Business Hi-Tech

Actiunile Nokia salta cu peste 8%, dupa ce profitul a crescut cu aproape 150%

03.08.2007, 19:05 10

Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile, a anuntat ca profitul s-a marit de peste doua ori in al doilea trimestru fiscal, sustinut de incasari exceptionale obtinute din partea Nokia Siemens Networks, compania infiintata impreuna cu gigantul german Siemens, scrie Bloomberg.
Profitul net a crescut cu 148%, la 2,83 mld. euro in T2, comparativ cu suma de 1,14 mld. euro inregistrata in perioada similara a anului trecut. Nokia Siemens Networks, infiintata in luna aprilie a acestui an, a adus companiei castiguri aditionale de 1,88 mld. euro. Veniturile Nokia au inregistrat cea mai mare crestere din ultimele cinci trimestre, urcand cu 28%, la 12,59 mld. euro.
Analistii se asteptau ca Nokia sa anunte un profit net de 1,05 mld. euro, la vanzari de 12,97 mld. euro, insa aceste estimari nu includ castigurile aduse de Nokia Siemens Networks.
Cota de piata a Nokia a crescut la 38%, iar marginile profitului generate de vanzarile telefoanelor mobile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, a declarat Olli-Pekka Kallasvuo, directorul executiv al Nokia. Unii analisti anticipau un nivel de 37,7%, in timp ce firma de cercetare Strategy Analytics a comunicat o cota de 39,1% din piata globala.
Kallasvuo a mai prezentat o strategie pe doi ani care urmareste economisirea a 1,5 mld. euro la Nokia Siemens Networks, prin renuntarea la 9.000 de locuri de munca. Joint-venture-ul cu Siemens a totalizat venituri de 3,44 mil. euro in T2, insa a inregistrat pierderi de peste un miliard de euro din cauza reducerilor de personal si a costurilor aferente fuziunii. Pierderea operationala a companiei a fost de 1,3 mld. euro.
Nokia a livrat 100,8 milioane de terminale in al doilea trimestru, volum mai mare decat vanzarile totale ale principalilor concurenti (Motorola si Samsung). Cresterea este de 29% fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 11% fata de trimestrul fiscal anterior.
Pretul mediu al telefoanelor livrate a fost de 90 de euro, in linie cu estimarile analistilor. In perioada similara a anului trecut, pretul mediu al unui telefon Nokia a fost de 102 euro. Comparativ cu T2 2006, vanzarile au inregistrat o crestere de 36% in China si in zona Asia-Pacific, respectiv 28% in Europa. Vanzarile pe continentul nord-american au scazut cu 21%. Compania si-a marit estimarile de vanzari pe piata globala a telefoanelor mobile, asteptandu-se la o crestere de 10% fata de cele peste 978 de milioane de terminale vandute in 2006. Nokia estimase anterior o crestere de maxim 10%.
Oficialii se asteapta ca vor fi patru miliarde de abonati ai serviciilor de telefonie mobila pana in 2010, cresterile semnificative fiind pe pietele emergente din zona Asia-Pacific. Pe aceste piete, peste jumatate din vanzarile Nokia sunt generate de persoane care isi inlocuiesc telefoanele vechi. China este cea mai mare piata a companiei. "Nokia a reusit sa-si majoreze marjele pe segmentul telefoanelor mobile mai mult decat s-a estimat initial. Evolutia este determinata si de declinul inregistrat de Motorola", este de parere analistul Ilkka Rauvola de la Danske Bank.
Actiunile Nokia au inregistrat cea mai mare crestere din ianuarie 2004, urcand cu 8,9%, la 22,45 euro pe bursa din Helsinki. De la inceputul anului, titlurile companiei s-au apreciat cu 33%, plasand Nokia in topul celor mai profitabile companii din industriei si evaluand valoarea de piata a companiei la 82 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO