Business Hi-Tech

Boom pe piata telefoanelor mobile

30.04.2004, 00:00 25

In primele trei luni ale lui 2004 s-au vandut la nivel mondial 153 de milioane de telefoane mobile, cu 40% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, indica un raport realizat de firma de analiza Strategy Analytics.
Cresterea este cea mai mare din ultimii ani, anul trecut pe primul trimestru cifrandu-se la doar 17%, iar in ultimele trei luni ale 2003 fiind de 24%. Trimestrul a fost marcat de declinul finlandezilor de la Nokia, care au reusit sa pastreze numai 29% din piata, fata de 34,8% pe ansamblul anului 2003 si 45% pe trimestrul patru al anului trecut. Nokia a vandut in total in aceasta perioada 44,7 milioane de telefoane. "Probabil ca finlandezii vor face reduceri de pret si vor recupera teren pe trimestrul al doilea. Insa este numai o solutie de moment", a apreciat un specialist al Strategy Analytics.
Slabiciunea Nokia a fost speculata la maximum de principalii sai rivali, spun analistii. Motorola a inregistrat pe primele trei luni o crestere a vanzarilor de 51%, cele 25,3 milioane de telefoane vandute aducandu-i companiei americane o cota de piata la nivel mondial de 16,5 %, fata de 14,5% pe anul 2003. "Rezultatele bune ale Motorola se datoreaza vanzarilor peste asteptari din America si revigorarii vanzarilor din Europa Occidentala", a apreciat un analist. Sud-coreenii au accelerat ritmul pe primul trimestru al acestui an, Samsung crescandu-si cota de piata la 13,1 procente, fata de 10,8 % pe ansamblul lui 2003. LG Electronics a inregistrat o crestere a vanzarilor de 56%, insa nu a reusit sa intreaca principalul sau rival, Sony Ericsson, care si-a extins puternic portofoliul de produse. Ambele companii se lupta pentru locul 5 la nivel mondial cu o cota de piata in jurul a 5,7 %.
Producatorul german Siemens, care a atacat piata cu modele de telefoane cu ecran color si camera foto la preturi medii nu a mai avut cresterea spectaculaosa de la finalul anului 2003, mentinandu-se insa la nivelul de 8,4% din piata, la fel ca anul trecut.
Analistii pietei spun ca vanzarile in crestere se datoreaza in special oamenilor care isi abandoneaza vechile celulare si trec la noua generatie multimedia, cu ecrane color, camere foto si functii de organizer, in special pe pietele din SUA, Europa occidentala si Asia. De asemenea, la crestere au contribuit noii abonati de telefonie mobila din piete precum China, America de Sud si Europa de Est.
"Vanzarile de telefoane mobile vor continua sa creasca pe parcursului anului 2004. Ne asteptam ca per-total sa se vanda 586 de milioane de unitati in acest an",a spus un oficial al Strategy Analytics.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO