Business Hi-Tech

Apple: vindem peste un milion de melodii pe zi

26.01.2005, 00:00 13

Magazinul virtual de muzica digitala iTunes, operat de Apple Computer, a atins o cifra record de vanzari - peste 1 milion de melodii zilnic, iar totalul melodiilor vandute pana acum a trecut de 250 de milioane, conform oficialilor companiei.
Magazinul, care acum este prezent in 15 tari, vinde aproximativ 1,25 milioane de melodii in fiecare zi, la pretul de 99 de centi bucata. iTunes este principala destinatie online pentru amatorii de muzica digitala, cu o cota de piata la nivel mondial de 70% in perioada decembrie 2003 - iulie 2004, conform companiei de cercetare NPD Group.
Apple a contribuit decisiv la revigorarea pietei de muzica legala in aprilie 2003, cand a lansat magazinul iTunes, comenteaza publicatia Forbes. Succesul magazinului se datoreaza in parte si popularului player digital iPod, pe care nu pot fi ascultate melodii care provin de la alte magazine decat iTunes, spun specialistii.
Totusi, masura de protectie luata de Apple a fost contracarata de compania rivala RealNetworks, care a introdus toamna trecuta un software prin care melodiile de pe propriul sau magazin puteau fi ascultate pe iPod. Apple a amenintat cu un proces, insa a preferat sa schimbe tehnologia in urmatoarea versiune a playerului sau, iPod Photo, astfel incat melodiile RealNetworks sa nu mai poata fi ascultate.
Apple a vandut 4,5 milioane de iPod-uri in ultimul trimestru din 2004, ducand totalul de astfel de dispozitive vandute la peste 10 milioane, in cei 3 ani care au trecut de la lansarea din octombrie 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO