Business Hi-Tech

Bill Gates: Telefonul inteligent conectat la televizor ia locul PC-ului ieftin

31.01.2006, 20:17 34

Suparat ca proiectul laptop-ului de 100 de dolari petnru tarile in curs de dezvoltare nu a inclus sistemul de operare Windows, seful Microsoft, Bill Gates, a decis sa contraatace cu un proiect si mai revolutionar.

Produsul promovat de Gates este un telefon mobil inteligent, care se conecteaza la un televizor si la o tastatura, preluand astfel rolul computerului. Este astfel mai ieftin si mai usor de utilizat decat orice computer, iar Microsoft ar putea deveni lider de piata peste noapte in domeniul telefoanelor inteligente.

"Oricum toata lumea va avea un telefon mai devreme sau mai tarziu", a declarat Crag Mundie, vicepresedinte Microsoft. El a povestit ca este mai important pentru comunitatile rurale din zone izolate sa aiba si telefon, nu doar laptop ieftin, lucru care rezolva inca o problema, cea a conectarii la Internet.

Bill Gates a inceput sa promoveze puternic ideea la ultimele sale aparitii in public, lucru care indica faptul ca Microsoft vede in asta o oportunitate de afaceri serioasa.

Mai mult, oficialii celui mai mare producator de soft din lume s-au declarat foarte sceptici fata de planurile lui Nicholas Negroponte, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), de a realiza laptopul de 100 de dolari folosind aplicatii deschise (open source).

Cercetatorul MIT, care a estimat ca laptopurile pentru lumea a treia vor avea un impact serios asupra calitatii vietii in tarile in curs de dezvoltare, a anuntat la Davos ca are comenzi in valoare de 700 de milioane de dolari (578 milioane de euro), de la tari precum Thailanda, Egipt, Nigeria, India, China, Brazilia si Argentina.

El a spus ca a strans 20 de milioane de dolari (16,5 milioane de euro) pentru a incepe productia de laptopuri ieftine si a asigurat ca are promisiunea ferma a taiwanezilor de la Quanta Computer si Advanced Micro Devices (AMD) ca vor sustine proiectul.

Fundatia sa, One Laptop per Child, care a lansat proiectul laptopului ieftin, a semnat un memorandum cu Natiunile Unite pentru dezvoltarea programelor tehnologice menite sa ajute natiunile sarace. Mai mult, fundatia discuta cu consortiul care regmelenteaza industria GSM pentru a obtine conectivitate la Internet prin retelele celulare la preturi preferentiale in cadrul programelor de binefacere din lumea a treia.

"Am experimentat cu ideea de a folosi miniproiectorul pentru celular ca sa realizam un simulacru de PC. AM ajuns la concluzia ca este mai putin practic decat un laptop ieftin", a spus Nicholas Negroponte.

Gigantii tehnologiei, care au participat la dezbaterile de la Davos, spun ca s-a concretizat mai mult decat in perioada de boom a dot-com, un model de business axat pe servicii sau produse gratis sau ieftine, dar pe care se realizeaza incasari prin publicitate.

"Este modelul Google sau Skype, care se pare ca are un succes fulminant", a explicat un analist. "Este un model de business demn de laut in seama, pentru ca se obtine un nivel mare de clienti relativ rapid", a recunoscut Bill Gates.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO