Business Hi-Tech

Bataillard: Criza si cei doi ani in care Zapp nu a facut nimic au redus valoarea companiei

Bataillard: Criza si cei doi ani in care Zapp nu a facut nimic au redus valoarea companiei
03.09.2009, 00:00 111

Criza economica si perioada 2006-2008 in care Zapp Romania nu a mai investit nimic din cauza disputelor dure dintre cei doi actionari au afectat negativ valoarea tranzactiei cu grupul Cosmote, spune Chris Bataillard, CEO al Telemobil si omul care a convins in anul 2000 familia premierului libanez Rafic Hariri sa investeasca, prin grupul Saudi Oger, in mai multi operatori telecom din Europa, printre care si Telemobil.

"Situatia economica internationala si cele 18 luni de indecizie la nivelul strategiei companiei s-au reflectat in mod absolut in valoarea tranzactiei. Nu a fost o investitie extraordinara pentru Saudi Oger, dar la aceasta situatie au contribuit un numar foarte mare de factori externi", a spus Bataillard intr-un interviu pentru ZF.

"Lucrul care a lovit cel mai puternic in Zapp, si aceasta trebuie sa fie o lectie pentru oamenii de afaceri, a fost ca nu poti avea o companie in care sa ai doi proprietari care detin parti egale din actiuni fara ca unul sa fie liderul clar. Am pierdut sume uriase de bani din cauza indeciziei. Oamenii nu inteleg ca absenta unei decizii este o decizie. Daca nu iei o decizie, ai luat o decizie si acea decizie este de obicei cea mai proasta", a explicat seful Telemobil.

Zapp, companie evaluata in 2008 de ZF si casa de investitii Capital Partners la valoarea de 145 mil. euro, a fost preluata in acest an de grupul Cosmote pentru 61 mil. euro. Grecii si-au asumat si datorii de 146 mil. euro - generate in cea mai mare parte de investitii in reteaua 3G.

 

Am fi putut fi morti acum

Telemobil produsese in 2006 una dintre cele mai mari surprize de pe piata locala telecom, castigand in fata Cosmote una dintre ultimele doua licente 3G scoase la vanzare de stat, insa ulterior compania nu numai ca nu a investit in dezvoltarea retelei, ba chiar nu a mai lansat decat putine produse noi si a redus la zero bugetul de promovare.

Bataillard spune ca problemele au fost generate de refuzul americanilor de la Qualcomm de a finanta o investitie intr-o retea UMTS (3G) si crede ca decizia de a nu extinde reteaua prin tehnologia CDMA a salvat Zapp. "Daca am fi luat decizia care era atunci pe masa, sa mergem pe CDMA, am fi fost probabil morti acum pentru ca am fi fost singurii din lume care am fi facut asta. Cred ca cea mai buna decizie pe care am luat-o de cand lucrez pentru Telemobil a fost de a alege tehnologia UMTS."

 

Ne gandeam ca vom vinde unui outsider care sa intre astfel in Romania

Seful Zapp spune ca o buna descriere a activitatii sale din ianuarie 2008, cand a redevenit CEO al Telemobil, pana in prezent, este de reducere a pierderilor potentiale. "Am lucrat cat de repede si de bine am putut, dar nu poti intoarce inapoi timpul pierdut. Am evitat pierderi mai mari. Acest lucru a fost critic. Daca ne uitam in trecut, cred ca in loc sa fi cheltuit 5 milioane de euro pe publicitate ar fi fost mai bine sa investim trei milioane de euro in reteaua CDMA si doar doua in publicitate, pentru ca am fi avut clienti mai multumiti."

Bataillard spune ca nu e nicio surpriza ca Saudi Oger a iesit din afacerea in care a investit in anul 2000, dar recunoaste ca modul in care s-au desfasurat lucrurile nu a fost conform planurilor initiale.

"Noi am avut intotdeauna in minte o strategie de exit, dar credeam ca va fi vorba de un outsider care va intra prin achizitia Zapp in Romania. Dar atunci cand ai prea multi concurenti pe piata, asa cum este situatia in Romania, strategia ideala a devenit consolidarea. Iar valoarea Zapp a fost mai mare pentru un insider decat pentru un outsider."

 

300 de oameni au plecat de la Zapp

In ceea ce priveste situatia Zapp dupa anuntarea tranzactiei cu Cosmote, Bataillard spune ca lucrurile se desfasoara normal, iar consultarile cu noii actionari se limiteaza la lucruri foarte importante, pentru a evita probleme in investigatia Consiliului Concurentei. Seful Zapp estimeaza ca la finele lui octombrie Concurenta va aproba tranzactia. "E doar o formalitate", crede el.

In alta ordine de idei, Bataillard spune ca si veniturile Zapp sunt in linie cu piata, adica in scadere, context in care compania a redus costurile. "Am restructurat multe proceduri, care presupuneau multe hartii. In principiu realizam aceeasi activitate cu mai putini oameni. Am ajuns la aproximativ 600 de oameni de la 900 de oameni la un moment dat."

 

Viteza retelei Zapp a crescut la 21,6 Mbps in Capitala, dar clientii nu pot cumpara deocamdata modemuri compatibile

 

Telemobil a lansat comercial in Bucuresti prima retea de telecomunicatii HSPA+, care permite viteze de descarcare a datelor de pana la trei ori mai ridicate decat cele furnizate prin reteaua 3G, respectiv de pana la 21,6 Mbps, insa momentan clientii nu vor putea folosi aceste servicii pentru ca operatorul nu are pe stoc modemurile compatibile cu aceste viteze, conform oficialilor companiei. Prin reteaua de telecomunicatii HSPA+, vitezele de incarcare vor creste, de asemenea, de peste 15 ori, de la 384 Kbps la 5,8 Mbps. Pe langa lansarea retelei HSPA+ si derularea celei de-a doua faze a retelei UMTS, Telemobil va extinde cu 25% aria de acoperire a serviciilor de date de mare viteza, pana la 2,4 Mbps, oferite prin tehnologia EVDO. Ulterior acestei dezvoltari, operatorul va acoperi peste 80% din populatia Romaniei, aproape dublu decat aria de acoperire pentru servicii mobile de date de mare viteza furnizate de alti operatori din piata. Serviciile HSPA+ vor fi disponibile incepand cu acelasi tarif ca si pentru cele 3G, de 9 euro pe luna (fara TVA), tarif care include un trafic de date de 1,5 GB pe luna, dupa care viteza de download scade la 128 kbps. Diferenta va fi data de pretul modemului, care va fi de 50 de euro. Directorul general al Telemobil Chris Bataillard a adaugat ca dezvoltarea retelei HSPA+ este parte a acordului incheiat intre Telemobil si producatorul chinez de echipamente IT&C ZTE la inceputul anului 2008, finantat de China Development Bank printr-un imprumut de 220 milioane de euro, suma destinata finantarii programului operatorului de telefonie mobila de dezvoltare a infrastructurii. Telemobil opereaza reteaua de telefonie Zapp Mobile din anul 2001, bazata pe tehnologiile CDMA in banda de frecventa de 450 MHz si UMTS in banda de frecventa de 2,1 GHz.

 

Chris Bataillard, seful Zapp, despre...

  • Functia de CEO al Zapp - "Daca sunt solicitat sunt disponibil, dar nu as vrea sa raman prin preajma daca nimeni nu ar vrea acest lucru."
  • Ancheta Concurentei - "O formalitate in conditiile in care Orange si Vodafone au aproape 80% din piata."
  • Integrarea Zapp - "Poate ca vom fi liantul care va lega mai mult afacerile Romtelecom si Cosmote."
  • Discutiile cu Cosmote - "Avem relatii personale si profesionale foarte bune si o agenda comuna." 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO