pincus (SUA).
RED Management Capital, compania care coordoneaza activitatea grupului RED, acopera intreg spectrul dezvoltarilor imobiliare, de la ansambluri rezidentiale la spatii de birouri, comerciale si industriale. In ceea ce priveste Romania, compania a anuntat implicarea in proiecte imobiliare a caror valoare depaseste 400 milioane euro. Iride Business Park, primul proiect in care a fost implicat grupul RED in Romania, a fost vandut in 2004 pentru 63 milioane euro, tranzactie record pentru piata imobilara romaneasca din acea perioada. RED Management Capital gestioneaza in prezent in Romania o serie de proiecte aflate in diferite etape de dezvoltare: Complexul Trident Plaza (Constanta), ansamblul rezidential Natura Residence (Bucuresti) si Centrul Comercial Armonia.
Pe alte 22 de hectare de teren situate in apropierea centrului comercial Armonia, o firma din Viena si-a manifestat intentia de a dezvolta Shopping Park Arad, care va include un hotel de lux si mai multe lanturi de magazine, dupa modelul celor din capitala austriaca.
In partea de sud a orasului, de altfel cea mai saraca in ceea ce priveste zonele comerciale, va fi ridicat Ice Plaza. Noul centru comercial va fi construit pe Calea Timisoarei, la sud de calea ferata-dreapta, beneficiarul fiind Ice Property SRL. Complexul comercial va cuprinde un hipermarket si un centru comercial, dar si amenajarea spatiului din preajma constructiei (drumuri, platforme, parcari pentru automobile, alei pietonale, doc pentru camioane). In cadrul hipermarketului, care va functiona non stop, activitatile de vanzare cu amanuntul vor include: produse alimentare, imbracaminte, decoratiuni interioare etc.
Cat despre spatiile din interiorul centrului comercial, acestea se vor inchiria pentru activitati precum: comert de bijuterii, mobila, florarie etc. Primaria municipiului Arad a pregatit un Plan Urbanistic de Detaliu in care este prevazuta si o importanta investitie in infrastructura in zona respectiva.

Mall israelian de 50.000 de metri patrati
Compania Africa-Israel Investments a cumparat un teren cu o suprafata de 8 hectare, la Arad, unde va investi 50 de milioane de euro in constructia unui centru comercial. Mall-ul va avea o suprafata de 50.000 de metri patrati si va fi finalizat in 2009. Dezvoltatorii intentioneaza sa extinda proiectul cu 75.000 de metri patrati, unde va fi construita o cladire de birouri.
Totodata, compania de dezvoltare imobiliara irlandeza Mivan a achizitionat deja terenuri in orasul Arad, unde va construi un centru comercial. Firma se afla in discutii cu mai multe banci si fonduri de investitii pentru incheierea unor parteneriate care implica si finantarea proiectului. Investitia de la Arad face parte din programul de investitii de 500 de milioane de euro al Mivan in parteneriat cu dezvoltatorul din Irlanda, Moritz Group, in urma caruia vor fi construite zece mall-uri in Romania.
De curand, compania imobiliara Meinl European Land, controlata de banca austriaca Meinl Bank, a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte, la Arad, un centru comercial cu o suprafata de circa 60.000 mp care va contine spatii de inchiriat in Arad. Investitia se va ridica la 70 de milioane de euro, iar finalizarea proiectului este prevazuta pentru anul 2009. Un alt proiect comercial a fost anuntat de compania de dezvoltare imobiliara Globe Trade Center Romania (GTC), care a achizitionat un teren de 33.000 metri patrati in Arad, unde va construi un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 25.000 metri patrati. Proiectul, in valoare de 30-35 de milioane de euro, va fi dezvoltat in parteneriat cu firma Aura Investments, care a mai cumparat trei terenuri in Romania. GTC va detine 75% din proiectul din Arad. Specialistii in piata imobiliara sustin ca toate aceste proiecte vor fi viabile numai daca se bazeaza pe studii de piata solide si pe calcule foarte reale si corecte in ceea ce priveste managementul. "Aradul este unul dintre cele mai importante orase din Romania si se afla printre cele mai mari centre urbane din regiune ca suprafata si populatie. Localizat langa granita cu Ungaria, Aradul este preferat de investitorii straini, fiind cel mai important punct de tranzit care conecteaza Romania de Europa de Vest", a afirmat Gheorghe Falca.
In anul 2004, Aradul avea doua magazine Billa si Profi, iar in numai doi ani si jumatate a cunoscut o adevarata invazie a centrelor comerciale. In 2005, au venit Metro, Selgros, Praktiker, iar in 2006 Spar a deschis primul supermarket din tara la Arad, dupa care a urmat investitia celor de la Artima. Luna trecuta au fost inaugurate Plus, Flanco si Kaufland, care fac parte din cea mai noua zona comerciala a municipiului, unde se vor mai deschide, in acest an, Domo si Takko Fashion. Centrele comerciale au reprezentat si una dintre cele mai dinamice piete de munca, din 2004 pana la mijocul lui 2007 peste 20.000 de oameni si-au gasit o slujba in centrele comerciale ale Aradului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO