Business Construct

Zidarie: Numarul 1 se clatina

Zidarie: Numarul 1 se clatina
24.06.2009, 16:13 78

Primele semne al caderii businessului au fost resimtite in rezultatele de pe primul trimestru ale grupului Wienerberger, unde Romania, alaturi de Ungaria si Rusia, inregistra cele mai mari scaderi din regiunea Europei Centrale si de Est. Principalii competitori afirma ca acest semnal este negativ pentru piata, in conditiile in care fabricile au fost inchise chiar in perioada de varf a sectorului constructiilor.

In aceste conditii, businessul Wienerberger s-ar putea reduce anul acesta la jumatate fata de anul trecut, cand a inregistrat venituri de 72,9 mil. euro, in crestere cu 13% fata de anul precedent, mai ales ca in 2008 circa 20-25% din vanzari erau asigurate din import, mai ales din Ungaria.
„Probabil ca Wienerberger nu a oprit productia in lunile de iarna si a acumulat stocuri foarte mari, situatie care este destul de vizibila in depozitele pe care le are compania. Este o masura care aduce un semnal negativ in piata", a declarat unul dintre producatorii de caramizi de pe piata.
In ultimii trei ani, subsidiara din Romania a producatorului austriac de caramizi era unul dintre principalele motoare de crestere ale grupului in Europa Centrala si de Est, ajungand in 2008 la investitii de circa 75-80 de milioane de euro pe piata locala. Fondurile au fost alocate pentru achizitia companiei CEMA Sibiu si construirea a trei fabrici la Sibiu (pe locul fostei CEMA), Gura Ocnitei (Dambovita) si Triteni (Cluj). Mai mult, compania cauta anul trecut o locatie pentru a patra unitate de productie de pe piata locala, pentru a satisface cererea si a anuntat un buget de investitii de circa 100 mil. euro pentru achizitii si investitii de la zero pentru urmatorii ani, planuri care au fost amanate. Scaderea businessului in ECE survine intr-un moment in care veniturile totale ale grupului au scazut cu circa 37% in primul trimestru, pana la 360 milioane de euro, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
 
Cum s-a ajuns aici. „Piata imobiliara in Romania a scazut dramatic in ultimele luni dupa un volum record de locuinte terminate in 2008, respectiv 67.300 de unitati. Motivul principal il reprezinta conditiile restrictive de accesare a surselor de finantare, atat pentru clientii finali, cat si pentru investitori. Dar cererea de noi locuinte nu a disparut. Acum, scaderea substantiala a pietei rezidentiale va crea un deficit de spatii locative ce va fi resimtit in anii care urmeaza", a declarat Daniel Catanas, managing director al Wienerberger Sisteme de Caramizi.
Oficialii companiei sustin ca „niciun angajat nu va fi afectat", iar inchiderea temporara nu va afecta livrarile de marfa ale companiei datorita nivelului stocurilor.
„Cele doua fabrici vor fi doar temporar inchise, ceea ce inseamna ca productia poate fi reluata oricand. Deocamdata, acest moment este incert si depinde de dezvoltarea viitoare a pietei", au declarat reprezentantii companiei.
Wienerberger-Sisteme de Caramizi a inchis pentru o perioada nedeterminata doua dintre cele trei fabrici ale companiei, din localitatile Gura Ocnitei (judetul Dambovita) si Tritenii de Jos (judetul Cluj). Singura unitate care va mentine productia este cea de la Sibiu, care are o pozitie logistica strategica. De altfel, fabrica de la Tritenii de Jos a fost deschisa abia anul trecut si abia a apucat sa lucreze la capacitate maxima. Catanas considera ca guvernul trebuie sa mentina stabilitatea sectorului constructiilor si sa adopte masuri care sa revigoreze aceasta industrie, care poate ajuta economia sa-si revina din actuala criza financiara.
„Sectorul constructiilor si, in particular, sectorul constructiilor de locuinte noi au o importanta contributie la produsul intern brut si la cresterea ratei de ocupare a fortei de munca. Aceasta ramura a industriei poate crea mai multe locuri de munca decat oricare alta", subliniaza Catanas.
Managerul Wienerberger considera ca masurile luate de guvern, cum ar fi reducerea TVA de la 19% la 5% pentru achizitionarea unui apartament sau case si programul „Prima casa" vor conduce sectorul constructiilor intr-o directie buna.
Cu toatea acestea, impactul lor este inca incert in acest moment. „Numai viitorul va dovedi daca vor fi necesare si alte actiuni pentru stimularea pe termen scurt a pietei, cum ar fi deductibilitatea taxelor pentru investitiile private in domeniul constructiei de case, pana la 50.000 de euro pe an, cum este in Belgia".
Piata de caramizi a crescut anul trecut cu circa 15%, pana la circa 230-250 mil. euro, iar pentru anul acesta jucatorii din piata estimeaza o scadere a cererii cuprinsa intre 20% si 50%, in functie de evolutia investitiilor imobiliare.
Austriecii, care au intrat pe piata locala in 1998, controleaza trei fabrici, la Gura Ocnitei (Dambovita), Tritenii de Jos (Cluj) si Sibiu. Wienerberger a deschis in 2004 fabrica de caramizi de la Gura Ocnitei si a achizitionat o a doua unitate de productie, in Sibiu, pe care a retehnologizat-o in urma unei investitii de 18 mil. euro, proces incheiat in 2006. Cea de a treia fabrica, un proiect greenfield, a fost deschisa oficial in iunie anul trecut, in judetul Cluj. Principalii competitori ai companiei, Ceramica Iasi, Siceram Sighisoara sau Cemacon Zalau au inregistrat la randul lor scaderi puternice in primul trimestru, pe fondul blocarii pietei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO