Business Hi-Tech

Analistii Pyramid Research: Preluarea Zapp imbunatateste indicatorii financiari ai Cosmote

01.07.2009, 18:41 29

O achizitie a Zapp de catre Cosmote ar putea fi un pas perfect pentru cele doua companii, ale caror operatiuni se completeaza in multe segmente, scriau, intr-o nota de analiza realizata inaintea anuntului tranzactiei analistii companiei americane de analiza Pyramid Research.
"Zapp a avut intotdeauna probleme in ce priveste cota sa pe piata de telefonie mobila, insa a avut mereu o pozitie foarte buna pe piata serviciilor cu abonament si pentru companii. Astfel, Zapp ar putea completa exact partea care ii lipseste Cosmote - un operator mult mai mare care e insa concentrat pe segmentul prepay si obtine un venit mediu pe utilizator mult mai mic", scria analistul Bakhyt Weeks.

Au impreuna 17% din veniturile pietei
Combinand rezultatele celor doua companii din 2008 rezulta ca noua entitate ar fi detinut la finele anului trecut 24,4% din abonamentele de comunicatii mobile de pe piata si o cota de 17,3% din veniturile inregistrate la nivel de piata, scrie analistul Pyramid Research.
"Cosmote, care a incercat de o maniera disperata sa-si faca loc in ultimii doi ani pe piata de business, ar castiga acces la cota de 13% detinuta de Zapp pe piata serviciilor de comunicatii mobile pentru companii. Preluarea Zapp ar aduce, de asemenea, o crestere 'sanatoasa' a venitului mediu pe utilizator", adauga reprezentantii Pyramid Research.
Compania americana de analiza estimeaza, pe de alta parte, ca serviciile de date vor continua sa creasca in acest an, in ciuda recesiunii.
"Veniturile din serviciile de date vor continua sa creasca odata cu cresterea ratei de adoptie a serviciilor de internet mobil", spune Bakhyt Weeks.
"Datorita unei cresteri puternice a serviciilor internet prin tehnologii fixe si mobile, piata de servicii de internet mobil va ajunge la o valoare de peste 800 de milioane de dolari in 2014 - o crestere in valoare de peste 80% fata de 2009."
Analistul Pyramid Research crede ca operatorii vor incepe sa lanseze din ce in ce mai multe servicii de internet mobil preplatite, pentru a atrage clienti noi. "Ne asteptam ca operatorii sa lanseze pana la finele anului oferte de internet mobil prepay pentru a stimula cererea. Acest tip de servicii a crescut puternic in Polonia."
In ianuarie 2009 Romania avea mai putin de 300.000 de abonati la serviciile de internet mobil, fata de un milion in Polonia.
Zapp avea la finele anului trecut aproximativ 60.000 de clienti pentru serviciile de date, diferenta de 240.000 de utilizatori ai internetului mobil fiind impartita intre Orange si Vodafone, cei mai mari operatori telecom de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO