Business Hi-Tech

Apple încearcă să dea lovitura de graţie coreenilor de la Samsung, cerând interzicerea smartphone-ului Galaxy S III

Apple atacă şi vârful de gamă al Samsung, Galaxy S3

Galaxy S3

Autor: Vlad Popescu, Adrian Seceleanu

03.09.2012, 00:03 2483

Compania americană Apple a lansat o nouă ofensivă împotriva Samsung, solicitând unei instanţe federale - printr-o cerere depusă separat, interzicerea de la vânzare a patru noi produse ale firmei sud-coreene, printre care şi vârful de gamă Samsung Galaxy S3, scrie Reuters.

Prin această nouă acţiune Apple încearcă să maximizeze câş­ti­gurile aduse de victoria recentă împotriva Samsung, care va determina scoaterea de la vânzare din SUA a unor modele mai vechi ale rivalului sud-coreean.

Gigantul american a câştigat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o instanţă federală din California, unul dintre cele mai urmărite procese împotriva Samsung. Juriul a hotărât că mai multe produse ale companiei sud-coreene încalcă şase brevete ale Apple în zona designului şi interfeţei şi a cerut Samsung să plătească daune de 1,05 miliarde dolari.

Tot săptămâna trecută un tribunal din Coreea de Sud a decis că Apple şi Samsung şi-au încălcat reciproc brevetele de invenţie pentru diverse tehnologii. Instanţa a cerut Apple să înceteze comercializarea iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 şi iPad 2 în Coreea de Sud, în timp ce Samsung trebuie să scoată de pe piaţă 12 produse, inclusiv Galaxy S, Galaxy S II şi Galaxy Tab. În plus, Apple trebuie să plătească Samsung daune de 40 milioane woni (35.000 dolari), iar compania sud-coreeană are de onorat despăgubiri de 25 milioane woni.

Pe de altă parte, Bloomberg scrie, citând o sursă apropiată situaţiei, că directorul general al Apple Tim Cook şi CEO-ul Google Larry Page au discutat la telefon pe tema disputelor privind drep­turile de proprietate intelectuală şi tehnologiile patentate. Cook şi Page vor continua în curând discuţiile, a afirmat sursa Bloomberg, fără a face alte precizări. Apple nu are vreun litigiu cu Google, însă a dat în judecată mai multe companii care produc smartphone-uri pe platforma Android, precum Samsung şi HTC, atacând în justiţie inclusiv caracteristici ale sistemului de operare dezvoltat de Google.

O sursă apropiată avocaţilor Apple a afirmat că grupul a luat în calcul un proces împotriva Google în 2010, optând în schimb pentru acţionarea HTC în justiţie în primul proces privind patentele din industria telefoanelor "deştepte".

Apple a decis să nu atace Google, concluzionând că procesele împotriva produ­cătorilor rivali de smartphone-uri ar fi o strategie mai bună, a afirmat persoana citată. Sistemul de operare Android este oferit gratis de Google producătorilor, compania obţinând în schimb venituri din publicitatea prin intermediul telefoanelor mobile.

Google a cumpărat în acest an pentru 12,5 mld. dolari compania Motorola Mobility, producător de smartphone-uri şi tablete Android care deţine de asemenea un portofoliu impre­sionant de patente în domeniul IT&C. Motorola a dat în judecată Apple într-o instanţă comercială din Washington, acuzând compania că încalcă şapte brevete.

Apple a pierdut un proces cu Samsung Electronics în Japonia privind un patent pentru o tehnologie de sincronizare a conţinutului media de pe smart­phone-uri şi tablete cu servicii de stocare online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO