Business Hi-Tech

Apple: Computerele noastre va vor da pe spate

12.01.2006, 19:02 20

MacWorld, cel mai popular eveniment pentru fanii companiei Apple, si-a deschis portile la San Francisco cu o multime de noutati, scrie The New York Times. Printre ele, lansarea primelor computere Mac ale Apple cu procesoare Intel, un parteneriat cu Microsoft prin care Windows va putea rula pe Mac-uri, dar si tot felul de gadgeturi si accesorii pentru produsele Apple.

Un nou computer iMac, precum si noul laptop MacBook Pro, sunt primele calculatoare Apple dotate cu procesoare Intel Core Duo, a spus Steve Jobs, directorul executiv al Apple.

"Cu sistemul nostru de operare Mac OS X si procesor Intel, computerele iMac sunt atat de performante incat ii vor da pe spate pe utilizatori", a plusat Jobs.

Decizia companiei americane de a renunta la procesoarele Power PC de la IBM, dupa 14 ani de colaborare, nu a fost o mare surpriza pentru analisti, intrucat parteneriatul cu Intel a fost anuntat oficial anul trecut. Ceea ce a surprins a fost faptul ca lansarea noilor computere a avut loc cu cateva luni mai devreme decat era stabilit, scrie The New York Times.

Apple a vrut sa creeze computere mult mai rapide, iar procesoarele de la Intel vor oferi de trei ori mai multa putere decat iMac G5, pana acum cel mai puternic computer din gama Apple. In plus, noul laptop MacBook Pro poate rula de patru-cinci ori mai repede decat predecesorul sau, PowerBook 4, a mai spus Jobs.

Noile iMac-uri au si aparut pe piata incepand de marti si se vor vinde la acelasi pret ca si computerele din gama precedenta, cel mai ieftin costand 1.300 de dolari (aproximativ 1.075 de euro). Insa laptopul MacBook Pro, care va costa minim 2.000 de dolari (1.650 de euro), va iesi pe piata abia in februarie, scrie presa americana.

"Pana la sfarsitul acestui an, avem in plan sa introducem procesoare Intel in toate computerele pe care le producem", a precizat seful Apple. "Sigur ca aceasta miscare, asa cum spun si analistii, ne va ajuta sa ne crestem cota de piata in defavoarea Microsoft", a mai spus el, precizand ca tinta Apple este sa atraga de partea sa aproximativ 4-5% din utilizatorii de computere cu sistem de operare Windows.

Cu toata rivalitatea dintre Apple si Microsoft, cele doua companii au semnat un acord in urma caruia sistemele de operare Windows vor putea fi instalate pe noile computere Mac, daca utilizatorii doresc acest lucru. "Daca exista utilizatori care prefera computerele Apple, dar sunt obligati din diverse motive sa ramana in lumea Microsoft, nu este nicio problema pentru ca pot opta pentru un sistem Windows", a declarat Phill Schiller, vicepresedinte Apple.

Tot la MacWorld, Apple a venit si cu o serie imbunatatita de aplicatii software, iLife, compatibila numai cu sistemele de operare Macintosh, care va permite utilizatorilor sa creeze, sa modifice sau sa distribuie mult mai usor fotografii, melodii digitale sau podcast-uri (jurnale radio digitale), filme sau alt tip de continut digital, scrie The New York Times.

La acest eveniment, Apple s-a concentrat mai putin pe linia de playere de muzica digitala iPod, cu toate ca ele au adus o crestere de 63% a veniturilor din vanzari in perioada octombrie - decembrie (primul trimestru al anului fiscal), pana la 5,7 miliarde de dolari (4,7 miliarde de euro). Totusi, au fost prezentate si o serie de accesorii pentru iPod-uri. Printre ele, o telecomanda wireless, iPod Radio Remote, cu care utilizatorii pot schimba melodiile sau regla volumul fara sa scoata playerul din buzunarul de la haina si pot prinde posturi de radio, au explicat oficialii Apple.

Mini-playerul nu a fost neglijat nici in lumea modei. Gigantul Levi Strauss pregateste un nou model de blugi, dotat cu un buzunar special pentru iPod Nano si cu un mini-panou de comanda electronic pentru a controla playerul fara a-l scoate din buzunar, au spus oficialii companiei, fara sa dea mai multe detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO