Business Hi-Tech

ANRC: Telefonia mobila creste puternic, iar cea fixa sta pe loc

ANRC: Telefonia mobila creste puternic, iar cea fixa sta pe loc

Click pentru imaginea marita

09.10.2006, 19:26 14

Numarul de abonati la serviciile de telefonie fixa a crescut cu mai putin de 1% in primul semestru al acestui an, in timp ce numarul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila a avansat cu 15%, fata de sfarsitul anului trecut, conform datelor preliminare calculate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). In mod similar, rata de penetrare a telefoniei fixe a crescut cu doar 0,2 puncte procentuale, pana la 20,5%, in timp ce telefonia mobila a ajuns la o penetrare raportata la populatie de 68,8%, in crestere cu 7,1 puncte procentuale fata de sfarsitul anului trecut.
Numarul companiilor care ofera servicii de acces la Internet a crescut in primul semestru al acestui an cu aproape 20% fata de cel inregistrat la sfarsitul anului trecut, pana la 1.154 de furnizori, in contextul in care acest segment al pietei locale de comunicatii are un potential ridicat de expansiune.
Cel mai mare jucator de pe piata locala de servicii de acces la Internet este RCS&RDS - cu peste 400.000 de abonati, urmat de Romtelecom - cu peste 170.000 de clienti si UPC Romania - cu peste 82.000 de clienti, conform datelor publicate de companii. Confruntata cu o scadere a veniturilor din serviciile de voce, compania Romtelecom a anuntat ca va investi puternic in serviciile de acces la Internet, avand ca obiectiv sa devina liderul pietei.
Operatorul a ajuns la un numar de 70.000 de clienti pentru serviciile sale de acces web in banda larga ClickNet, prin tehnologie ADSL, si are circa 100.000 de clienti pentru serviciile de acces la Internet prin linie telefonica (dial-up), cu o viteza redusa de transfer al datelor.
Pentru sfarsitul acestui an Romtelecom si-a propus sa ajunga la 150.000 de clienti pentru serviciile ClickNet. Si operatorul UPC si-a relansat recent oferta de servicii de Internet si telefonie, urmarind sa atraga mai multi utilizatori pentru serviciile sale de Internet si telefonie din randul clientilor care sunt deja abonati la serviciile tv prin cablu.
O explicatie pentru cresterea de 60% a numarului de conexiuni Internet broadband raportata de ANRC o reprezinta si investitiile operatorilor de telefonie mobila in acest tip de servicii, si numarul in crestere de utilizatori ai solutiilor mobile de acces la web. Numarul total al utilizatorilor de servicii 3G furnizate pe piata locala a trecut de 250.000.
Vodafone a lansat serviciile sale de Internet 3,5G, prin tehnologie HSDPA, cu viteze de transfer de pana la 1,8 Mbps, de patru ori mai mari decat cele asigurate de tehnologia 3G.
Operatorul telecom Zapp are, la randul sau, peste 40.000 de utilizatori pentru serviciile sale de Internet mobil in banda larga, Zapp Internet Express.
ANRC va prezenta informatii detaliate despre evolutia pietei locale telecom in cadrul conferintei "Comunicatii europene in Romania", organizata in aceasta luna in Bucuresti. "Piata de comunicatii va primi ultimele sfaturi inaintea integrarii atat din partea ANRC, cat si a Comisiei Europene, a unor consultanti experimentati din Europa si a autoritatilor de reglementare din UE. Conferinta organizata de ANRC va fi un bun prilej pentru "radiografierea" pietei de comunicatii la ora aderarii, pentru evidentierea riscurilor sau oportunitatilor de afaceri pe piata comuna", a spus Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO