Business Construct

Rezidential: Preturi mari, tranzactii putine

Preturi mari, tranzactii putine
27.04.2010, 14:31 167

Preturile la locuinte au scazut cu aproximativ 40-50% in ultimiidoi ani, pana la un pret mediu de circa 90.000 de euro pentru unapartament cu trei camere, insa in continuare Bucurestiul esteimpanzit de anunturi "de vanzare" la balcoanele blocurilor.

Numarul apartamentelor goale este in continua crestere avand invedere ca in ultimii doi ani au fost finalizate mii de apartamentecare nu si-au mai gasit cumparatori. Constructorii explica insa cadezvoltatorii nu pot sa lase prea mult din pretul pe care il cer,pentru ca atunci cand au inceput constructia pretul terenurilor erafoarte ridicat, iar costul materialelor de constructii era maimare.

Daniel Roman, directorul general al firmei Total Confort,specializata in constructia de locuinte, considera ca "ieftinireamult asteptata nu va veni, atata timp cat 80% dintre proiecte aufost realizate cu finantare bancara, iar pretul constructiei si alterenurilor era mult mai ridicat in anii trecuti". El considera cadezvoltatorii scot doar o mica parte din locuinte la ofertapromotionala, pentru a plati ratele la banci, in speranta cacererea va reveni.

Constructoriiafirma ca in prezent pretul mediu de constructie pentru blocuri deapartamente variaza intre 600 si 1.000 euro/mp - pentru ca invaloarea de vanzare intra si ceea ce se construieste in subsol(parcari, spatii de depozitare) in timp ce pentru o casa pretulmediu poate ajunge la 300-400 euro/mp, niveluri cu 20-30% maiscazute decat anul trecut.

"Preturile de vanzare ar mai putea sa scada teoretic pentru canu au ajuns inca la pretul de cost, care se afla la circa 600-1.000de euro, inclusiv pretul terenului. Cererea va reveni doar atuncicand se va vedea o usoara crestere a economiei. Vor mai lasa lapret doar dezvoltatorii care au credite si au nevoie de bani ca saplateasca creditele", afirma Cristian Erbasu, presedintelePatronatului Societatilor din Constructii.

Dau vina pe banci. Dezvoltatorii sustin ca nupot sa reduca preturile sub nivelul minim la care s-au inteles cubancile, care la randul lor spun ca urmaresc intereseledeponentilor.

Mihai Bogza, presedintele bancii Bancpost, sustine ca bancile auun interes comun cu dezvoltatorul, acela ca proiectul sa fie vandutin conditii care sa asigure rambursarea creditului si ca exista oanumita flexibilitate in negocieri, dar ca aceasta are limite. "Incazurile in care bancile au stabilit un pret minim, au facut-o casa isi protejeze interesele si sa protejeze in ultima instantainteresele deponentilor lor. Practic, se asigura ca pretul devanzare permite rambursarea creditului si a dobanzii aferente".

Insa multi dintre dezvoltatori spun ca deja au scazut preturilepana la limita profitabilitatii. "Sa nu pierzi a devenit un targetin piata actuala. Daca esti pe break-even, te poti consideracastigator", spune Ionut Dogaru, country manager al companieispaniole Grupo Lar, dezvoltatorul proiectelor Natura Residence siSerena din Bucuresti. Spaniolii vand apartamentele din Natura, inBaneasa, la 1.600 de euro/mp, iar pe cele din Serena la 1.250-1.300de euro/mp.

"Preturile se discuta cu fiecare cumparator in parte. Suntem lalimita chiar si cu proiectul Natura, care incepuse bine din punctde vedere financiar, dupa ce a trebuit sa facem eforturisubstantiale fata de clienti pentru a putea inchide contractele", amai spus Dogaru. El considera ca depinde de fiecare cat este dedisperat sau cate probleme are cubanca finantatoare. "Preturile terenurilor si ale constructiei aufost mari, iar bancile au cerut semnarea unor contracte deconstructie ferme, de frica unor noi cresteri ale preturilor".

Pret stabilit pe internet. In acelasi timpproprietarii de apartamente vechi fac pretul, dupa cum vad peinternet.

"M-am uitat pe internet la alte anunturi si asa am stabilitpretul", spune Serban D., un barbat care a scos la vanzare unapartament de 40 de metri patrati situat la parterul unui blocconstruit in 1972 in Berceni, pe Soseaua Oltenitei. Pretul: 59.900de euro, adica aproape 1.500 de euro/metrul patrat, in conditiilein care costul de constructie al unei locuinte este, potrivitconstructorilor, cuprins intre 600 si 1.000 de euro/metrul patrat,bani in care sunt incluse si costurile cu terenul.

"Cam de un an incerc sa il vand, dar nu am avut tot timpul anuntpublicat", spune proprietarul. De altfel, in ultimul an numarultranzactiilor imobiliare a scazut cu aproape 30%, potrivit datelorde la Uniunea Nationala a Notarilor Publici. In acelasi timp,restantele persoanelor fizice la banci au crescut cu 160% inintervalul februarie 2009 - februarie 2010, pana la 3,5 miliarde delei, potrivit datelor Bancii Nationale, ca urmare a faptului ca,dupa creditele de consum, si imobiliarele au inceput sa dea bataide cap bancilor.

"Este mai rau decat anul trecut. Din fericire eu o duc mai binedeoarece am o serie de clienti constanti care lucreaza cu mine",spune notarul Ruxandra Pana, in biroul careia mai putin de jumatatedin actele legalizate au la origine tranzactii imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO