Business Hi-Tech

Arbitrul pietei telecom verifica daca RCS&RDS si Zapp sunt in stare sa lanseze la timp serviciile 3G

Arbitrul pietei telecom verifica daca RCS&RDS si Zapp sunt in stare sa lanseze la timp serviciile 3G

Chris Bataillard si Alexandru Oprea, directorii generali ai Telemobil (Zapp) si RCS&RDS, trebuie sa demonstreze ca au indeplinit promisiunile care le-au adus ultimele doua licente 3G

16.05.2008, 21:02 34

Arbitrul pietei telecom va trimite o echipa de 20 de oameni si o flota de autovehicule speciale - dotate cu echipamente care determina acoperirea retelelor de telefonie mobila, pentru a verifica, incepand de saptamana viitoare, acoperirea retelelor 3G ale RCS&RDS (DigiMobil) si Telemobil (Zapp), cu scopul de a determina daca cele doua companii si-au indeplinit promisiunile facute atunci cand au obtinut ultimele doua licente 3G.
"Termenul de indeplinire a obligatiilor prevazute in licenta pentru prima faza de dezvoltare a retelelor 3G de catre acesti doi operatori este 1 iunie 2008. Verificarile vor incepe inca de saptamana viitoare, prin sondaj, in locatiile in care operatorii ne anunta ca au finalizat deja obiectivele asumate pentru prima faza de dezvoltare a retelei", a precizat pentru ZF Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Oamenii ANRCTI vor face controale pe teren, prin sondaj, pe baza declaratiilor operatorului. "La termenul limita de indeplinire a obligatiilor asumate de catre furnizori prin licenta de 3G, acestia vor depune la ANRCTI declaratii de indeplinire a obligatiilor, declaratii pe care Autoritatea le va verifica atat prin controale pe teren a numarului de site-uri instalate de catre operatori, cat si prin intermediul sistemului integrat de inspectie - RADIS (flota de autospeciale specializate in determinarea acoperirii retelelor mobile de tipul CDMA450, GSM900, GSM1800 si UMTS). Definitia acoperirii variaza in functie de serviciul oferit si poate avea diversi parametri (4-5, in unele cazuri). De regula, exista o conditie de nivel de camp asociata cu probabilitatea prezentei acestuia. De exemplu, in orase, pentru un canal de voce 3G, aceasta conditie este definita ca fiind un nivel de 38 decibelmicrovolt pe metru, cu probabilitate de 50%, la inaltimea de 1,5 m deasupra solului, semnal care asigura si receptie indoor", a explicat Georgescu.
RCS&RDS a anuntat ca la jumatatea anului reteaua sa de telefonie mobila, construita cu Nokia Siemens Networks, va acoperi 180 de orase si 2.500 de kilometri de drumuri nationale - reprezentand 50% din populatia Romaniei.
De cealalta parte, Telemobil (Zapp) a anuntat ca la acelasi termen reteaua construita cu furnizorul chinez de echipamente telecom ZTE va acoperi 19 orase, reprezentand 26% din populatia Romaniei.
Marele perdant al licitatiei pentru ultimele doua licente 3G, care permit furnizarea de servicii de voce si date a fost Cosmote, care a ratat astfel posibilitatea de a-si adauga in portofoliu servicii de date de mare viteza.
Diferenta uriasa dintre obligatiile asumate de RCS&RDS si Telemobil in ce priveste acoperirea retelei 3G rezida din faptul ca Zapp detine deja o retea de voce si date cu acoperire nationala, in timp ce RCS&RDS foloseste aceasta licenta pentru a-si face propria infrastructura, in primul rand pentru a furniza serviciile de voce. Zapp, in schimb, a anuntat ca va folosi licenta 3G exclusiv pentru a construi o noua retea pe care sa ofere servicii de internet mobil.
Din motivele enuntate mai sus (retea deja existenta, acoperire mai mica), Zapp are de achitat o factura mai mica pentru reteaua 3G, fata de RCS&RDS - care a anuntat ca va cheltui o mare parte din creditul de 500 mil. dolari luat in acest an pentru dezvoltarea infrastructurii.
Pentru ambele companii dezvoltarea retelei 3G si "trecerea" controlului exercitat de ANRCTI este vitala. Zapp isi leaga practic relansarea de aceasta retea, de a carei "activare" intentioneaza sa lege promovarea unor noi produse si servicii, dupa doi ani de prezenta discreta pe piata.
In ceea ce priveste RCS&RDS, de succesul sau insuccesul investitiilor masive pe care le face operatorul in telefonia mobila, printre altele, depinde viitorul companiei si structura actionariatului. Astfel, RCS&RDS avea datorii totale de 234 mil. euro la sfarsitul lui 2006, an in care compania raportase afaceri de 221 mil. euro. In acest an, dupa ce abandonase planul de a se lista la Londra, Zoltan Teszari - misteriosul om de afaceri care detine controlul la RCS&RDS - a luat un imprumut record de 500 mil. dolari pentru a-si finanta expansiunea. In 2007 compania a avut afaceri egale cu suma creditului contractat - fapt ce demonstreaza, din nou, apetitul pentru risc al RCS.
Telemobil si in special RCS&RDS mizeaza astfel sume importante in dezvoltarea portofoliului de produse si servicii, in conditiile in care sunt in lupta cu Orange si Vodafone, operatori care aveau la finele lui 2007 81% din piata (cota calculata pe baza numarului de cartele sim active) si afaceri cumulate de circa 2,4 mld. euro.
Pe piata activeaza un al treilea competitor, care a contribuit semnificativ la cresterea concurentei pe piata: Cosmote. Operatorul, parte a grupului OTE, a ajuns anul trecut la o cota de 15% din piata, prin campanii agresive de atragere de clienti.
Telemobil si RCS&RDS aveau la finele anului trecut sub 3% din numarul total de clienti de telefonie mobila din Romania, respectiv aproape 700.000 de clienti. Diferenta intre cele doua companii este data de faptul ca Zapp are doar clienti cu abonament, care si achita o taxa lunara pentru serviciile de voce si date, in timp ce RCS&RDS a ajuns la 800.000 de clienti DigiMobil oferind gratuit nu doar mobile 3G, ci si serviciul in sine.
Concluziile verificarilor ANRCTi vor fi anuntate la jumatatea lunii august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO