Business Hi-Tech

Apple reduce pretul playerelor iPod Shuffle

21.02.2008, 17:55 30

Compania americana Apple a anuntat reducerea pretului modelului iPod Shuffle dotat cu o memorie interna de 1 GB la 49 de dolari (33,3 euro), fata de 79 de dolari (53,7 euro), dupa ce vanzarile iPod au suferit in trimestrul trecut o depreciere considerabila, scrie Bloomberg.
Decizia Apple intervine dupa ce vanzarile playerelor digitale iPod au scazut ca urmare a reorientarii consumatorilor acestui tip de produse catre noile telefoane mobile iPhone si laptopurile-urile MacBoook comercializate de compania americana.
De asemenea, Apple a anuntat lansarea unei noi versiuni de Shuffle, cu o memorie de 2 GB care se va comercializa la un pret de 69 de dolari (47 de euro).
Steve Jobs, directorul executiv si cofondator al Apple, spera ca prin reducerea pretului playerelor din gama iPod sa reinvie vanzarile celor mai bine primite produse media, dupa ce acestea au crescut cu doar 5% in ultimul trimestru din 2007, iar in ultimul an au cunoscut un ritm trimestrial de crestere de peste 15%.
Ca urmare a acestui anunt, actiunile Apple s-au depreciat la bursa NASDAQ cu 2%, sau 2,45 dolari, la 122,48 de dolari per actiune (83,31 euro), dupa ce de la inceputul lui 2008 au scazut cu 38 de procente. Actiunile Apple s-au depreciat pe 23 ianuarie cel mai mult in ultimii cinci ani, dupa ce Jobs a anuntat ca ritmul de crestere al vanzarilor din acest trimestru va incetini la 29%, fata de 35% in trimestrul anterior. Playerele digitale Shuffle, cele mai ieftine produse de Apple, sunt disponibile in versiuni incepand de la 1 GB, care ofera posibilitatea de a stoca aproximativ 240 de melodii in format digital si detine o autonomie de pana la 12 ore.
La inceputului lunii februarie, Apple a introdus o serie de modele noi iPod, la un pret mai ridicat, dar care ofera o capacitate mai mare de stocare decat vechile versiuni, pentru a incuraja cumparatorii sa cheltuiasca mai mult pe produsele sale. De la lansarea primelor playere iPod, in octombrie 2001, Apple a vandut peste 140 de milioane de astfel de dispozitive.
Compania a lansat in luna iunie a anului trecut prima sa generatie de telefoane mobile, iPhone, care imbina tehnologia din spatele iPod cu functiile unui smart phone - ecran color tactil, camera foto si aplicatie de mail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO