Business Hi-Tech

Ce n-a reusit Google face Yahoo: biblioteca digitala universala

04.10.2005, 18:16 30

Portalul de Internet Yahoo va anunta saptamana viitoare un proiect ambitios prin care sa transpuna in format digital sute de mii de carti, dar si continut audio si video, pentru a crea astfel, in urmatorii ani, o biblioteca digitala vasta care sa fie facuta publica pe Internet, scrie The New York Times.

Astfel, Yahoo va ataca cel mai mare motor de cautare pe segmentul bibliotecii digitale globale, intrucat Google a fost cel care a venit cu aceasta idee de biblioteca virtuala la finalul anului trecut, cand a si initiat proiectul Google Print Library Project.

Insa Google a intrerupt temporar acest proiect in urma presiunilor facute de edituri si de autorii de opere literare, care s-au aratat ingrijorati de posibilele incalcari ale drepturilor de autor, relateaza presa internationala.

Faptul ca rivalul Google a intampinat probleme nu a determinat Yahoo sa dea inapoi de la acest proiect, numit Open Content Alliance, mai ales ca la crearea bibliotecii digitale vor participa, in parteneriat cu Yahoo, mai multe corporatii, printre care si Adobe si Hewlett-Packard, organizatii nonprofit si universitati, scrie The New York Times.

"Marea majoritate a cartilor care vor fi scanate pentru biblioteca digitala vor proveni de la edituri si de la autori de carti, fapt care ne va scuti practic de problemele pe care le-a intampinat Google cu incalcarea drepturilor de autor", a precizat David Mandelbrot, vicepresedinte al diviziei de cautare a Yahoo.

"Nu vom prelua absolut nici un material fara sa avem acordul explicit pentru a face acest lucru", a mai spus el. Insa acest fapt inseamna ca foarte multe carti care sunt pastrate in marile biblioteci "de piatra" din lume nu vor ajunge in biblioteca digitala a Yahoo, scrie presa internationala.

Biblioteca digitala va cuprinde atat carti din biblioteci publice, cat si carti protejate prin drepturi de autor. Intreaga biblioteca va fi pusa la dispozitia utilizatorilor, gratuit, pe un site special, www.opencontentalliance.org, insa continutul indexat va putea fi oferit utilizatorilor si de mari motoare de cautare, inclusiv Google, atunci cand utilizatorii efectueaza o cautare dupa un anumit material, a explicat oficialul Yahoo.

Pentru inceput, cativa dintre participantii la Open Content Alliance, vor scana si transpune in format digital aproximativ 18.000 de opere din literatura americana.

Aceste opere, printre care se numara si volume cunoscute ale lui Mark Twain, Henry James si Edgar Allen Poe, vor aparea pe Internet pana la sfarsitul acestui an, iar intreaga biblioteca va fi publicata online cel mai probabil la sfarsitul anului viitor, au precizat oficialii Yahoo.

Amploarea acestui proiect va presupune costuri foarte mari, insa Yahoo nu a precizat intreaga suma necesara pentru a transforma biblioteca virtuala in realitate. Pentru primul an de desfasurare a Open Content Alliance, Yahoo va investi intre 300.000 si 500.000 de dolari (250.000 - 415.000 de euro), HP si Adobe vor contribui cu partea de hardware necesara, iar universitatile partenere vor investi probabil sume similare cu Yahoo, scrie The New York Times.

Cel mai mare portal de Internet din lume a incercat in permanenta sa vina cu noi servicii pe piata pentru a putea face fata rivalilor. Cu toate ca noul proiect nu va fi o sursa directa de venit pentru companie, va ajuta Yahoo sa-si creeze o pozitie mai buna pe piata si sa-si expuna capacitatile serviciilor de cautare oferite, scrie The New York Times.

Si nu numai atat, dar biblioteca digitala globala va constitui un nou teren de lupta intre Yahoo si Google, intrucat cele doua companii vor incerca in permanenta sa castige teren in ceea ce priveste numarul de carti indexate sau cat de rapida este cautarea prin acestea, scrie publicatia americana.

Totusi, diferentele dintre proiectul Open Content Alliance si Google Print Library Project sunt vizibile. Daca Google a fost chiar si actionat in justitie pentru incalcarea drepturilor de autor si criticat de Association of American Publishers (AAP), asociatie care reprezinta interesele a peste 300 de edituri americane, pentru aceasta initiativa, Yahoo se bucura acum de o reactie exact opusa din partea editurilor, autorilor si utilizatorilor.

"Yahoo va respecta drepturile de autor, iar Google ar trebui sa urmeze acelasi exemplu", a precizat Patricia Schroeder, presedinte AAP.

Intentia Google si mai nou si a Yahoo de a face cat mai multe carti accesibile in format digital, pentru cautari online, pare sa fie apreciata de analisti, scrie publicatia americana. "Este un exemplu despre cum Internetul ofera o multime de oportunitati de a disemina informatia", este de parere David Sohn, consilier la organizatia non-profit Center for Democracy and Technology.

Sinceri sau nu, oficialii Google au primit si ei "bine" vestea crearii unei biblioteci digitale de catre Yahoo. "Ne bucuram cand apar si alte companii care sunt interesate sa ofere acces la informatie intregii lumi", a precizat un oficial al celui mai mare motor de cautare din lume. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO