Business Hi-Tech

Cele patru oferte depuse pentru 3G intra la evaluare

12.09.2006, 19:46 13

Toate cele patru companii care au depus la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) oferte pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G) s-au calificat pentru etapa de evaluare, a anuntat institutia.
Astfel, ofertele Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), RCS&RDS, Cosmote Romania si Telemobil (Zapp) vor fi evaluate timp de cel mult cinci saptamani astfel incat, pe 15 octombrie, vor fi anuntati castigatorii licitatiei, se arata intr-un comunicat al IGCTI.
Initial, se inscrisesera in cursa cinci companii, insa Combridge Sfantu Gheorghe, care ofera servicii telecom sub brandul EuFonika, s-a retras ulterior.
In perioada de evaluare a ofertelor, 11 septembrie-15 octombrie, vor fi anuntati castigatorii licitatiei pentru licentele 3G, care vor plati un pret similar cu cel din 2004, respectiv 35 de milioane de dolari. Cel mai important criteriu in evaluarea ofertelor este acoperirea geografica si a populatiei, pentru care se acorda 55 de puncte. Fezabilitatea tehnica aduce 25 de puncte, iar capacitatea financiara, 10. Cate 5 puncte se acorda pentru fezabilitate comerciala si specializare si experienta.
Potrivit caietului de sarcini, viitorii proprietari de licente de telefonie din generatia a treia (3G) vor fi obligati sa dezvolte retele de telecomunicatii care vor acoperi, pana la finele anului 2011, un numar de 11 orase mari ale Romaniei, printre care si Capitala.
Rezultatul competitiei organizate in acest an de statul roman pentru acordarea a doua licente pentru furnizarea de servicii de telefonie de generatia a treia (3G) va influenta semnificativ piata locala de telecom, intrucat le va oferi castigatorilor posibilitatea de a oferi clientilor noi servicii integrate, fixe si mobile, de voce si date, care vor duce la cresterea competitiei intre jucatorii prezenti pe piata, a declarat anterior Ilan Schory, Senior Partner la compania TASC Strategic Consulting.
Primii operatori 3G locali, Vodafone Romania si Orange Romania, au obtinut licenta in 2004, in urma unei licitatii organizate de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Primele servicii de acest tip au fost lansate comercial in aprilie 2005 de Vodafone Romania. La inceputul lui iunie a acestui an, si Orange Romania a lansat serviciile 3G. Potrivit datelor IGCTI, 22 de orase din Romania sunt acoperite de retelele 3G, ceea ce corespunde unei rate de penetrare a serviciilor de acest tip de aproximativ 30% din populatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO