Business Hi-Tech

Analistii despre noul sef de la Sony

09.03.2005, 00:00 15

Plin de carisma si inconjurat de legende, noul sef al Sony, britanico-americanul Howard Stringer, este "omul potrivit la locul potrivit" spun analistii din domeniu despre noul sef al gigantului japonez.


Stringer arata la cei 63 de ani ai sai la fel de bine la 50 si are o aura de om care s-a descurcat in orice situatie, fara a fi deloc egoist, spun cei care il cunosc. Nascut in Tara Galilor, Stringer a studiat istoria, la Oxford. S-a mutat in 1965 in Statele Unite si s-a inrolat in armata, participand activ la razboiul din Vietnam, de unde s-a intors cu o medalie. In 1965, Howard Stringer a obtinut un post la canalul american de televiziune CBS. A lucrat ca reporter, iar din 1976 a inceput sa realizeze filme documentare. Dupa o activitate de cinci ani , cu numeroase premii pentru filmele realizate, Stringer a mai urcat o treapta in ierarhie. Peste alti sapte ani, in 1988, ajungea sa fie presedintele CBS.


Este creditat acum cu relansarea activitatii CBS, unde a ramas timp de sapte ani in fotoliul suprem. "Intr-un singur sezon, a reusit sa aduca televiziunea cu cele mai mici ratinguri pe primul loc in studiile de audienta", povesteste un apropiat. Si-a intarit echipa, unde a fost cazul, prin aducerea unor vedete de la posturile rivale. In total, 30 de ani de activitate i-a dedicat CBS.



A ajuns sa il cunoasca pe Bill Clinton, in timp ce era presedinte, insa nu ca ziarist. Intr-o zi, Howard Stringer s-a pomenit cu un telefon de la fiica acestuia, Chelsea Clinton, care reclama ca i s-a defectat playerul video si nu putea vedea filmele favorite. "Am stat si m-am gandit, oare numarul meu de telefon este listat in Pagini Aurii?", isi aminteste el. Pana la urma a rezolvat problema, facandu-i fiicei presedintelui cadou un video recorder.



In 1995, Stringer a parasit CBS si si-a incercat norocul la conducerea postului Tele-TV, canal sponsorizat de Bell Atlantic, Pacific Telesis si providerul de echipamente de comunicatii NyNex. Era prima tentativa a industriei telecom de a contracara operatorii de cablu cu o oferta de televiziune prin liniile telefonice. Proiectul a esuat insa in 1997. Atunci a fost la un pas sa devina director general BBC, conform editiei online a postului TV britanic. "Am fost criticat de presa ca nu am calificarea necesara, asa ca am renuntat", povesteste Stringer. In luna mai 1997, Stringer s-a angajat la Sony, iar ascensiunea sa in cadrul companiei a fost la fel de spectaculoasa precum cea de la CBS. A ajuns presedinte al Sony USA, insa fara a avea o functie propriu-zis de conducere. Sefii Sony Music si Sony Pictures din Statele Unite dadeau raportul peste capul lui Stringer, direct la Tokio, scrie Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO