Business Hi-Tech

3G: boom abia prin 2008

18.12.2002, 00:00 6

Operatorii de telefonie din Europa care au investit miliarde de euro in noua generatie de comunicatii mobile (3G) vor avea de asteptat cel putin pana in 2008 pentru ca acest sector sa inceapa sa prinda la public, a declarat ieri comisarul european insarcinat cu societatea informationala, Erkki Liikanen. Japonia a lansat deja servicii de telefonie 3G, iar rezultatele au fost sub asteptari, se arata intr-un comentariu BBC.
"Noua economie mondiala a produs numai baloane de aer, iar investitiile in sectorul telecomunicatiilor s-au redus", a spus oficialul european intr-un interviu acordat revistei germane Focus. "Va trebui sa asteptam cel putin sase ani pentru un boom real in sectorul UMTS", a avertizat el. Nu acelasi lucru s-ar fi putut spune acum sase ani, comenta ieri BBC.
Economia infloritoare si boom-ul cunoscut de comunicatii acum cativa ani i-a indreptatit pe producatorii mondiali sa realizeze sisteme portabile tot mai complexe. Cresterea constanta a numarului utilizatorilor de telefoane mobile a incurajat de asemenea aceasta tendinta. Iar dorinta de a implementa 3G a urmat cursul firesc al dezvoltarii sistmelor mobile, spun analistii BBC.
Problema a aparut insa odata cu recesiunea mondiala si saturatia pietei de telefonie mobila. Costurile imense ale licentelor 3G i-a facut pe operatorii europeni de comunicatii sa acumuleze datorii imense, iar acum sunt pusi intr-o situatie dificila. Mai multe voci s-au ridicat chiar impotriva Comisiei Europene, pentru ca nu ar fi impus standarde comune in acest domeniu. Altii au criticat guvernele pentru sumele imense cerute la acordarea licentelor.
"Noi am dorit sa supraveghem costurile in acest domeniu, dar responsabilii statelor membre UE au fost impotriva", a precizat  comisarul insarcinat cu telecomunicatiile. Erkki Liikanen s-a declarat extrem de pesimist in privinta telefoniei 3G. "Sa vinzi pachete de servicii de 10 sau 20 de dolari pe luna unor clienti care nu au nevoie de ele va fi extrem de dificil", a spus oficialul. Problemele tehnologice si de infrastructura au inceput de asemenea sa puna probleme operatorilor europeni. Lansarea 3G pe batranul continent va mai dura cel putin pana in 2003, cu doi ani mai tarziu decat era prevazut initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO