Business Hi-Tech

An plin de achizitii in IT si telecom

An plin de achizitii in IT si telecom

Doina Popescu, directorul pentru Romania al AIG, care a fost implicata anul acesta in doua dintre cele mai mari tranzactii de pe piata locala de IT&C - preluarea Digital Cable System si Dial Telecom - a caror valoare cumulata depaseste 50 mil. euro

28.12.2007, 20:01 63

In luna decembrie a acestui an, un grup de sapte investitori romani si americani a platit 7 mil. dolari (4,8 mil. euro) pentru a achizitiona un pachet minoritar (sub 7%) din actiunile producatorului roman de solutii de securitate informatica BitDefender.
Astfel, o afacere fondata de o familie de antreprenori romani dupa anul 1990, Florin si Mariuca Talpes, a devenit cel mai valoros brand romanesc din industria IT, dupa ce investitia privata a validat BitDefender la peste 100 mil. dolari (68 mil. euro).
Cu o luna inainte, un consortiu de sapte investitori, din care fac parte fondurile de investitii Global Finance si 3TS Cisco Growth Fund III, a achizitionat 11,7% din actiunile producatorului local de software Gecad Technologies, detinut de omul de afaceri Radu Georgescu. Principalul activ al firmei este un soft de mesagerie electronica, denumit Axigen, cu 9.000 clienti de business in lume. Valoarea tranzactiei a fost de 2 mil. euro si a fost realizata printr-o majorare de capital, evaluand compania la 17 mil. euro.
La jumatatea acestui an, producatorul israelian de solutii informatice pentru afaceri One1 Software Technologies a platit 2,5 mil. dolari (1,8 mil. euro) pentru 50% din actiunile companiei locale Wizrom Software, care activeaza in acelasi sector. Wizrom, infiintata in 1992, este o subsidiara a companiei israeliene WizSoft.
In mai, compania poloneza de IT Asseco a achizitionat, prin intermediul filialei din Romania, cate 70% din actiunile companiilor romanesti Fiba Software si Net Consulting, prin tranzactii cu o valoare cumulata de peste 15,6 mil. euro.
In aceeasi perioada, fondul american de investitii Tiger Global Management a achizitionat un pachet minoritar de actiuni la Neogen, care detine site-ul de recrutare online bestjobs.ro, si o participatie la eJobs Group SRL, care detine site-ul e-jobs.ro, valoarea totala a celor doua tranzactii depasind 10 mil. euro. Fondul olandez Wouver Investeringen a preluat de asemenea 7,5% din Neogen.
Doua dintre cele mai mari achizitii din acest an implica firma Digital Cable System (DCS), care a fost preluata de catre Polynifin, o divizie a grupului financiar American International Group (AIG), si care a cumparat la randul ei in aceasta luna operatorul de telefonie Dial Telecom Romania (DTR).
AIG a preluat DCS, proprietarul serviciului de televiziune prin satelit Max TV, in luna mai, in cadrul unei tranzactii de 45 mil. euro. Desi oficialii DCS nu au dorit sa precizeze suma platita pentru Dial Telecom Romania, conform informatiilor comunicate de companie, aceasta s-ar situa in jurul valorii de 6 mil. euro, suma confirmata si de catre surse din piata.
DTR a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 6,1 mil. euro si se asteapta ca nivelul acesteia sa creasca la 6,6 mil. euro in 2007. Marja profitului este asteptata sa scada de la 13% la 11%.
DTR a fost infiintata in decembrie 2000 de catre un grup de investitori din Cehia si a demarat activitatea in iunie 2001 ca operator alternativ dedicat furnizarii de servicii exclusiv catre clientii din mediul de afaceri din Bucuresti si imprejurimi. Compania are in prezent 900 de clienti si ofera servicii prin tehnologie xDSL, wireless si fibra optica.
"In 2008, vizam extinderea la nivel national a acoperirii, precum si dezvoltarea serviciilor prin migrarea catre o platforma de tip NGN (New Generation Network). De asemenea, dupa finalizarea tranzactiei, estimata a se realiza in urmatoarele doua-trei luni, Dial Telecom isi va aduce o contributie importanta la planurile generale ale DCS de a deveni al treilea jucator triple-play din Romania", a declarat Calin Nistor, directorul comercial al Dial Telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO