Business Hi-Tech

Apple ar putea lansa un laptop ultrasubtire si un serviciu de inchiriere a filmelor

11.01.2008, 17:46 25

La scurt timp dupa incheierea Consumer Electronics Show din Las Vegas, cel mai mare targ de gadgeturi din lume, compania americana Apple este asteptata sa capteze atentia industriei saptamana viitoare, in cadrul celui mai mare eveniment anual al sau - Macworld.
In cadrul editiei de anul trecut, Apple a confirmat luni intregi de speculatii ale presei internationale, lansand telefonul inteligent iPhone, ce integreaza functiile unui mobil GSM, player multimedia iPod si dispozitiv de navigare pe internet. Analistii se asteapta anul acesta ca Apple sa lanseze un laptop de dimensiuni reduse si sa implementeze un sistem de inchirieri de filme pentru magazinul sau online iTunes Store.
Organizat in San Francisco, Macworld reprezinta locatia preferata a directorului executiv Steve Jobs pentru a anunta produse noi si pentru a stabili strategia companiei in anul in desfasurare. Apple nu ofera niciun indiciu cu privire la anunturile din cadrul Macworld, analistii si directorii din industrie fiind principalele persoane in masura sa anticipeze noutatile companiei.
Expertii se asteapta sa vada un laptop care are jumatate din grosimea MacBook-urilor actuale si care va folosi memorie de stocare de tip flash in loc de hard disc, asemenea unor modele iPod. "Totul pare sa se concentreze asupra unui laptop de dimensiuni reduse", a declarat Charles Golvin, analist la Forrester Research. "Cred ca Apple ar putea lansa un laptop sau un tablet-PC care este mai degraba derivat din seria MacBook decat un produs ce se situeaza intre telefon mobil si laptop", a adaugat Golvin.
Computerele portabile reprezinta una dintre principalele linii de business Apple. In al patrulea trimestru fiscal, incheiat in septembrie 2007, compania a vandut 1,34 milioane de laptopuri MacBook si MacBook Pro, in crestere cu 37% fata de anul precedent.
Multi analisti sunt de parere ca magazinul online iTunes va oferi utilizatorilor posibilitatea de a inchiria filme de lung metraj de la studiourile Fox si Warner Bros - o mutare ce ar putea zdruncina piata inchirierilor de filme din Statele Unite, evaluata in prezent la 9 mld. $ (6,1 mld. euro). "Cred ca segmentul inchirierilor de filme este o oportunitate si mai mare. Este un domeniu inca neexploatat de Apple, care ar putea genera venituri importante pentru companie", a declarat analistul Shaw Wu de la American Technology Research.
Asteptarile industriei ca Jobs sa anunte produse revolutionare determina de regula cresteri ale actiunilor Apple la bursa, cu cateva zile inainte de Macworld. Desi titlurile companiei s-au depreciat cu circa 11% de cand au atins un varf de peste 200 de dolari (135,9 euro) pe 26 decembrie, acestea au fost tranzactionate la 179,4 dolari (121,96 euro) ieri, evaluand compania la peste 157 mld. dolari (106,3 mld. euro).
Pretul actiunilor a urcat cu peste 90% pe parcursul anului trecut, in urma vanzarilor sustinute ale computerelor Macintosh si ale iPhone-urilor.
Desi multi s-ar fi asteptat ca Apple sa pastreze majoritatea anunturilor pentru Macworld, la inceputul acestei saptamani compania americana a lansat un nou model din seria de top Mac Pro, ce dispune de opt nuclee de procesare. Mac Pro 8-core are doua procesoare Intel Xeon Quad-Core, fiecare functionand la frecventa de 3,2 GHz.
Memoria RAM a sistemului poate fi extinsa pana la 32 de gigabytes, iar hard discurile interne pot stoca pana la 4 terabytes (4.096 de gigabytes). Pretul sistemului de baza, ce va fi disponibil in curand si in Romania, porneste de la 2.800 de dolari (1.904 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO