Business Hi-Tech

CeBIT se straduie sa-si pastreze renumele de cel mai mare targ IT&C din lume

CeBIT se straduie sa-si pastreze renumele de cel mai mare targ IT&C din lume

CeBIT resimte schimbarile din industria IT&C: editia din acest an e desfasurata pe o suprafata mai mica, iar anul viitor durata targului va fi redusa cu o zi si mutata la inceputul lunii martie

19.03.2007, 19:19 17

CeBIT, targul anual dedicat industriei IT si telecom, incearca sa combata un brusc declin al numarului expozantilor, scrie presa internationala. Unii analisti sustin ca industria incepe sa-si piarda din farmec si va deveni la fel de banala ca industria auto.
Perioada de glorie a CeBIT avea loc acum peste zece ani, cand numeroase companii nou infiintate incercau sa atraga atentia consumatorilor cu gadget-uri si software de care acestia nu auzisera si nici nu stiau ca au nevoie. In prezent, consumatori din intreaga lume sunt constienti de faptul ca ar avea nevoie de televizoare cu ecran plat, telefoane mobile la moda sau playere MP3, iar publicitatea joaca un rol important in aceasta afacere.
Organizatorii targului au precizat ca din punct de vedere al intinderii, editia din 2007 va fi cu 10% mai mica decat editia precedenta. Aceasta situatie se datoreaza in mare parte absentei firmelor multinationale, care prefera sa interactioneze direct cu consumatorii.
Printre marii absenti se numara producatorii de telefoane mobile Nokia si Motorola.
Cei care au ramas sunt expozantii mai mici, care au nevoie sa intre in contact cu vizitatorii de business. Astfel, anul acesta, intre 15 si 21 martie, la Hanovra, targul se va desfasura cu 6.000 de expozanti - un mic declin, sustin organizatorii, firma Deutsche Messe.
Totusi, chiar daca multe companii au fost absente, vizitatorii targului se pot bucura de inovatii in majoritatea segmentelor industriei.
LG-Nortel a lansat primul video-telefon care permite monitorizarea casei de la distanta. In cazul detectarii unui hot sau a unui incendiu, un senzor instalat in casa atentioneaza proprietarul, iar o camera de supraveghere Wi-Fi furnizeaza semnal video in timp real catre video-telefon.
E-TEN a prezentat noua generatie de "telefoane inteligente" Glofiish X800, care suporta conexiuni de mare viteza HSDPA (3,5G), conexiuni Wi-Fi si Bluetooth si dispune de un modul GPS. X800 ruleaza Windows Mobile 6 si suporta serviciul Windows Live.
Pe de alta parte, Samsung a lansat Q1 Ultra, un UMPC (ultra mobile PC) care are un ecran touch-screen de 7 inci (18 cm) si doua camere video. Sistemul are instalat Windows Vista si va costa intre 899 si 1.299 de dolari (676-976 de euro).
Asus a etalat un monitor de 22 de inci (56 cm), dedicat pasionatilor de jocuri. Asus PG-221 este un adevarat centru multimedia, dispunand de cinci tipuri de intrari video, hub USB, webcam integrat de 1,3 megapixeli si un sistem de boxe 2.1.
Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a prezentat telefoane mobile capabile sa efectueze apeluri pe Internet folosind Skype, dar a subliniat ca nu are planuri concrete de lansare comerciala a acestor servicii, intrucat astfel si-ar reduce veniturile din serviciile "traditionale" de voce.
"Nu ne-am decis daca vom lansa serviciul si nici nu am stabilit conditiile de comercializare", a declarat Jan Holzberg, managerul proiectului, care are numele de cod Starfish. Acesta permite abonatilor sa trimita mesaje text sau sa sune prin Internet contacte aflate pe portaluri precum MSN, Yahoo!, AOL si Skype. Practic, un apel catre o tara aflata pe cealalta parte a lumii ar fi taxat ca un apel normal.
In ce priveste evolutia Cebit, analistii sunt de parere ca indreptarea atentiei de la consumatori la profesionisti va slabi si mai mult evenimentul, care nu va putea concura cu cel mai important targ de electronice de consum din Germania - targul anual IFA, desfasurat in Berlin. Urmatoarea editie CeBIT va fi mutata la inceputul lunii, urmand sa aiba loc intre 4 si 9 martie 2008. Incepand intr-o zi de marti si incheind cu un weekend adresat publicului general, organizatorii spera sa ajute expozantii sa economiseasca bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO