Business Construct

Rezidential: Zero apartamente in 2010

Rezidential: Zero apartamente in 2010
14.12.2009, 15:42 129

In primul an de criza o serie de dezvoltatori imobiliari nu aumai putut sa dea inapoi: aveau ceva vanzari de apartamente,constructia era intr-un stadiu avansat, astfel ca au ales sa ducaproiectele la capat, singura modalitate prin care puteau incepe sarecupereze serios din investitie, prin incasarea sumelor integralede bani de la cumparatori.

Inansambluri mari de locuinte sunt circa patru mii de apartamente incurs de finalizare in prezent, dintre care doar 2.500 deapartamente sunt vandute. Acesti dezvoltatori vor avea de gestionato problema destul de delicata, dar in conditiile in care anulviitor numarul apartamentelor noi finalizate va fi extrem de redus,situatia nu mai pare la fel de dificila.

"S-a dus vremea achizitiilor de pe hartie", spun, pe bunadreptate, marea majoritate a jucatorilor din piata imobiliara. Inaceste conditii, chiar si presupunand ca in primavara lucrurile vorarata mai bine in piata imobiliara, iar unii dezvoltatori vordecide sa inceapa constructia, acestia ar putea concura cu greuapartamentele gata finalizate si disponibile pentru mutat.

Multe se termina, altele nu incep. Rasarit deSoare, Asmita Gardens, Romfelt Plaza, InCity Residences, VitanResidence, Vitan Platinum Towers, Monaco Towers, prima etapa dinVivenda sunt doar o parte dintre cele mai importante ansambluri dinBucuresti in curs de finalizare in aceasta perioada si in care maisunt locuinte disponibile.

Ce mai ramane de construit dupa finalizarea acestor proiecte?Foarte putine proiecte care sa se concretizeze in 2010, dupa cemachetele de design si, uneori, chiar si autorizatiile deconstruire au fost puse de cele mai multe companii la pastrare, insertare.

"Bancile nu mai dau in prezent credite pentru dezvoltari mari.Nu o sa mai vedem in Bucuresti proiecte noi cu 600 de locuinte inurmatorii doi-trei ani", spunea recent Avi Shloush, general manageral companiei Romfelt Real Estate, dezvoltatorul proiectului DoamnaGhica Plaza.

Asta nu inseamna insa ca aceste companii au la dispozitiedoi-trei ani pentru a vinde locuintele din portofoliu. DirectorulDoamna Ghica Plaza si-a propus sa vanda cate o locuinta pe zi panala sfarsitul anului viitor, in timp ce reprezentantii AsmitaGardens apreciau ca va mai dura aproximativ trei-patru ani panacand vor reusi sa vanda cele peste 300 de apartamente pe care lemai au in portofoliu.

Cat de presati sunt acesti investitori sa vanda? Acest lucrueste determinat, in general, de trei elemente: termenul derambursare a imprumutului catre banca, procentul de apartamentecare au fost deja vandute siexpunerea pe alte piete sau proiecte, care pot determina un exitmai rapid. Spre exemplu, omul de afaceri Daniel Piturlea,proprietarul ansamblului rezidential Orhideea Gardens, trebuia sareturneze integral creditul contractat pentru constructiaproiectului de la UniCredit inca din luna iulie a acestui an. Inconditiile in care din cele 400 de apartamente ale proiectului avandut doar ceva mai mult de jumatate, banii obtinuti au fostsuficienti doar pentru plata a circa 55% din imprumut, al caruitermen de rambursare a fost prelungit.

"Nu suntem cu apa la gat. O simtim undeva la nivelul gleznelor.Cred ca in ritmul actual, in urmatoarele cinci-sase luni o savindem apartamentele pe care le mai avem disponibile", spuneaPiturlea intr-un interviu acordat recent.

Toti au scazut preturile. Preturile au scazutin cele mai multe dintre cazuri, dar in functie de presiuneabancilor si a actionarilor pentru rambursarea banilor, uniidezvoltatori ar putea spune pas acordarii de noi discount-uri.

Unul dintre proiectele construite, dar cu apartamentedisponibile este si ansamblul Residenz, din Chitila, undedezvoltatorii proiectului au acum o noua oferta de pret, cu pornirede la 990 de euro/metrul patrat construit.

Primele semne de revenire pe piata rezidentiala ar putea fi datetot de catre dezvoltatorii locali. Can Serv, companie detinuta deomul de afaceri Ion Avram, si Conarg, dezvoltatorul controlat deomul de afaceri pitestean Valentin Visoiu, au fost primele companiicare au anuntat ca iau in calul reinceperea lucrarilor laproiectele Primavara Lujerului, respectiv Quadra 2. In conditiilein care atat Can Serv, la Primavara Ghencea, cat si Conarg, laRasarit de Soare, sunt pe ultima suta de metri cu lucrarile,scenariul reinceperii lucrarilor la noile proiecte esteposibil.

Cutoate acestea, tinand cont de timpul de executie a unui asemeneaproiect, este putin probabil ca aceste companii sa aduca pe piatanoi apartamente mai repede de 2011. In acelasi timp, fratii Negoitaau mers inainte cu proiectul Confort City, iar compania Impact,fondata de Dan Ioan Popp, nu a facut pasi inapoi la ansamblulGreenfield din Baneasa.

"Puteti observa ca dezvoltatorii locali incearca sa meargainainte cu proiectele, deoarece nu isi pot strica numele, pentru cavor continua sa traiasca aici si sa faca afaceri", comenteazaRuxandra Cleciu, care conduce firma de consultanta imobiliaraNeocasa.

Israelienii au disparut. Firmele spaniole siisraeliene, cele mai active in urma cu trei patru ani in privintaachizitionarii de terenuri pentru realizarea de ansamblurirezidentiale, s-au oprit aproape toate, odata cu primele semne deschimbare a pietei.

In toamna anului trecut, o serie de firme israeliene precum AfikGroup, Dimri sau Shapir Group anuntau planuri prin care doreau samearga impotriva cursuluipietei, dar acestea au fost abandonate unul dupa altul. Afik doreasa construiasca peste 2.000 de locuinte in cadrul proiectuluiInfinity Residence, Dimri avea de asemenea un mega-proiect inGhencea, in timp ce Shapir cumparase teren pentru constructia a1.600 de apartamente in Pipera. In prezent, niciunul dintre acestidezvoltatori nu-si manifesta intentia de a reincepe lucrarile deconstructie la aceste proiecte.

Alte cateva zeci de mii de locuinte in Bucuresti au fostanuntate de catre investitori spanioli, precum Gea Prasa, Hercesa,Gran Via sau Grupo Lar, dar si activitatea acestor firme s-a redusputernic in ultimul an, astfel ca au continuat doar proiectele dejaincepute, in ciuda faptului ca au in portofoliu o serie de terenuriatractive pentru realizarea unor proiecte de locuinte.

In acelasi timp, seria de proiecte "abandonate" a crescut intoamna acestui an, prin declararea insolventei firmei Copper Beechsi o solicitare in acelasi sens pentru firma Sigma ProiectDevelopment. Prima companie, cu actionariat indian, avea intr-unstadiu avansat de dezvoltare ansamblul Blue Tower, cu 156 deapartamente, in timp ce Sigma, cu actionari romani si belgieni,detine un teren de 3,3 ha in Colentina, destinat de asemeneadezvoltarii unui proiect cu peste 1.500 de locuinte.

Pana ce o parte dintre acesti dezvoltatori nu vor iesi dinletargie si vor vedea in continuare potential de dezvoltare apietei locuintelor din Bucuresti, dar la alte preturi, optiunilebucurestenilor pentru achizitia unui apartament se vor rezuma lapiata veche sau la cele 10-15 proiecte aflate pe piata. Este clarca in aceasta perioada si potentialii cumparatori sunt intr-o starede asteptare, dar dezvoltatorii trebuie sa reactioneze cu cel putinun an inaintea economiei, pentru a putea prinde noul val inca decand se formeaza. Mai ramane doar sa le iasa toate cifrele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO