Business Hi-Tech

Apple taie 500 $ din pretul MacBook Air

07.07.2008, 20:22 25

Apple a redus cu 500 $ (318,38 euro) pretul celui mai scump laptop din portofoliul sau - MacBook Air SSD - care va fi comercializat pentru 2.598 $ (1.654 de euro) in Statele Unite, scrie presa internationala. Anterior, acest model de MacBook Air era comercializat cu 3,098 $ (1.972 de euro).
Dispozitivul, lansat in ianuarie a acestui an, este distribuit in doua variante. Prima dispune de un hard disc traditional de 80 GB si procesor Intel Core 2 Duo tactat la 1,6 GHz, iar cel de-al doilea model foloseste o unitate de stocare SSD (Solid State Disk), bazata pe tehnologie flash.
Spre deosebire de hard discurile traditionale, unitatile SSD nu contin piese in miscare, eliminand astfel riscurile pierderilor de date cauzate de socuri mecanice.
In regiunea EMEA (Europa de Vest, Orientul Mijlociu si Asia), Apple a anutat ca va ieftini produsul cu 400 de euro. I.R.I.S. (Integrated Romanian Informations Systems), distribuitorul exclusiv al produselor Apple pe piata din Romania, a declarat ca firma americana inca nu a furnizat detalii despre regiunea Europei Centrale si de Est, dar se asteapta ca nivelul reducerii sa fie comparabil cu cel anuntat pentru pietele din vest.
In prezent, Apple MacBook Air este disponibil pe magazinul online al I.R.I.S. la preturile de 6.754 de lei (1.880 de euro; pentru versiunea cu hard disc de 80 GB), respectiv 11.391 de lei (3.170 de euro; pentru modelul SSD).
Pe magazinul online al Apple din Statele Unite, pretul de vanzare al modelului cu hard disc traditional a ramas neschimbat, la 1.799 $ (1.145 de euro).
Reducerea pretului survine dupa diminuarea preturilor platite pentru doua dintre componentele laptopului. Unitatea de stocare de tip SSD mareste pretul modelului de baza cu 400 $ spre deosebire de 599 $, in timp ce pretul procesorului Intel de 1,8 GHz a fost taiat cu
100 $ la 200 $.
Anuntul unei modificari a preturilor este in mod normal facut public de catre Apple, care urmareste o politica de mentinere a preturilor modelelor mai vechi, compensand prin actualizarea configuratiilor hardware. Aceasta ieftinire inseamna ca modelul MacBook Air echipat cu hard disc SSD nu mai este cel mai scump model de computer portabil din portofoliul companiei. Aceasta pozitie este ocupata in prezent de catre dispozitivul MacBook Pro de 17 inchi (43,2 centimetri), disponibil pentru 2.799 $ (1.782 de euro) in varianta standard.
MacBook Air este cel mai subtire laptop din lume, potrivit oficialilor Apple, avand grosimea maxima de 1,93 cm. In zona sa cea mai subtire, dispozitivul nu depaseste 0,4 cm. Produsul este criticat pentru faptul ca mizeaza exclusiv pe tehnologia wireless si nu dispune de port de retea traditional sau de unitate optica de citire a CD-urilor/DVD-urilor.

Prea scump?
Apple a redus cu 500 $ pretul de vanzare al celui mai scump laptop din portofoliu
MacBook Air cu unitate de stocare SSD (hard disc pe baza de flash) va costa astfel 2.598 $
In Europa, reducerea de pret este de 400 de euro
Versiunea cu hard disc traditional se comercializeaza la acelasi pret de 1.799 $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO