Business Hi-Tech

Americanii vor să-i scoată pe chinezi din contractele de infrastructură din telecom: Gigantul ZTE, prezent şi în România, a fost interzis pe piaţa americană pentru şapte ani

Americanii vor să-i scoată pe chinezi din contractele...

Autor: Ştefan Stan

18.04.2018, 13:08 238

Guvernul Statelor Unite susţine că gigantul chinez ZTE ar fi încălcat termenii sancţiunilor deja aplicate, şi a impus chinezilor o interdicţie de şapte ani la achiziţia de tehnologie americană, critică pentru păstrarea competitivităţii în sectorul high-tech, scrie Bloomberg.

Departamentul de Comerţ din SUA a concluzionat că ZTE, care fusese anterior amendat pentru vânzarea de echipament de telecomunicaţii către Iran şi Coreea de Nord, a plătit bonusuri integrale angajaţilor care au fost implicaţi în activităţile ilegale, şi nu a luat nicio măsură, ba chiar a minţit autorităţile americane cu privire la practicile desfăşurate. Ca parte a acordului iniţial, ZTE trebuia să concedieze o parte dintre directorii de top implicaţi în scandal, şi să aplice sancţiuni către mai mulţi angajaţi. 

”În loc de măsuri împotriva angajaţilor care au fost implicaţi în activităţile comericale ilegale, conducerea ZTE i-a răsplătit. Acest comportament nu poate fi ignorat”, a spus Wilbur Ross, Secretarul de Comerţ al SUA.  

Interdicţia aplicată de Statele Unite pentru ZTE amplifică tensiunile comerciale dintre SUA şi China, două dintre cele mai puternice economii. Preşedintele Donald Trumo a ameninţat că va impune tarife de import de 150 de miliarde de dolari companiilor chineze, în timp ce Beijingul a jurat că se va ”răzbuna” pe orice produs american, de la soia până la avioane. 

Gigantul ZTE este prezent şi în România, intrând pe piaţa locală cu gamele de smartphone-uri. Anul trecut ZTE a fost numit partener tehnologic al Telekom la al doilea proiect de smart-city din ţară, în Constanţa, urmând să asiste operatorul în implementarea unor soluţii inteligente de parcare şi iluminat stradal, dar şi alte module, printre  care se numără o priză pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi senzori pentru monitorizarea mediului, dar şi unul prin care sunt furnizate servicii gratuite de internet prin tehnologia wi-fi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO