Business Hi-Tech

Analisti: In doi ani RCS si UPC ar putea fi castigatorii pe net

Analisti: In doi ani RCS si UPC ar putea fi castigatorii pe net
17.09.2009, 17:33 107

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piatalocala, risca sa piarda un numar semnificativ de clienti peserviciile internet intr-un orizont de doi ani in fata rivalilor dela RCS&RDS si UPC daca nu va investi "puternic" in fibra opticasi nu va prelua agresiv mici retele independente, potrivit unuiraport de analiza al companiei americane Pyramid Research.

Romtelecom este in acest moment numarul doi pe piata de serviciiinternet, cu aproape 800.000 de clienti, loc castigat pe piata indoar doi ani de zile, dupa o lunga perioada in care compania nu aacordat atentie acestui segment lasand sa se dezvolte nestingheritcel mai dur rival al sau, RCS&RDS. Compania controlata de omulde afaceri oradean Zoltan Teszari este numarul unu pe piata cu unmilion de clienti, in timp ce numarul trei pe piata de internet fixeste UPC Romania, cu 251.000 de utilizatori.

Problema cheie - viteza la internet peste doiani

Romtelecom a ajuns de la 176.000 de clienti de internet in iunie2007 la aproape 800.000 in iunie 2009 reducand si cu 50% preturile,aplicand tactici lansate initial de RCS (pachete PC+ internet) siinvestind masiv in promovare.

Analistul Bakhyt Weeks de la Pyramid Research scrie insa inraportul de analiza despre "diferita" piata de internet din Romaniaca daca acum situatia este in favoarea Romtelecom, peste doi anilucrurile s-ar putea schimba in contextul in care infrastructura cucare fostul monopol din telefonia fixa intra in casele clientilor,prin fire de cupru, nu va putea asigura o viteza suficienta fata decerintele clientilor si aplicatiile care vor fi atunci la moda.

"Romtelecom trebuie sa ia in calcul o strategie similara cu ceaa RCS&RDS, respectiv investitii agresive in fibra optica siachizitionarea retelelor mici independente. Cum Romtelecom este inurma RCS&RDS din punctul de vedere al cotei de piata peinternetul de mare viteza si serviciile TV, in doi ani companias-ar putea confrunta cu o scadere semnificativa a cotei de piata penet de mare viteza, de la 19% cat este in prezent", scrie Weeks inraportul sau de analiza.

1,5 milioane de conexiuni la fibra optica in2014

In ceea ce priveste structura pietei locale de internet, PyramidResearch noteaza ca situatia este complet diferita de EuropaOccidentala, una dintre cele mai mari diferente fiind cota mare depiata a operatorilor de cablu TV si investitiile mari in fibraoptica.

"Retelele de cartier au aparut spontan ca raspuns la preturilemari pentru linii de acces la internet de mare viteza, (...) multedintre aceste retele si-au actualizat infrastructura investind infibra optica. (...) Estimam ca in 2014 numarul total de linii defibra optica pana la clientii rezidentiali si companii va creste lamai mult de 1,5 milioane de linii de la 238.000 in 2008", spuneWeeks.

RCS are fibra in 43 de orase, UPC lanseaza anul viitordate la 50 Mbps

Analistul Pyramid Research noteaza ca pe langa aceste retelemici si liderul pietei, RCS&RDS, are o infrastructura propriede fibra optica si a mai si achizitionat agresiv in ultimii aniretele mai mici.

"Fiind cel mai mare furnizor de servicii TV, RCS&RDS nu vaavea o problema in a furniza continut daca se decide sa ofereteleviziune si prin fibra optica".

Infrastructura de fibra optica a RCS, prin care compania oferaviteze de download de pana la 50 Mbps acopera in prezent 43 deorase, din care noua sunt printre cele mai mari din Romania, cu unnumar de peste trei milioane de locuitori.

Si UPC, numarul doi pe cablu, care ofera acum viteze de downloadde pana la 24 Mbps, lucreaza la imbunatatirea retelei si aplanificat pentru anul viitor lansarea serviciilor de internet prinfibra optica, cel mai probabil la 50 Mbps in prima faza.

Romtelecom a inceput, in schimb, sa ofere internet printehnologia VDSL in 10 orase si are in acest moment 100.000 de"locuri" disponibile in centrale pentru clientii care vor samigreze spre acest serviciu.

Prin tehnologia VDSL clientii pot avea acces la viteze dedownload de pana la 30 Mbps. Viteza maxima teoretica aigurata deVDSL este de aproximativ 50 Mbps. De viteza serviciilor internetdepinde si lansarea unui alt proiect strategic al Romtelecom:televiziunea IP, eventual si in format HD.

Romtelecom, care si-a vandut in 2005 afacerile pe cablul TVcatre o firma cumparata intre timp de UPC, a reinceput insabusinessul pe acest segment si investeste in achizitii de retelemici si instalare de fibra optica, printr-o companie mai mica pecare o detine integral, NextGen Communications. Romtelecom nu acomunicat insa pana in prezent ce buget de investitii a alocatpentru NextGen si cat de puternica va fi expansiunea operatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO