Business Hi-Tech

Acer: Ne-am propus sa devenim rapid cea mai vanduta marca de notebook din Romania

26.09.2005, 19:04 20

Pe o piata a notebook-urilor marcata de o scadere a marjelor de profit si, implicit, de o lupta teribila intre marile branduri, producatorul de computere Acer vede in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si in special in Europa Centrala si de Est sansa cresterilor viitoare.

Romania e si ea in carti, dar cu amendamentul ca este o piata pe care managerii Acer o numesc condescendent "speciala, intr-o anumita situatie unica".

"Din nefericire, marjele de profit in productia de notebook-uri merg in jos. Pretul mediu de vanzare scade si apar din ce in ce mai multe produse ieftine, din categoria entry level. Este o piata diferita fata de cea a PC-urilor pentru ca este mai clar impartita intre marii jucatori. De pilda, anul trecut 60% din piata era disputata de cinci mari vendori", a declarat Ziarului Financiar Dmitri Elizarov, country manager ROEE (Rest of Eastern Europe).

Piata notebook-urilor va continua sa creasca, insa cresterea vanzarilor nu inseamna neaparat cresterea veniturilor", a apreciat la randul sau Gianfranco Lanci, presedintele Acer Inc. "Profitabilitatea ramane o problema pentru toti", a continuat el.

Cu o crestere a vanzarilor de notebookuri de 913% (Polonia) sau 448,3% (Rusia), crestere certificata de compania de cercetare americana Gartner in al doilea trimestru din 2005 fata de anul trecut, Acer este pre-ocupata sa atace si mai agresiv pietele din estul continentului.

Si asta pentru ca desi in Occident are de asemenea cresteri semnificative (Olanda, 115% sau Danemarca, 202%) aceste piete se vor satura la un moment dat. Conform ultimelor date Gartner, marca Acer ocupa primul loc pe piata notebook-urilor in 13 tari europene printre care Cehia, Italia, Polonia, Olanda sau Rusia.

"In Romania, marca Acer ocupa, in trimestrul doi 2005 locul trei pe piata notebookurilor cu o cota de 11,4% dupa Fujitsu-Siemens si HP, conform IDC. Tinta noastra este sa ocupam cat mai curand prima pozitie. Si spunem asta pentru ca am avut o crestere pe piata locala de 495% in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Dmitri Elizarov. Una dintre explicatiile acestei cresteri este numirea in acest an a unui reprezentant local Acer in Romania si adaugarea Flamingo pe lista distribuitorilor, alaturi de SCOP si Tornado.

"Piata romaneasca este una speciala intr-o anumita situatie unica, este de parere Elizarov. De aceea este urgent sa gasim persoane locale care inteleg bine aceasta piata si sa fie capabile sa comunice mai bine atuurile noastre."

Acer isi continua ofensiva pe piata EMEA prin promovarea unor notebook-uri cu noi functii integrate cum ar fi digital si analog TV tuner-ul si comunicatiile Voice-over IP (VoIP- telefonie pe suport Internet), foarte la moda datorita avantajelor clare in comparatie cu tehnologiile anterioare.

Tehnologia VoIP integrata in doua noi notebook-uri Acer din seria Aspire permite utilizatorilor sa comunice telefonic la costuri reduse - in special pe distante lungi. Practic, cel care are un notebook VoIP conectat la Internet poate telefona si primi apeluri mult mai simplu, comunicarea fiind aproape intotdeauna la indemana.

Alte doua modele de notebook-uri au integrat tuner pentru televiziunea digitala sau analogica. Astfel, este de ajuns sa cuplezi cablul unei antene TV la notebook pentru a urmari emisiunile televizate. Pana acum, tunnerul care permite receptia TV era o componenta separata de calculator, dar Acer a reusit sa o integreze in computerul portabil.

Preocuparile Acer nu ocolesc nici desktop-urile, printre acestea remarcandu-se o noua serie pentru living, proiectate pentru a fi folosite de intreaga familie.

Seamana perfect cu un DVD player (inaltime de doar 5,3 cm), dar se comporta ca orice computer puternic, capabil sa ruleze o multime de aplicatii dintre care cele mai importante sunt cele legate de divertismentul digital.

De altfel, Acer este preocupat de perfectionarea asa-numitei "Case Digitale", concept care presupune in principal comunicarea perfecta a tuturor echipamentelor din locuinta destinate entertainmentului.

Acer, al treilea mare furnizor de PC-uri din EMEA si intre primele cinci marci mondiale de computere, a fost fondata in urma cu aproape 30 de ani, fiind la origine o firma taiwaneza.

De-a lungul timpului, a devenit o companie internationala, producatoare de PC-uri, servere, monitoare sau camere foto, prezenta in 100 de tari si cu venituri de 7 miliarde de dolari in 2004. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO