Business Hi-Tech

ANRCTI: Vom reglementa tarifele retelei NetCity

18.12.2007, 18:48 18

Arbitrul pietei telecom va reglementa modul de functionare al retelei de fibra optica din Bucuresti, cunoscuta sub numele NetCity, pentru a preveni eventuale abuzuri in relatia cu furnizorii de servicii telecom.
"Chiar daca se va face doar o retea de fibra optica fara echipamente, fara furnizare de servicii, entitatea va fi furnizor de servicii de retea si va trebui sa se autorizeze la noi. Cand va deveni furnizor autorizat, operatorul NetCity se va supune tuturor reglementarilor in vigoare. Daca vor fi abuzuri vom interveni", a declarat pentru ZF Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.
Reteaua Netcity presupune coborarea retelelor in subteran, montarea de cabluri suplimentare destinate inchirierii de catre operatorii care vor sa furnizeze servicii de telecomunicatii intr-o anumita zona si instalarea unor dispozitive de control a traficului rutier, de alarmare a populatiei si de conexiune unitara intre Primaria Capitalei, cele de sector si unitatile subordonate.
Proiectul NetCity a fost criticat dur in special de operatorii de cablu TV, care sustin ca prin renuntarea la cablurile de pe stalpii Electrica si ai Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) exista riscul crearii unui monopol in infrastructura, in Capitala, care ar putea duce la impunerea unor tarife nejustificate economic. Operatorii de cablu sustin, de asemenea, ca proiectul va avantaja Romtelecom, care detine deja o mare parte din infrastructura in subteran.
Dan Georgescu spune insa ca este imposibil ca reteaua NetCity sa nu intre sub incidenta reglementarilor institutiei.
"Daca vom constata ca s-a creat un monopol, care abuzeaza de pozitia dominanta, intervenim si le impunem utilizarea unor tarife bazate pe costuri, cu toate metodele pe care le avem. De altfel, atat noi, cat si Comisia Europeana ne gandim la trecerea de la piata nationala la piata regionala pentru a verifica concurenta la nivel regional. Un exemplu de piata regionala ar fi Bucuresti. Este cu totul altceva daca am analiza piata doar la nivelul Capitalei. ANRCTI va monitoriza cu atentie dezvoltarea acestui proiect si modul sau de implementare", a declarat Dan Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO