Business Hi-Tech

Apple vrea software pentru iPhone si servicii de inchiriere online

12.06.2007, 18:46 13

Steve Jobs, directorul executiv Apple, ar putea permite dezvoltatorilor software sa dezvolte aplicatii software pentru mult anticipatul iPhone, scrie Bloomberg. Compania, care a dezvoltat doua din cele mai populare brand-uri din lume - Macintosh si iPod - spera ca aplicatiile third-party (dezvoltate de catre terti) sa creasca atractivitatea primului lor telefon mobil.
Jobs este asteptat astazi sa ia o pozitie oficiala in cadrul conferintei anuale a dezvoltatorilor Apple desfasurata in San Francisco - eveniment ce a atras 4.200 de participanti anul trecut.
Apple iPhone, care ruleaza versiunea modificata a sistemului de operare OS X, va fi lansat pe 29 iunie in Statele Unite.
Dezvoltatorii software au nevoie de permisiunea lui Jobs pentru a creea aplicatii pentru iPhone, iar Jobs ar putea sa fie de acord, a declarat Guy Kawasaki, fondatorul garage.com, o firma tehnologica nou infiintata. Steve Jobs a declarat ca se asteapta sa vanda 10 milioane de dispozitive iPhone in 2008, in incercarea de a obtine o cota de un procent din piata.
Oficialul Apple spera ca iPhone sa devina a treia sursa de venituri a companiei, dupa Mac si iPod, care genereaza individual vanzari anuale de 10 mld. dolari (7,46 mld. euro).
Desi nu este inca disponibil, iPhone a contribuit la cresterea valorii de piata Apple la peste 100 mld. dolari (74,68 mld. euro), iar titlurile companiei s-au apreciat cu 46% de cand Jobs a anuntat lansarea dispozitivului in luna ianuarie a acestui an.
Pe piata divertismentului digital Apple poarta discutii avansate cu marile studiouri de film de la Hollywood pentru a lansa un serviciu de inchiriere de filme online, care va ataca pozitia operatorilor de televiziune prin cablu si satelit.
Apple deja comercializeaza filme care pot fi descarcate online prin intermediul serviciului iTunes. Pentru aceasta, Apple a semnat acorduri de distributie cu Walt Disney si Paramount. Alte studiouri au fost mai retinute, deoarece considera ca distributia digitala ar putea afecta negativ vanzarile DVD-urilor.
Lansarea serviciului este programata pentru toamna acestui an, iar inchirierea unui film pentru o perioada de 30 de zile va costa 2,99 dolari (2,23 euro).
Desi Apple a incurajat industria muzicala sa renunte la protectia la copiere a fisierelor (Digital Rights Management - DRM), se pare ca in acest caz nu-si va urmari propria filozofie. Filmele vor contine software de tip DRM care va impiedica duplicarea filmelor, insa va permite transferul acestora pe dispozitive precum iPod si iPhone.
Un executiv din industrie este de parere ca Apple va concura astfel cu oricine ofera servicii video on-demand.
VOD constituite o sursa din ce in ce mai mare de venituri pentru operatorii de cablu, precum Comcast, si operatorii de televiziune prin satelit, precum DirecTV. Exista si servicii online care ofera VOD, precum Microsoft Xbox Live, Movielink si Unbox (joint-venture intre Amazon si TiVo).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO