Business Hi-Tech

CFR mizeaza pe piata telecom cu inca 564 km de fibra optica

16.01.2003, 00:00 60

Alcatel Romania, Ericsson Romania si Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare (ISAF) au depus, marti, in cadrul unei licitatii organizate la Bursa Romana de Marfuri (BRM), oferte pentru efectuarea lucrarilor de constructii si montaj aferente extinderii cu 546,4 kilometri a retelei de fibra optica a companiei Telecomunicatii CFR, a anuntat ieri Duta Constantin, directorul Departamentului Operatiuni-Tranzactii din cadrul BRM.
"Conform documentatiei, compania care va castiga licitatia va trebui sa finalizeze, in termen de cinci luni de la semnarea contractului cu Telecomunicatii CFR, operatiunile de constructii si montaj aferente acestei lucrari. Perioada de timp aferenta lucrarilor este scurta, unul dintre motive fiind intrarea Telecomunicatii CFR pe piata liberalizata a telecomunicatiilor", a adaugat Duta.
Cei peste 546 kilometri de fibra optica care urmeaza sa fie instalati au fost achizitionati in 2002 de la filiala Ericsson din Croatia, a declarat directorul general al Telecomunicatii CFR, Ion Zinca.
"La sfarsitul lunii ianuarie, Telecomunicatii CFR va organiza o licitatie pentru achizitionarea a inca 420 kiliometri de fibra optica, care vor asigura finalizarea procesului de extindere a retelei, aceasta urmand sa totalizeze 4.530 kilometri, pana la data de 30 august 2003", a precizat Zinca.
Telecomunicatii CFR, infiintata prin reorganizarea Agentiei de Telecomunicatii din cadrul Companiei Nationale CFR SA, dispune in prezent de o retea fibra optica in lungime de 3.530 de kilometri.
Procesul de modernizare a telecomunicatiilor feroviare a inceput in 1998 si a vizat realizarea unei retele de cabluri cu fibra optica, a unei retele magistrale de transmisii digitale (DTBN), precum si a unei retele telefonice digitale cu servicii integrate (ISDN), inclusiv extensia cu circa 1.000 kilometri a retelei de fibra optica. Valoarea intregului program de modernizare este evaluat de reprezentantii CFR la 120 milioane dolari.
Recent, Telecomunicatii CFR a incheiat cu firmele Romania Cable Systems (RCS), Astral Telecom si Idilis contracte pentru furnizarea de servicii de transport date prin infrastructura de telecomunicatii a CFR. De asemenea, compania va introduce in gari, incepand din luna februarie, posturi telefonice care vor functiona cu cartele preplatie pentru efectuarea de convorbiri internationale. Cartelele vor putea fi achizitionate de la casele de bilete, iar pretul convorbirilor va fi cu aproximativ 50% mai mic fata de tarifele RomTelecom
Piata telecomunicatiilor din Romania a fost liberalizata la 1 ianuarie 2003, cand a incetat monopolul RomTelecom pe segmentul serviciilor de telefonie fixa. Din acest moment, orice companie de telecomunicatii poate sa furnizeze astfel de servicii, dupa autorizarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO