Business Hi-Tech

Apple va detrona gigantul Time Warner pe piaţa de închiriere de filme din SUA

07.07.2010, 23:05 15

Compania Apple ar putea devansa până la finele acestui angigantul Time Warner Cable pe piaţa de servicii video plătite lacerere (video on demand) din SUA, devenind astfel un competitorviabil pentru operatorii de cablu TV, scrie Financial Times.

Magazinul iTunes al grupului, care vinde sau închiriază filmeelectronic, a înregistrat o creştere mai rapidă decât cea aserviciilor video la cerere ale Comcast sau Time Warner Cable - ceimai mari operatori de cablu din SUA, potrivit datelor ScreenDigest, o companie de cercetare media.

Analiştii Screen Digest estimează că până la finele lui 2010americanii vor cumpăra sau închiria mai multe filme prin iTunesdecât prin intermediul serviciilor furnizate de Time WarnerCable.

Compania estimează că nivelul cheltuielilor cu închiriatul sauachiziţia de filme prin iTunes va ajunge în 2014 mai mare şi decâtcel înregistrat de Comcast, în prezent cel mai mare jucător de peaceastă piaţă.

"În acest an ne aşteptăm ca Apple să genereze 280 de milioane dedolari din businessul cu filme - prin intermediul a 35 de milioanede tranzacţii, în timp ce în cazul Time Warner Cable ne aşteptăm lavenituri de 160 de milioane de dolari din 31 de milioane detranzacţii", a declarat Arash Amel, director de cercetare pentrumedia digitală la Screen Digest.

Comcast ar urma să genereze în acest an 385 mil. dolari din 90de milioane de comenzi, a adăugat el. Însă cota Comcast încheltuielile făcute de consumatori va scădea ca urmare aascensiunii Apple. "În 2014 estimăm că Apple va avea venituri de470 de milioane de dolari din 56 de milioane de comenzi în timp ceComcast va avea venituri de 400 de milioane de dolari din 108milioane de tranzacţii". Creşterea Apple este un motiv deîngrijorare pentru industria de cablu TV, care a utilizat în modtradiţional serviciile de furnizare de conţinut video la cererepentru a-şi mări numărul de clienţi.

Operatorii americani de cablu oferă gratuit filme şi diferiteshowuri TV pentru clienţi, în tariful abonamentelor, pentru apreveni eroziunea bazei de clienţi.

"Operatorii de cablu TV au pierdut teren pe piaţa de serviciivideo la cerere în faţa Apple", a spus Amel. "Creştereaînregistrată de Apple arată că utilizatorii nu vor doar să se uitela filme pe televizoare", a adăugat el.

Hollywood-ul este din ce în ce mai interesat de serviciile videola cerere pe fondul creşterii explozive a pirateriei şi aldeclinului înregistrat de vânzările de DVD-uri. Nouă pagini webcare ofereau ilegal copii ilegale ale unor filme au fost închise încursul acestei săptămâni în Statele Unite, ca parte a unei acţiunicoordonate a administraţiei americane.

"Serviciile Apple oferă o alternativă legală la piraterie", aspus reprezentantul Screen Digest. El a adăugat că Hollywood-ul nuîşi poate permite să nu reacţioneze în faţa celei mai mariameninţări care pune în pericol viitorul industriei filmului.

"În următorul deceniu pirateria ameninţă să fie pentru industriafilmului un pericol la fel de mare cum a fost şi pentru industriamuzicală".

Steve Jobs le dă emoţii cabliştilor

  • Compania Apple ar putea devansa până la finele acestui angigantul Time Warner Cable pe piaţa de servicii video plătite lacerere (video on demand) din SUA.
  • Apple va obţine în acest an 280 mil. $ din vânzarea şiînchirierea de filme, în timp ce Time Warner Cable va avea venituride doar 160 mil. $.
  • Hollywood-ul este din ce în ce mai interesat de serviciilevideo la cerere pe fondul creşterii explozive a pirateriei şi aldeclinului înregistrat de vânzările de DVD-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO