Business Hi-Tech

Apartenenta la o retea de telefonie mobila sau alta are impact asupra relatiilor sociale dintre oameni

Apartenenta la o retea de telefonie mobila sau alta are impact asupra relatiilor sociale dintre oameni

Tinerii sunt cei care utilizeaza cel mai mult serviciile de telefonie mobila

22.08.2007, 18:47 43

Oferta bogata si numarul mare de operatori pe piata telefoniei mobile ar putea avea efecte secundare negative asupra modului de interactiune dintre oameni, avand chiar potentialul de a strica si impune prietenii, scrie New York Times.
Luna trecuta, Brandy McDowell s-a intalnit cu prietena ei de o viata, Kezia Chandler, si i-a spus ca si-a schimbat operatorul de telefonie mobila. De atunci, relatia lor s-a schimbat fundamental - vorbesc foarte rar, iar putinele conversatii pe care le mai poarta sunt aproape expeditive.
Poate vina apartine operatorilor de telefonie mobila. In cele din urma, acestia sunt cei care ofera planuri tarifare care incurajeaza oamenii sa apeleze in principal abonati din cadrul aceleiasi retele. Oficialii companiilor telecom din Statele Unite au precizat ca doar incearca sa castige si sa-si pastreze clientii.
Insa, ceea ce a fost gandit initial ca o strategie de business are acum efecte secundare de ordin social. Desi acest lucru nu este intentionat, conditiile impuse de operatori au determinat in multe cazuri instrainarea persoanelor care au legaturi de colegialitate sau prietenie. Mai mult, unii oameni au acum o retea de "prieteni formali", toti membrii fiind abonati ai aceluiasi operator telecom.
Aceasta situatie se observa cel mai bine in cazul persoanelor pana in 25 de ani, pentru ca acestia sunt cei care considera telefonul mobil ca pe o extensie a propriei persoane. Tinerii trimit in mod constant mesaje scrise, efectueaza apeluri, isi verifica agenda, realizeaza calcule, cauta ceva pe internet, se joaca sau fac fotografii cu ajutorul telefonului mobil.
Potrivit unui studiu al firmei de cercetare Telephia din San Francisco, persoanele care vorbesc cel mai mult la telefon au varstele cuprinse intre 18 si 24 de ani. In primul trimestru al anului curent, acest grup demografic a efectuat in medie 290 de apeluri pe luna, mai releva studiul. Oficialii Telephia, care monitorizeaza si tendintele pe piata telefoniei mobile, au precizat ca serviciul de mesagerie text este popular in randul tinerilor de 13-17 ani, care trimit si primesc in medie 435 de SMS-uri pe luna.
In contrast, utilizatorii cu varsta curpinsa in intervalul 45-54 de ani au vorbit la telefon de 194 de ori si au trimis doar 57 de mesaje scrise pe luna.
David Hachen, profesor de sociologie in cadrul Universitatii din Notre Dame, a studiat efectele utilizarii telefoanelor mobile asupra relatiilor interumane si a ajuns la concluzia ca retelele de telefonie mobila tind sa fie o reflexie a "retelei proprii de prieteni".
"Retelele de prieteni sunt mai mari in cazul grupurilor de tineri, insa legaturile dintre membri sunt mai slabe. Pe masura ce se inainteaza in varsta, retelele devin de in ce mai mici, iar legaturile din ce in ce mai puternice", a precizat Hachen.
Unii experti sunt ingrijorati de faptul ca telefoanele mobile ar putea substitui interactiunea directa intre persoane, insa acelasi lucru s-a spus si despre serviciile de e-mail si mesagerie instantanee. Paradoxul acestor forme de comunicare ar fi ca, desi utilizatorul poate interactiona cu oricine de pe glob, el sta de fapt singur, in fata unui ecran.
Scott Campbell, profesor de studii in comunicare la Univeristatea din Michigan, avea aceleasi impresii despre impactul telefoanelor mobile asupra societatii insa, dupa ce a efectuat un studiu, a constatat ca acestea chiar intaresc legaturile intre utilizatori.
"Persoanele cu care tinerii vorbesc cel mai mult prin telefon sunt de fapt cei mai apropiati prieteni ai lor", a declarat Campbell.
Rich Ling, sociolog la institutul de cercetare in comunicatii Telenor din Norvegia, a scris o carte pe tema impactului telefonului mobil asupra societatii. El a precizat ca aceste dispozitive estompeaza din ce in ce mai mult granitele dintre momentul de inceput si sfarsitul unei interactiuni intre oameni.
"Tinerii nu vobesc timp de doar doua ore. Ei interactioneaza constant de-a lungul unei zile", a spus Ling, amintind ca exemplu un tanar cuplu care schimba mesaje text in timpul zilei pentru a stabili o intalnire seara.
"Multi sunt de parere ca aceste mesaje sunt lipsite de sens, insa reprezinta de fapt gesturi simbolice de prietenie", considera Campbell.
Spre deosebire de liniile telefonice fixe, care au obligat utilizatorii sa faca distinctia intre destinatii locale si interurbane, operatorii de telefonie mobila isi impart lumea in utilizatori din retea si utilizatori din afara retelei.
In Statele Unite, pentru ca planurile tarifare ale celor trei mari operatori mobili de pe piata (Verizon, Sprint, AT&T) au aproximativ acelasi pret - circa 60 $ (44,6 euro) pe luna - factorul decisiv pentru tineri este numarul de prieteni care sunt deja abonati ai unui operator.
Totusi, operatorii mobili ofera clientilor diverse metode prin care sa pastreze legatura cu persoane din afara retelei. Anul acesta, T-Mobile a introdus o optiune care permite utilizatorilor sa aleaga cinci numere favorite din afara retelei pe care le pot apela gratuit, indiferent de ora. Sprint Nextel, spre exemplu, ofera clientilor tarife reduse "de noapte" cu doua ore inaintea oricarui competitor. "Incercam sa evitam restrictionarea accesului utilizatorilor la abonatii altor operatori", a delcarat un purtator de cuvant al Sprint.
Steve Bufford, in varsta de 24 de ani, sustine ca isi monitorizeaza incontinuu minutele disponibile in afara retelei. El a fost nevoit sa reduca timpul mediu de conversatie cu unii prieteni. Bufford a declarat ca acest lucru se intampla "pana la weekend, atunci devenim cei mai buni prieteni".
In ceea ce le priveste pe Dowell si Chandler, care vorbesc din ce in ce mai rar la telefon, situatia pare sa aiba si avantaje. Cele doua sustin ca se viziteaza mai des acum. "Inainte vorbeam la telefon toata ziua", a declarat McDowell, studenta in varsta de 21 de ani, adaugand ca acum vorbeste cu prietena ei doar seara, pentru ca aceasta sa nu isi piarda minutele incluse.
Unele persoane sustin ca au gasit o metoda sa schimbe operatorul de telefonie fara a pierde legatura cu unii prieteni sau colegi. In momentul in care apeleaza la serviciile altei companii, ei incearca sa-si convinga prietenii sa procedeze la fel.
Aceasta solutie nu da intotdeauna roade. Alternativa ar fi abonarea la cel putin doi operatori de telefonie mobila, insa nu toata lumea isi poate permite acest lucru, iar majoritatea persoanelor nu ar fi dispuse sa aiba doua telefoane mobile.


Prieteni selectati dupa retea

Spre deosebire de telefonul fix, care obliga utilizatorii sa faca distinctia intre destinatii locale si interurbane, operatorii de telefonie mobila isi impart lumea in utilizatori din retea si utilizatori din afara retelei

Pentru ca planurile tarifare ale operatorilor mobili au aproximativ acelasi pret - factorul decisiv in alegerea unei retele pentru tineri este numarul de prieteni care sunt deja abonati ai unui operator.

Retelele de telefonie mobila tind sa fie o reflexie a "retelei proprii de prieteni", sustine un profesor de sociologie de la Universitatea din Notre Dame

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO