Business Hi-Tech

Băncile au dat credite noi în lei de 12 miliarde de lei din ianuarie până în aprilie

Băncile au dat credite noi în lei de 12 miliarde de lei...

Autor: Liviu Popescu

04.06.2015, 00:06 151
Băncile locale au acordat credite noi populaţiei şi companiilor de 12 miliarde de lei (2,8 mld. euro) în primele patru luni, în creştere cu 1,5 mld. lei faţă de acelaşi interval de timp din 2014, potrivit datelor BNR.
 
Creditele noi acordate pe segmentul de retail au cumulat aproape 6 mld. lei în intervalul de timp ianuarie-aprilie, în creştere cu 1,2 mld. lei faţă de primele patru luni din 2014. Creditarea de retail a depăşit practic nivelul record atins în primele patru luni din 2008, în plin boom economic. Pe de altă parte, împrumuturile noi acordate companiilor însumau 6 mld. lei în intervalul ianuarie-aprilie, cu 200 mil. lei mai mult faţă de perioada co­res­pun­ză­toare din 2014. Comparativ cu nivelul record atins în 2008, creditele noi acordate segmentului corporate s-au înju­mă­tăţit.
 
Astfel, creditarea pe retail a dat semne că s-a revigorat, însă bancherii încă sunt reticienţi să acorde îm­pru­muturi companiilor. Cele din urmă spun că dobânzile şi comisioanele prea mari le ţin departe de solicitarea unui împrumut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO